Πού οδηγεί τον Μητσοτάκη η ακόρεστη δίψα του για εξουσία


Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Η πολιτική διαχείριση από τη ΝΔ της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη για παιδεραστία ήρθε να αποκαλύψει την ακόρεστη δίψα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καρέκλα του πρωθυπουργού και την εξουσία. Η χαλαρή αντιμετώπιση της υπόθεσης μετά την ετυμηγορία και η συμπαράσταση πριν από αυτή που επέδειξε η ηγεσία δεν οφείλεται στην ελευθεριότητα των ηθών που θα ήταν μία εξήγηση, ούτε έχει να κάνει με την στήριξη ενός φίλου.
Η θεωρία της σκευωρίας και η σιωπή ήταν μια τυφλή και πολιτικά αυτοκτονική αντίδραση που στηρίχθηκε στο απλουστευτικό δόγμα που λέει «ότι βλέπετε δεν υπάρχει, τίποτα καλό δεν συμβαίνει, μόνο καταστροφές και για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το δόγμα της μισαλλοδοξίας που υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει οδηγήσει σε αλλοπρόσαλλες πολιτικές δηλώσεις και πράξεις, εθνικά επιζήμιες. Η αδιάλειπτη καταστροφολογία του για την οικονομία απαντιέται καθημερινά από την πραγματικότητα της πτώσης της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, από την διπλή αναβάθμιση της Moody’s κ.ο.κ.

Κάπως έτσι εκστόμισε -ελαφρά τη καρδία- το περιβόητο πως δεν θα αφήσει τη Μακεδονία να γίνει Καταλονία ή το καινούργιο, όπου ο -κατά ορισμένους- «Όρμπαν των Βαλκανίων» επιτέθηκε από τους Δελφούς κατά του Όρμπαν, αφού κατάλαβε -επιτέλους- πως αυτή η ταύτιση του έκανε ζημιά έξω και μέσα. Μπορεί το ίδιο να συμβεί και με τον ανεκδιήγητο υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, για τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ είπε «θα πάμε μέχρι τις ευρωεκλογές με αυτόν και μετά βλέπουμε…».

Είναι τέτοια η βουλιμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καρέκλα του πρωθυπουργού που τον έχει οδηγήσει σε μία επικίνδυνη τυφλότητα. Τα ταξίδια του στο εξωτερικό έχουν ένα και μόνο στόχο: να διαλαλήσει πως «στο πρόσωπό μου θα βρείτε έναν αξιόπιστο και φερέγγυο ομιλητή» (CNN Greece, 28.2.2019) που ξέρουμε όλοι σε τι μεταφράζεται.

Αυτό έκανε και στο τελευταίο παράξενο του ταξίδι στη Μόσχα. Εκεί δεν συζητήθηκαν μόνο οι κοινοί προβληματισμοί ΝΔ-Μόσχας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών, τα νέα ενεργειακά πεδία (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ), τα οποία ανατρέπουν την ενεργειακή επιρροή της Μόσχας που εννοείται ότι δεν επιθυμεί την είσοδό τους στην παγκόσμια και κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να γίνει ιδιαίτερα προσεκτικός. Η συμπόρευσή του με ορισμένα γερμανικά ή μάλλον βαυαρικά συμφέροντα που υποστηρίζουν τον αγωγό North Stream 2 και στον οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απόρριψή του από τον σύμμαχο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Αυτό φάνηκε και στους Δελφούς με το έμμεσο άδειασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξήρε τα επιτεύγματα και την στρατηγική της κυβέρνησης.

Η στροφή 180 μοιρών που επιχειρεί τελευταία, βλέποντας τα ποσοστά του καθηλωμένα, παρά τις κυβερνητικές απώλειες από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι πειστική ούτε για τους κεντρώους, ούτε για τους ευρωπαϊστές δεξιούς. Πόσο μάλλον για τη λαϊκή Δεξιά που αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι συντάξεις με το ασφαλιστικό σχέδιο-Πινοσέτ δεν θα είναι σταθερές καθώς θα συνδεθούν με το … χρηματιστήριο και ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καταργηθεί.

Πηγή: SLpressΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου