Υποκείμενα πολιτικού εκβιασμού οι δυο έλληνες στρατιωτικοί

Του Χρήστου Καπούτση

«Πέμπτο ηχηρό όχι από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας στο Αίτημα,  για την αποφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 140 μέρες    στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς την απαγγελία σε βάρος τους, της σχετικής  κατηγορίας.

Το νέο ΟΧΙ των δικαστικών αρχών της Τουρκίας, είναι και προς πολιτική  αξιολόγηση, αφού  έρχεται,  μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του Τ. Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας,  της συνάντησης του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου το κορυφαίο θέμα ήταν η απελευθέρωση  δυο στρατιωτικών, αλλά και μετά την τοποθέτηση του Στρατηγού Ακάρ, στην ηγεσία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Όσοι έτρεφαν ελπίδες για αλλαγή της πολιτικής στάσης της Άγκυρας, με προσανατολισμό το ΔΙΚΑΙΟ και τον σεβασμό στα Ανθρώπινα δικαιώματα,  απλά διαψεύστηκαν.

Το τουρκικό δικαστήριο,  αιτιολόγησε την απόφασή του, επικαλούμενο τη συνέχιση των ερευνών των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά των δυο ελλήνων στρατιωτικών.  Ουσιαστικά,  οι τουρκικές αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, της στρατιωτικής κατασκοπείας. Εκτιμάται, ότι αυτό το ενδεχόμενο (της βαρύτατης κατηγορίας της στρατιωτικής κατασκοπίας, που επιφέρει ποινές πολυετούς φυλάκισης), μπορεί (ενδέχεται) ακόμη και  να χρησιμοποιείται από την Τουρκία, ως μέσον ισχυρής πίεσης και πολιτικού εκβιασμού προς την Ελλάδα, προκειμένου  να επιτύχει σοβαρά ανταλλάγματα , που δεν θα περιορίζονται μόνο στην απαίτηση για έκδοση στην Τουρκία των 8 τούρκων στρατιωτικών, αλλά πιθανόν και σε άλλα, όπως η εκλογή Μουφτή στη Θράκη. 

Ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής των 2 με τους 8 στρατιωτικούς, συνιστά  ασέβεια προς τον Δικαικό Πολιτισμό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ταπείνωση της Ελλάδας.
Η ικανοποίηση ή μη, των τουρκικών απαιτήσεων, εκτιμάται ότι,  θα είναι το κλειδί, προκειμένου οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας  να αποσύρουν τις  βαριές κατηγορίες  σε βάρος των δυο ελλήνων στρατιωτικών και να  τους απελευθερώσουν.

Η  αρνητική απόφαση  της τουρκικής Δικαιοσύνης, έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ, που  ξεκαθάρισε,  ότι η πλήρης  εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα επέλθει , μόνο μετά την  απελευθέρωση των δυο ελλήνων στρατιωτικών.  Ο παράνομος εγκλεισμός των δυο ελλήνων στρατιωτικών, αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα,  κορυφαίο στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών  θεμάτων και η αντιμετώπισή του από την Άγκυρα, εμποδίζει  κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης  στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. » (το παραπάνω κείμενο είναι το ρεπορτάζ όπως μεταδόθηκα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984)

Πηγή: iskra

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου