Αυξήσεις μισθών με κινήσεις χρεωκοπίας!


Του Γ. Παπαδόπουλου - Τετράδη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναγγέλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για να ψηφοθηρήσει με το ένα χέρι, με το άλλο χέρι αρπάζει όλα τα αποθεματικά πανεπιστημίων, νοσοκομείων και των οργανισμών του δημοσίου, ακριβώς όπως το α’ εξάμηνο του 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επικείμενο κίνδυνο πτώχευσης, όπως το 2015, μια και η χώρα δεν παράγει τίποτε και η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί μόνο μικροποσά από τις αγορές για τις ανάγκες της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού κινδυνεύουν σύντομα, όπως και ο ίδιος ο κατώτατος, μια και η κυβέρνηση αναγκάζεται να σαρώσει τα αποθεματικά προκειμένου να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, προεκλογικά έξοδα και ρουσφέτια, καθώς και εξωτερικά δάνεια, όπως φαίνεται και στη συνέχεια.

Η εντολή του κ Χουλιαράκη για υποχρεωτική αρπαγή κάθε ευρώ από τα αποθεματικά των Οργανισμών του δημοσίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βρεφοκομεία, βιβλιοθήκες, λιμενικά ταμεία, παιδικούς σταθμούς, δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ανεξάρτητες αρχές, μουσεία, στάδια, τον ΟΣΕ, τους Εθνικούς δρυμούς, τον ΕΟΠΥΥ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον ΕΛΓΑ των αγροτών, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τα ΤΕΙ!

Και είναι τόσο αυστηρή, που η παραβίασή της από οποιονδήποτε οργανισμό ή φορέα επισύρει την καθαίρεση των μελών του δς του ή των εντεταλμένων υπευθύνων.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η υποχρεωτική κατάθεσή των αποθεματικών θα γίνει σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας Ελλάδος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Και η απόφαση αυτή δεν περιγράφει μόνο την απελπιστική θέση που έχουν περιέλθει τα οικονομικά του κράτους. Κάνει στην πράξη και κάτι χειρότερο:

Η εντολή Χουλιαράκη αφήνει στα ταμεία των οργανισμών του δημοσίου μόνο όσα χρήματα τους αρκούν για έξοδα 15 ημερών (!). Με τους οργανισμούς να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να υπολογίσουν αυστηρά πόσα θα τους αρκούν. Μιλώντας για ελληνικό δημόσιο, που όχι μόνο δεν ξέρει τι θα πει χρηστή τήρηση εσόδων- εξόδων, αλλά δεν ξέρει η μια υπηρεσία τι κάνει η άλλη στη διπλανή αίθουσα!

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες και δομές σε όλο το δημόσιο, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ούτε χαρτί τουαλέτας, ούτε σεντόνια, ούτε κιμωλίες, ούτε εκτυπωτικό χαρτί, ούτε στυλό, ούτε σέρβις για τους κομπιούτερς, δεν θα έχουν ούτε για τη βενζίνη των ασθενοφόρων και των περιπολικών!

Και για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουν κουτοπονηριές από τις υπηρεσίες και δεν θα εξασφαλίζουν πόρους από αλλού, ο Κ Χουλιαράκης υποχρεώνει από την 1η Μαρτίου όλες οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τους δημόσιους Οργανισμούς να τους δίνονται μόνο μέσα από το λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν ενθυλακωθεί και τα αποθεματικά τους!

Ταυτόχρονα, για να μην αποκτούν λεφτά από αλλού οι Οργανισμοί, κόβεται και η είσπραξη επιχορηγήσεων μέσω των τραπεζών! Κι αυτό είναι ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα στις ήδη παραπαίουσες ελληνικές τράπεζες!

Όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, η αρπαγή των αποθεματικών από τους περίπου 1.500 δημόσιους οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση θα γραφτεί σαν μαύρη τρύπα στα ταμεία των τραπεζών. Γιατί όλο αυτό το χρήμα των οργανισμών, που βρίσκεται τώρα στα πιστωτικά ιδρύματα, μαζί με τα λεφτά των επιχορηγήσεων, θα μετακομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος!

Από αυτές τις κινήσεις γίνεται φανερή η απελπιστική κατάσταση, στην οποία έχει έρθει η κυβέρνηση, ακριβώς όπως το 2015, που δεν μπορούσε να δανειστεί από πουθενά και που ξαναάρπαξε τα αποθεματικά όλων των οργανισμών του δημοσίου.

Τότε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 41- 20/04/2015, επικαλείτο «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Και σάρωσε 15-20 δις ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα η κυβέρνηση θέλει να σαρώσει περί τα 7 δις που της …ξεφεύγουν από τα αποθεματικά, ώστε με τα 32 δις που έχει συσσωρεύσει ως πλεόνασμα και τα, ισχνά αλλά σίγουρα, 2 δις που θα ζητήσει από τις αγορές οσονούπω, να φτιάξει ένα μαξιλάρι 41 δις για να ανταπεξέλθει σε δύο μεγάλες ανάγκες: Να πληρώνει τα τοκοχρεωλήσια στους δανειστές και να σκορπίσει απλόχερα λεφτά ψηφοθηρώντας στις τρείς εκλογές του έτους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΕΦΚΑ ίσα που μπορεί και καταβάλλει τις συντάξεις γιατί δεν έχει τα αντίστοιχα έσοδα από τους πετσοκομμένους μισθούς, ο ΕΟΠΥΥ ίσα που μπορεί και καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί οι εισφορές είναι μικρές σε σχέση με τις δαπάνες, το δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα πάνω από 1 δις για μισθούς και επιδόματα και η χώρα πρέπει να πληρώσει φέτος για εξόφληση διαφόρων δανείων, συμπεριλαμβανομένης και της δόσης στο ΔΝΤ, 13,712 δις ευρώ.

Τα ποσά που θα πάρει η κυβέρνηση από τα αποθεματικά θα χρηματοδοτήσουν, μέσω ρέπος, μισθούς, συντάξεις και τις λοιπές ανάγκες του δημοσίου. Για όποιον δεν κατάλαβε, η χώρα δεν παράγει, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, επομένως για να ζήσει τρώει τις σάρκες της.

Σ αυτό το περιβάλλον χρεωκοπίας ο κ Τσίπρας μοιράζει αυξήσεις. Οι οποίες είναι πολύ καλές για όσους τις πάρουν. Και πολύ προσωρινές για όλους. Επειδή στην επόμενη ορατότατη χρεωκοπία οι μόνες αυξήσεις θα είναι στους αριθμούς των φτωχών. Αλλά, αυτό δεν απασχολεί τον κ Τσίπρα. Και δεν μοιάζει να απασχολεί και το λαό.

Πηγή: liberal.gr



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου