Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια!... (video)

(Σχολιασμός του ιστολογίου μας, στο τέλος του δημοσιεύματος)

Την αποχώρησή του από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 16/5/2018, ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, λίγες ημέρες πριν την οριστική αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία (320 Ιουνίου 2018).

 Ο ίδιος προσκάλεσε τα ΜΜΕ στο γραφείο του, ανακοίνωσε την απόφασή του και ανέγνωσε το κείμενο της παραίτησής του, το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο:

  «Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
  Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

  Η σημερινή απόφασίς μου - έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

  Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

  Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

  Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

  Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

  Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

  Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

  Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

  Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

  Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

  Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».
 

Σχολιασμός του ιστολογίου μας:

Η ατολμία στοιχίζει ζωές

Στη χώρα που έχει παραιτηθεί αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία της, στη χώρα της οποίας ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος (ανακοίνωση ΔΣΑ της 26-7-2010) διαπιστώνει την πλήρη εκχώρηση της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας στην τρόικα και οι βουλευτές της έχουν δεχθεί να μην ψηφίζουν δημοσιονομικούς νόμους χωρίς την έγκριση των διεθνών οικονομικών της δυναστών, αλλά ανέχονται μία ελεγχόμενη από ξένους «αρχή» να επιμελείται την είσπραξη των δημοσίων εσόδων κατά παράβαση του άρθρου 106 του Συντάγματος, είναι εξόχως ειρωνικό για τον μέσο πολίτη να υποστηρίζεται ότι υπάρχει απλά αυξανόμενη τάση παραβίασης του Συντάγματος.

Πολλώ δε μάλλον όταν ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται από λειτουργό, του οποίου η πρώτιστη αποστολή είναι η εφαρμογή του Συντάγματος. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ότι κατάσχονται οι λογαριασμοί τους χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να το μάθουν και οι ίδιοι, γνωρίζουν ότι λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων τους και ότι η υπερφορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την ύφεση, την ανεργία και την προκλητική εύνοια προς τις τράπεζες τους οδηγεί στο περιθώριο της κοινωνίας και σε άμεσο κίνδυνο απώλειας βωμών και εστιών.

Για όσους από εμάς η χώρα αυτή σημαίνει την πατρίδα μας, τις οικογένειές μας και τους συνανθρώπους μας, για όσους από εμάς παρακολουθούμε με αγωνία τη δραματική αύξηση των θανάτων συμπολιτών μας και την αναγκαστική μετανάστευση της νεολαίας μας, τέτοιες δηλώσεις απλά επιβεβαιώνουν την εγκληματική ατολμία ακριβώς εκείνων, στους οποίους εμπιστευτήκαμε την τήρηση του Συντάγματος, δηλαδή την προστασία του μέσου Έλληνα πολίτη από την αυθαιρεσία των κρατούντων.

Η ατολμία αυτή, όμως, είναι ασυγχώρητη, διότι στοιχίζει ζωές! Είναι δε γνωστόν ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου