Κρατικός Προϋπολογισμός 2018

Tου Παύλου Δερμενάκη

H Black Friday
της ελληνικής οικονομίας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε προχθές για πρωτοκόλληση από τη Βουλή, σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών, έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Αυτοί που εκλέχθηκαν με την υπόσχεση και την εντολή να τελειώσουν με τα μνημόνια, κάθε χρόνο κάνουν ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα, φέρνοντας ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για το λαό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κρατικού προϋπολογισμού 2018:

1.Εκτιμήσεις στον «αέρα» για την αύξηση του ΑΕΠ, όπως και πέρσι. Για το 2017 αρχικά πρόβλεψαν αύξηση 2,7%, τον Ιούνιο το μείωσαν σε 1,8% τώρα σε 1,6%, και θα πάει πολύ παρακάτω ακόμα, αφού στο εξάμηνο ήταν μόλις 0,6%. Τώρα ξεκινούν το 2018 από 2,5% για να αρχίσουν πάλι να κατεβαίνουν, γιατί η όποια αύξηση στο ΑΕΠ δεν έρχεται με ευχές και με πολιτικές που στραγγαλίζουν το λαϊκό εισόδημα άρα και τη λαϊκή-ιδιωτική κατανάλωση.

2.Τα μέτρα που επιβάλλονται στον προϋπολογισμό του 2018 στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε τον Ιούνιο 2017 στο μεσοπρόθεσμο. Για «άγνωστους» λόγους ο σχετικός πίνακας, που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια (προϋπολογισμοί 2011-2017) απουσιάζει για το 2018 (!).

3.Συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση η φορομπηχτική πολιτική.
Οι νέοι φόροι ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και θα προέλθουν κύρια από τους έμμεσους φόρους. Με αυτά τα δεδομένα θα συνεχιστεί η επιδείνωση της σχέσης έμμεσων προς άμεσους φόρους. Οι έμμεσοι, που είναι οι πλέον αντιλαϊκοί αφού επιβαρύνουν κύρια τους ασθενέστερους, σε όλα τα έτη της κυβέρνησης Τσίπρα επιδεινώνονται ευρισκόμενοι πολύ πιο πάνω 1,32% από το επίπεδο του 2014 (1,15%) της κυβέρνησης Σαμαρά. Συνολικά οι φόροι που καλούνται τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το 2018 (ως γνωστόν για τους έχοντες υπάρχουν τα διάφορα παραδείσια νησιά και οι offshore εταιρείες) θα είναι οι υψηλότεροι σε απόλυτο μέγεθος μετά το 2011, αν και το ΑΕΠ σε όλη αυτήν την περίοδο έχει μειωθεί κατά 20%.

4.Συνεχίζεται η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών. Οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα είναι μειωμένες για έναν ακόμα χρόνο. Το νέο «τσεκούρωμα» είναι 1,6 δισ. ευρώ Μάλιστα η κυβέρνηση είναι τόσο καλός μαθητής στην εθελοδουλία, που μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες ακόμα περισσότερο (κατά 210 εκατ. ευρώ) από το επίπεδο που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές και περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Ιουνίου 2017 (!).

5.Μείωση στις δημόσιες επενδύσεις παρά τα πλεονάσματα. Επί 3 χρόνια η «βελόνα» του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, έχει κολλήσει το 6,75 δισ. ευρώ. Όμως η τελική υλοποίηση είναι αρκετά πιο κάτω. Όλα τα χρόνια της «κυβέρνησης της αριστεράς» που έχουμε απολογιστικά βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014 (6,6 δισ. ευρώ). Με αυτή τη λογική η κυβέρνηση προσδοκά ανάπτυξη.

6.Εντείνεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 1,7 δισ. ευρώ το 2017 προβλέπει η κυβέρνηση από το πλιάτσικο ξένων και ντόπιων αρπακτικών της δημόσιας περιουσίας. ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κλπ οι στόχοι ξεπουλήματος «αντί πινακίου φακής». Χαρακτηριστικότερο η ΔΕΠΑ, για το 31% που έχει το δημόσιο προβλέπονται έσοδα από την πώληση 250 εκατ. ευρώ δηλαδή η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ όταν μόνο στο 9μηνο 2017 τα λειτουργικά της κέρδη είναι 223 εκατ. ευρώ. «Πάρτε κόσμε», το 2018 θα φαίνεται ότι θα είναι η «Black Friday» για το ξεπούλημα από το ελληνικό δημόσιο

7.Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Η κυβέρνηση διαλαλεί τις επιτυχίες της για τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα. Για το 2018 το πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει στο 3,8% του ΑΕΠ ξεπερνώντας τους στόχους που έθεσαν οι δανειστές (3,5%). Όμως παρά τα πλεονάσματα 2016-2018 το χρέος συνεχίζει και αυξάνεται τόσο σε απόλυτο ύψος όσο και σε ποσοστό στο ΑΕΠ και θα φθάσει (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, γιατί στην πραγματικότητα τα νούμερα θα είναι χειρότερα) στα 332 δισ. ευρώ ή στο 180% του ΑΕΠ. Και να σκεφτεί κανείς ότι μπήκαμε στα μνημόνια για να αντιμετωπίσουμε το χρέος που τότε (2010) ήταν 318 δισ. ευρώ, αντιπροσώπευε το 146% του ΑΕΠ και προχωρήσαμε σε διαγραφή (PSI) 120 δισ. ευρώ (!)

Φυσικά με αυτά τα μεγέθη και τις ανάλογες προοπτικές και το 2018 προβλέπεται να είναι ένα έτος πόνου για τα λαϊκά στρώματα, για να μπορούν ο Τσίπρας και το «παρεάκι» του να υπηρετούν τους δανειστές…

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "e-dromos.gr"

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

ilias.alexandris

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου