Ασπόνδυλοι δημοσιογράφοι, πολτοποιημένοι βουλευτές


Του Πέτρου Πιζάνια
Ποιος πάει να οργανωθεί σε πολιτικό κόμμα τα τελευταία χρόνια; Και συμπληρωματικά ποιοι γίνονται δεκτοί ως δημοσιογράφοι από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ; Θα απαντήσω πρώτα μεταφορικά, άρα συνοπτικά: και στις δύο περιπτώσεις η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από τα πολιτιστικά έγκατα της ελληνικής κοινωνίας.
Όσοι και όσες δεν διαθέτουν αυτό το πολιτιστικό προφίλ, όσοι διαθέτουν έστω στοιχειώδη αυτοσεβασμό και καλλιέργεια, απλώς σπανίζουν εντός των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων, ή είναι περιθωριοποιημένοι κάπου, ανεξαρτήτως της πολιτικής τους ιδεολογίας. Πρόκειται όμως για μια απάντηση που δείχνει το αποτέλεσμα, την κατάληξη του εν λόγω προσωπικού σήμερα. Ας ξεκινήσω, λοιπόν, από την αρχή.

Για τους δημοσιογράφους η εξήγηση είναι κάπως απλούστερη. Στον βαθμό κατά τον οποίο τα ΜΜΕ, παντού στον κόσμο, άρχισαν να ελέγχονται από κεφαλαιούχους κάθε είδους, ανώνυμους υπό την μορφή των γιγαντιαίων επιχειρήσεων, ή επώνυμους υπό την μορφή των μεγιστάνων του κεφαλαίου, αποκτούσαν την λειτουργία του σκέτου εργαλείου προπαγάνδας αυτής της οικονομικής ισχύος.

Στη χώρα μας αυτή η εκδοχή πήρε μια τροπή συγκρότησης "ημιμαφίας" στα πλευρά του πολιτικού παίγνιου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά την εκπληκτικά επιπόλαιη όσο και ιδιοτελή ιδιωτικοποίηση κάθε είδους συχνοτήτων. Και μάλιστα χωρίς ουσιωδώς κανένα όργανο εποπτείας και ελέγχου τόσο των τύπων όσο και του περιεχομένου. Και ας αλαλάζουν ακριβώς οι παραγωγοί σκουπιδιών στα ΜΜΕ περί ελευθερίας της έκφρασης και κινδύνου επιβολής λογοκρισίας.

Αυτή η απουσία οργάνου ακύρωσε εκ των πραγμάτων και τον ρόλο των αρμόδιων εισαγγελέων, δεδομένου ότι για να παρέμβουν θα έπρεπε να δράσουν μόνοι εναντίων όλων των τεράτων, πολιτικών, τηλεοπτικών, Τύπου και συχνότατα ποδοσφαιρικών. Ο δε αρμόδιος αντιεισαγγελέας είναι διορισμένος κατά το σύστημα από το κυβερνητικό κόμμα.

Ελαστικότητα φρονήματος

Να 'μαστε, λοιπόν, σήμερα με ΜΜΕ πολιτιστικά και μορφωτικά πολτοποιημένα, εξισωμένο προσωπικό με πολτώδη λόγο, κανάλια, τα οποία όλοι θεωρούν από αδιάφορα έως αναξιόπιστα, ή ευθέως οχετούς προπαγάνδας και πολιτιστικού εκμαυλισμού. Παρόμοια, λίγο πολύ, για τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. Οι τελευταίες ειδικά έχουν καταρρεύσει στο 6% έως 15% της κυκλοφορίας που διέθεταν πριν τριάντα χρόνια, αλλά συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως ο σκοπός τους δεν είναι η ενημέρωση. Τα ΜΜΕ τα οποία δεν ανήκουν σε ισχυρούς, δίνουν τις αναγκαίες κλίσεις στο φρόνημά τους, που μπορεί να φτάνει έως 180 μοίρες σε συνάρτηση με το εύρος και το ύψος της κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Πρόκειται για μια απλή εξίσωση πρώτου βαθμού. Σε αυτό τον τύπο ΜΜΕ προσαρμόστηκε το νέο είδος δημοσιογράφου που συνιστά τον κανόνα σήμερα. Και το θεμέλιο αυτού του κανόνα είναι η υψηλότατη ελαστικότητα του προσωπικού φρονήματος και η απύθμενη ανοχή σε βύθιση σε οποιασδήποτε υφής πολτό.

Τεχνικά προσόντα αποτελούν η απουσία ουσιώδους μόρφωσης και ιδίως καλλιέργειας, καθώς και άλλα ταπεινότερα. Έτσι περιγράφεται το προφίλ της πλειονότητας εκείνων, οι οποίοι εδώ και χρόνια με αυξητική τάση γίνονται δεκτοί ως δημοσιογράφοι από τους αντίστοιχους εργοδότες, ή επιβιώνουν στο επάγγελμα. Και το είδος εξαπλώθηκε, πάντως με την σταθερή στήριξη του 20% της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή το φαινόμενο διαθέτει κοινωνική βάση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SLpress


Δεύτερη επιδημία

Και το πολιτικό προσωπικό; Δεν ξεπερνάει τα 6-8.000 άτομα που να κατέχουν, ή να επηρεάζουν άμεσα την εξουσία, ή η τελευταία να εξαρτάται σε κάτι σημαντικό από αυτά. Αχ, το πολιτικό προσωπικό! Πρόκειται για τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, τους βουλευτές, επικεφαλής κρίσιμων οργανισμών και κρατικών θεσμών κ.ο.κ.

Ας ξεκινήσω με ρητορική ερώτηση, διευκολύνει: με ποιες διαδικασίες γίνεται κανείς βουλευτής (μέλος της νομοθετικής εξουσίας), υπουργός (μέλος της εκτελεστικής εξουσίας), στην Ελλάδα των πρόσφατων δεκαετιών; Οι δύο καλύτεροι δρόμοι είναι γόνος πολιτικής οικογένειας, από την οποία κληρονομούνται έδρα, ψήφοι και χρηματοδότες. Ακολούθως οι φοιτητικές κομματικές νεολαίες, εννοείται των ισχυρών κομμάτων, αν και... Ο τρίτος δρόμος είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Συνεπώς, τα πρόσωπα που είναι τα χειρότερα για τα πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα για τα πολιτικά κόμματα και την Βουλή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SLpressΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου