Αν ομιλούν για την ανάπτυξη των ολίγων ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Πολλές αναλύσεις διαβάζω, για την οικονομία,με μπόλικες μακροοικονομικές μελέτες, προβλέψεις και σπέκουλες.
Λοιπόν εγώ θα τα πω, λαϊκά και όσο πιο απλά μπορώ...

Με μικρο φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, κανένα πρόβλημα δεν λύνεται. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, η αγορά στεγνώνει επικίνδυνα. Ο κορμός της Ελληνικής οικονομίας, οι μικοομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν υποστεί γενοκτονία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολέσει 13ο και 14ο μισθό, και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι κοντά 8 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει όλο και μειούμενη κατανάλωση, αλλά όλο και μεγαλύτερο κόψιμο λοιπών δαπανών, όπως πχ μαθήματα σε κέντρα δια βίου μάθησης, ιδιωτικές σχολές αλλά και περιορισμό δαπανών, όπως πετρέλαιο θέρμανσης, απολυμάνσεις κλπ.

Οι φοροελαφρύνσεις , ουσιαστικά ευνοούν μεγάλες επιχειρήσεις και ελάχιστα τις μικρο-μεσαίες, οι οποίες χρωστούν ήδη τεράστια ποσά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η συνεχής μείωση της κατανάλωσης, οδηγεί σε όλο και μειούμενα έσοδα για τις επιχειρήσεις και όλο και περισσότερες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τους 10 μισθούς.

Αυτή είναι η εικόνα μέσα από την αγορά,που λειτουργεί και ως ντόμινο και ως φαινόμενο της πεταλούδας,αφού οι αλληλεξαρτήσεις είναι πολύπλοκες και μεγάλες, και ως παράδειγμα...η καθυστέρηση πληρωμής ενός μικροέμπορου,επηρεάζει τα έσοδα ενός περιπτερά σε απομακρυσμένη περιοχή.

Με τους μισθούς καθηλωμένους ή και μη εισπραττόμενους, και με το χρήμα να μην κυκλοφορεί, όσοι σήμερα μιλούν για ανάπτυξη, απλά κοροΪδεύουν ασύστολα.

Εκτός και αν ομιλούν για την ανάπτυξη των ολίγων,οπότε όλα ΟΚ.

Ή αν βαφτίζουν ανάπτυξη την AIRBNB, η οποία σίγουρα αναπτύσσεται ανεβάζοντας επικίνδυνα τα νοίκια παντού....

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου