Κυπριακή ΑΟΖ: Επιθετικός Ερντογάν με βρετανική στήριξη και σιωπή της Ε.Ε.


Ενθαρρυμένος από την ήπια αντίδραση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στις πειρατικές ενέργειές του επί της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι».

Δίνοντας το μέτρο των φιλοδοξιών του, ο Ερντογάν διαμήνυσε: «Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Σύρων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται «να βάζει πλάτες εντός της Ε.Ε. για να διασφαλίσει ότι δεν θα αγγίξουν το τουρκικό κράτος τα όποια μέτρα επιδιωχθούν αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ».

Διαβεβαιώσεις για κυρώσεις μόνο σε εταιρείες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το Λονδίνο επιδίδεται σε μια προσπάθεια εξάλειψης των όποιων συνεπειών, ούτως ώστε η Τουρκία να μην κληθεί να καταβάλει κόστος εντός της Ε.Ε., είτε σε πολιτικό είτε σε οικονομικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, πάντα κατά την κυπριακή εφημερίδα, το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να έχει καθησυχάσει την Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι τα όποια μέτρα ενδέχεται να επιδιωχθούν, σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να αγγίξουν το τουρκικό κράτος.

Άλλωστε, στην παρούσα φάση και με βάση το προηγούμενο της κλιμακωτής διαδικασίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, στο Ουκρανικό, θεωρείται πιθανότερο ότι τα μέτρα που θα επιδιωχθούν -και για τα οποία απαιτείται ομόφωνη απόφαση των «28»- θα επικεντρωθούν σε εμπλεκόμενες εταιρείες ή/και πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων από την Ε.Ε. είναι το γεγονός ότι τη φραστική αντίδραση της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ότι «αυτή τη φορά πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα», δεν συνοδεύτηκε από καμιά απολύτως σχετική απόφαση.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου