«Η (ν)τροπολογία Κοντονή ν' αποσυρθεί!»

Την απόλυτη αντίθεσή του στην τροπολογία Κοντονή εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών κατά των Πλειστηριασμών.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τα «ασύστολα ψεύδη» της κυβερνητικής προπαγάνδας «περί νομοθεσίας που προστατεύει τη λαϊκή κατοικία και «στρατηγικών κακοπληρωτών», επισημαίνεται ότι η εν λόγω τροπολογία «μας γυρίζει σχεδόν ένα αιώνα πίσω, σε εποχές ιδιώνυμου εγκλήματος» και προειδοποιεί: «Όπως ακριβώς δυο χρόνια τώρα δεν μας σταμάτησαν με την κατασυκοφάντηση, με τις δικαστικές διώξεις, με την άκρατη καταστολή, τη βία και τα χημικά των ΜΑΤ (ακόμη και μέσα στα δικαστήρια), έτσι και τώρα το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ακόμη πιο μαζικά, δυναμικά κι ανυποχώρητα θα δώσει και αυτή τη μάχη». 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

  «Η (ν)τροπολογία Κοντονή ν' αποσυρθεί!

  Έγκλημα είναι το ν’ αρπάζεις σπίτια και όχι το να τα σώζεις από τ’ αρπακτικά!

  Μη βρίσκοντας άλλο τρόπο να εφαρμόσει την πολιτική της στο ζήτημα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταφεύγει στο γνωστό δόγμα των πιο αντιλαϊκών και αυταρχικών κυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος: «Όπου δεν πείθει λόγος, πέφτει ράβδος». Αφού δηλαδή απέτυχαν τα ασύστολα ψεύδη και η κυβερνητική προπαγάνδα περί νομοθεσίας που προστατεύει τη λαϊκή κατοικία και «στρατηγικών κακοπληρωτών», η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα απροκάλυπτης ποινικοποίησης όχι μόνο της δράσης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών αλλά ακόμη και της απλής συμμετοχής σ’ αυτό!

  Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής προβλέπεται ότι θα διώκεται αυτεπαγγέλτως «όποιος εισέρχεται παράνομα (…) σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει (…) και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του πλειστηριασμού [και] τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών» καθώς και «όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει (…) κατά το χρόνο μη διεξαγωγής του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση» και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

  Και αν τα παραπάνω φαίνονται ήδη ανατριχιαστικά για την εποχή μας, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας μας γυρίζει σχεδόν ένα αιώνα πίσω, σε εποχές ιδιώνυμου εγκλήματος, καθώς θεωρεί αδίκημα όχι μόνο την πρόκληση σωματικών βλαβών στους συμβολαιογράφους αλλά αναφέρεται στην «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους», διευκρινίζοντας ότι «η απειλή αυτή θα πρέπει να διατυπώνεται εξαιτίας και για λόγους σχετικούς με τον πλειστηριασμό, οποτεδήποτε και οπουδήποτε (ήτοι χωρίς περιορισμό ως προς τις ώρες ή τον τόπο διενέργειας του πλειστηριασμού)». Με άλλα λόγια διώκεται ακόμη και η σκέψη και η διατύπωση άποψης που θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή, με όποιον τρόπο και σε όποιον τόπο και χρόνο αυτή εκφράζεται!

  Περιττό να σημειώσουμε ότι στην τροπολογία δεν νομοθετείται κανένα όριο 300.000 ευρώ πάνω από το οποίο θα γίνονται πλειστηριασμοί και γενικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, που επικαλούνται με καθημερινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Αυτά μπορούν να μείνουν απλές δηλώσεις «που ακούγονται όμορφα στα αυτιά μας»... Προφορική συμφωνία με τα αρπακτικά, αλλά (ν)τροπολογία για ν' αρπάζουν χωρίς αντιδράσεις τα σπίτια τα λαϊκά…

  Αντίθετα γίνεται απροκάλυπτη αναφορά στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για τους πλειστηριασμούς, που δεν είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, γράφει ανερυθρίαστα στην αιτιολογική έκθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης, «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος». Και με μια νέα, την πιο ξεδιάντροπη ερμηνεία που έχει δοθεί ποτέ, δημόσιο συμφέρον δεν θεωρείται ό,τι σχετίζεται με την κοινωνική πλειοψηφία αλλά η «ενίσχυση της ρευστότητας  του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγή ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» που θα επέλθουν «μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών». Ταυτόχρονα το σύστημα πρέπει να προστατέψει κι αυτούς που θα κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», γι αυτό και θεωρείται αναγκαία η «εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς».

  Για την κυβέρνηση έχει παρέλθει προ πολλού ο καιρός που έπρεπε να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει. Έχοντας δηλώσει απόλυτη υποταγή στις εντολές της Ε.Ε. και των «Θεσμών», έχει ταχθεί με την πλευρά των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου κόντρα στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ακόμη και τα πιο βασικά, όπως αυτό της στέγης.

  Πρωθυπουργικές συναντήσεις λοιπόν με τους τραπεζίτες, χαμόγελα και συμφωνίες για νέες «ενέσεις» ρευστότητας (από τον ιδρώτα του λαού πάντα) και …δημόσιο συμφέρον η αύξηση των κερδών τους.

  Αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με την κλίκα των μεγαλοσυμβολαιογράφων, «μάτια ερμητικά κλειστά» για το ότι ορισμένοι απ’ αυτούς κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις  και …δημόσιο συμφέρον η προστασία των αρπακτικών από τη δράση του κινήματος.

  Καμιά συζήτηση των αιτημάτων του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, των προτάσεων για την εξασφάλιση του δικαιώματος όλων στη στέγη, για τη σωτηρία όλων αυτών που με κόπους μιας ζωής η λαϊκή οικογένεια απέκτησε και …δημόσιος κίνδυνος όσοι αγωνίζονται για τα σπίτια μας, για μια ζωή μ’ αξιοπρέπεια!

  Είναι όμως γελασμένοι. Γιατί έγκλημα είναι το ν’ αρπάζεις τα σπίτια και όχι το να τα σώζεις από τ’ αρπακτικά! Γιατί στην πραγματικότητα και όχι την παράφρασή της η λαϊκή θυμοσοφία λέει ότι εκεί όπου «ου τύπτει λόγος, ούδε ράβδος». Όπως ακριβώς δεν μας πείθουν με τα ατέλειωτα ψέματά τους έτσι δεν θα μας τρομάξουν και με τις απειλές τους! Όπως ακριβώς δυο χρόνια τώρα δεν μας σταμάτησαν με την κατασυκοφάντηση, με τις δικαστικές διώξεις, με την άκρατη καταστολή, τη βία και τα χημικά των ΜΑΤ (ακόμη και μέσα στα δικαστήρια), έτσι και τώρα το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ακόμη πιο μαζικά, δυναμικά κι ανυποχώρητα θα δώσει και αυτή τη μάχη.

  Με τις ανθρώπινες αλυσίδες μας θα βάλουμε και πάλι φραγμό στην αρπαγή των σπιτιών και της μικρής περιουσίας της λαϊκής οικογένειας!

  Τα ειρηνοδικεία, τα συμβολαιογραφικά γραφεία και όπου αλλού στήσουν το χώρο του «εγκλήματος» θα σειστούν και πάλι από το σύνθημά μας

  ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!»


  Πηγή: Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης 

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου