Προχωρά το εγκληματικό ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ

Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Στην υλοποίηση ενός εγκλήματος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, με σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προωθώντας με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ σε ξένη κοινοπραξία, έναντι τιμήματος που θα κυμανθεί μεταξύ 400 – 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη κατατέθηκαν οι πρώτες προσφορές. Η πώληση του ΔΕΣΦΑ, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο και επιχειρήθηκε να εκποιηθεί και στο παρελθόν. Η πώληση του 66% αφορά, τη συμμετοχή του 31% του ΤΑΙΠΕΔ και 35% της συμμετοχή των ΕΛΠΕ. Δηλαδή κρατική περιουσία, αφού το δημόσιο έχει μεταβιβάσει τις μετοχές στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είναι και βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ.

Τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν δύο κοινοπραξίες: Η πρώτη με επικεφαλής την ιταλική Snam όπου συμμετέχουν επίσης η ισπανική Enagas Internacional, η βελγική Fluxys και η ολλανδική Nederlandse Gasuni. Η δεύτερη με επικεφαλής την ισπανική Reganosa, η οποία πρόσφατα συμφώνησε με τη ρουμανική Transgaz καθώς και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να υποβάλουν από κοινού δεσμευτική προσφορά.

Στο «σφυρί» στρατηγικές υποδομές

«Το προσφερόμενο τίμημα για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, γεμάτος …καμάρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκοντας να εμφανίσει ως …επιτυχημένη την εκποίηση Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί μια κερδοφόρα εταιρεία, με τεράστιο αποθεματικό και αξία που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ! Ωστόσο στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, το έγκλημα δεν υπολογίζεται μόνο με νούμερα. Στους επίδοξους επενδυτές παραχωρούνται υποδομές στρατηγικής σημασίας και ουσιαστικά το σύνολο των υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικά χρόνια με προσφορά 400 εκατ. ευρώ επιχείρησε ανεπιτυχώς να πάρει το 66% του ΔΕΣΦΑ η αζέρικη Socar.

Ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα. Μέσα εκεί συγκεντρώνονται όλα τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας που χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα:

    ◼ Τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ανέλθουν σε 94 εκατ. ευρώ για το 2017, έναντι 34,4 εκατ. ευρώ το 2016 και 16,7 εκατ. ευρώ το 2015. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία του είναι ραγδαία και αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

    ◼ Διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 200 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ προετοιμάζει και νέες επενδύσεις. Έχει έτοιμη μελέτη γα την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, ύψους 147 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυνατότητα αποθήκευσης αερίου.

    ◼ Παράλληλα ο ΔΕΣΦΑ θα αναλάβει τη διαχείρισης του αγωγού του ΤΑP, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία του.

Αυτές ακριβώς οι τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες του ΔΕΣΦΑ, προσέλκυσαν και τα επενδυτικά σχήματα, τα οποία επιδιώκουν αντί «πινακίου φακής» να βάλουν στο χέρι υποδομές και «προοπτικές» πολλαπλής αξίας από το τίμημα των 400 ή 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσουν.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο παραδίδει σε ιδιώτες υποδομές πολλαπλής αξίας αλλά και στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, εξασφαλίζοντας σίγουρες δουλειές και κέρδη για τα νέα αφεντικά.

Τα εγκλήματα σε βάρος του λαού και της χώρας, προς όφελος μονοπωλιακών ομίλων και των δανειστών συνεχίζονται. Άλλο ένα επεισόδιο του «αριστερού Success Story» πλησιάζει προς τος φινάλε του. Όπως θα έλεγε ο πρωθυπουργός: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»…

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "imerodromos.gr"


Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου