Οι λίστες που γνωρίσαμε

Του Παύλου Δερμενάκη

Τα γνωστά επικοινωνιακά παιγνίδια της «κυβέρνησης της αριστεράς» ανέδειξαν, από την αρχή της θητείας της, το θέμα των λιστών από το εξωτερικό. Βρήκαν πρόσφορο έδαφος στον απαράδεκτο τρόπο «χειρισμού» των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, που προσπάθησαν ακόμα και με «άκομψο» τρόπο να «κουκουλώσουν» το θέμα και άρχισαν κι αυτοί ένα νέο κυνήγι φοροφυγάδων. Στην πορεία αυξήθηκαν και οι λίστες. Εκτός από την αρχική λίστα Λαγκάρντ μάθαμε για τη λίστα Μπόγιαρνς, τα ταξίδια του κ. Βασιλειάδη ως Γενικού Γραμματέα Διαφθοράς στο εξωτερικό για αναζήτηση λιστών κ.λπ. Και όλα αυτά «ντύνονταν» επικοινωνιακά με έναν πακτωλό χρημάτων που δήθεν η κυβέρνηση θα εισέπραττε από αυτές τις λίστες καθώς και από τον έλεγχο όλων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό που βρίσκονται στα χέρια της Εφορίας από τον Οκτώβρη του 2010 και εμπλουτίζονταν κάθε μήνα.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τα κατά καιρούς διαρρέοντα στοιχεία περί σημαντικών ποσών που έχουν βεβαιωθεί, ήρθε και η στιγμή να γίνει κάποιος συγκεκριμένος απολογισμός. Σε ερώτηση βουλευτή του Ποταμιού για τα αποτελέσματα εισπράξεων από τις λίστες προέκυψαν τα ακόλουθα καταπληκτικά.

Από τη λίστα Λαγκάρντ όλα αυτά τα χρόνια (από το 2011 μέχρι σήμερα) ξεκίνησε έλεγχος σε 701 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε σε 445 (63,5%), βεβαιώθηκαν προκειμένου να καταβληθούν 323 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 44,5 εκ. (13,8%)!
Από τη λίστα Μπόγιαρνς ξεκίνησε έλεγχος σε 333 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε σε 135 (40,5%) βεβαιώθηκαν προκειμένου να καταβληθούν 115,5 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 17 εκ. (14,7%)!
Από τις λίστες εμβασμάτων εξωτερικού ξεκίνησε έλεγχος σε 2.400 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε σε 1.354 (56,4%) βεβαιώθηκαν προκειμένου να καταβληθούν 480,5 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 45,8 εκ. (9,5%)!

Συνολικά δηλαδή διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που επέσυρε φόρους 919 εκ. ευρώ και έναντι αυτών εισπράχθηκαν σε διάστημα 8 ετών 107 εκ. Μόλις το 11,6%!

Έτσι, η «κυβέρνηση της αριστεράς» επειδή αργεί να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, είτε γιατί είναι ανίκανη είτε γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες που εκτελεί σύμφωνα με τις εντολές των θεσμών, στρέφεται στην ληστεία του λαού. Οι καθημερινές κατασχέσεις του Δημοσίου σε βάρος κυρίως των λαϊκών στρωμάτων φτάνουν κατά μέσο σε πάνω από 1.000 καθημερινά και αφορούν συντάξεις, μισθούς και ακίνητα απέφεραν εισπράξεις, μέχρι και τον Οκτώβριο 2018, 4 δισ. ευρώ. έναντι των 107 εκ. από όλες τις λίστες.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση των ληστών του λαού δείχνει την αποτελεσματικότητά της στα αφεντικά της, τους δανειστές – εκβιαστές. Αφήνει στο απυρόβλητο, με διαδικασίες χελώνας, τους αποδεδειγμένα φοροφυγάδες έχοντες και κατέχοντες και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Κατάσχει καθημερινά κατά κύριο λόγο μικροποσά από μισθούς, συντάξεις και σχεδιάζει να γενικεύσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από την 1η Μάη, για κατοικίες των μικρομεσαίων στρωμάτων με τη συνδρομή των ΜΑΤ.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "e-dromos.gr"

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου