Ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή;


Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης "δεν υπάρχει καμία άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση", ευθύνεται ο άνθρωπος. Η στάθμη της θάλασσας εκτιμάται ότι θα ανέβει" κατά αρκετές ίντσες μέσα στα επόμενα 15 χρόνια" λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Κάποιοι όμως, όπως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία "φάρσα της Κίνας"! Μ’ αυτό το γελοίο πρόσχημα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

"Η παρούσα περίοδος είναι η πιο θερμή στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού" λένε οι ειδικοί σύμφωνα με έρευνα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αριθμός-ρεκόρ ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων (ξηρασία, τυφώνες, πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις κ.λπ.), ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά από το 1880. Και αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν.

 Οι ερευνητές της οργάνωσης World Weather Attribution, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει δεκαπλασιάσει την πιθανότητα να υπάρξουν καύσωνες ρεκόρ σε ορισμένα μέρη της ηπείρου μας όπως η Ιβηρική, ενώ έχει τετραπλασιάσει τον κίνδυνο σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Η ανάλυση των έως τώρα στοιχείων δείχνει «ένα πολύ ισχυρό σήμα», που παραπέμπει στην κλιματική αλλαγή ως τον παράγοντα εκείνο που ευθύνεται για την μεγάλη ζέστη.

 Ανισότητες εκτός από ζέστη...

Και σαν να μη φθάνει η ζέστη, μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science", συμπεραίνει ότι η κλιματική αλλαγή όχι μόνο επιβαρύνει μια οικονομία περισσότερο (π.χ. μέσω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας), αλλά θα εντείνει και τις υπάρχουσες ανισότητες.

Εκτιμάται ότι για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που θα αυξάνει η μέση θερμοκρασία, θα χάνεται το 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, θα υπάρχει αύξηση 5,4 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους και οι μέσες αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών θα μειωθούν κατά περίπου 9%.

   Οι ήδη πιο φτωχές και πιο καυτές νοτιότερες περιοχές θα χάσουν αναλογικά περισσότερο, καθώς το θερμόμετρο θα ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες, ενώ πιο ωφελημένες θα βγουν οι πιο δροσερές βορειότερες περιοχές, στις οποίες θα μετακινηθούν διάφορες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ανισότητες.

   Με αυτό το σενάριο, η ανάλυση μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία από τους φτωχούς προς τους πλούσιους, έτσι η ανισότητα Βορρά-Νότου θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Έκκληση

Κοινή κραυγή αφύπνισης για το κλίμα, απευθύνουν με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις - μέλη της συμμαχίας για το Κλίμα, προερχόμενες από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών.

Με κοινή τους δήλωση-έκκληση ζητούν από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ελληνική ενεργειακή και κλιματική πολιτική, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Ποιος άνθρωπος;

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνεται ο άνθρωπος, λένε. Αλλά ο άνθρωπος γενικώς; Σε τι φταίει το παιδί από την Αφρική που λιμοκτονεί;

Πηγή: artinews.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου