Φωτιά και πάλι στην Υεμένη… «Καίγεται» η Χοντέιντα

Τα αεροσκάφη του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού που πολεμούν στην Υεμένη βομβάρδισαν και πάλι την πόλη Χοντέιντα και κύριο λιμάνι της Υεμένης. Την ίδια ώρα συγκρούσεις μαίνονταν στα προάστια της πόλης, τερματίζοντας άτυπη εκεχειρία που είχε δημιουργήσει ελπίδες.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν περισσότερες από 10 αεροπορικές επιδρομές και πως σφοδρές μάχες ακούγονταν από τις άκρες της πόλης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι, 4χλμ από το λιμάνι.

Ένας κάτοικος δήλωσε ότι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύτηκε από το κέντρο της πόλης προς τη συνοικία «7 Ιουλίου», όπου μαίνονται χερσαίες μάχες.

Χθες, οι σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους στη χώρα. Η κίνηση ήρθε αφού ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός διέταξε την διακοπή της επίθεσης κατά της Χοντέιντα, που έχει γίνει κεντρικό σημείο της σύρραξης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς προσπαθεί να διασώσει τις συνομιλίες έπειτα από την κατάρρευση του γύρου που είχε ορισθεί για τον Σεπτέμβριο όταν δεν παρουσιάστηκαν οι Χούθι. Ελπίζει να συγκαλέσει συνομιλίες πριν από το τέλος του έτους στη Σουηδία για να συμφωνηθεί ένα ειρηνευτικό πλαίσιο υπό μεταβατική κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την Υεμένη μπορεί να διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Σουηδία.

Πηγή: SLpress



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου