Δεν θα γίνουμε μια απέραντη Χωματερή!


Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Δρόμος ανοιχτός»,
για τον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής

Η προκήρυξη για δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, δυστυχώς του 3ου στην  περιοχή της Φυλής, με αναθέτουσα αρχή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) δημοσιεύτηκε στις 27/8/2019 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την μελέτη  προκύπτει η κατασκευή νέας χωματερής, ως επέκταση  της υπάρχουσας που ήδη επιβαρύνει θανάσιμα την υγεία των κατοίκων επί δεκαετίες, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα, αλλά και με δυνατότητα διπλασιασμού (!) του μεγέθους της.

Η καταστροφική για την Δυτική Αττική απόφαση πάρθηκε, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που έγινε βιαστικά και σιωπηρά την 1/8/2019,  διευκολύνοντας τη νέα διοίκηση του Νεοδημοκράτη κου Πατούλη στην Περιφέρεια, ώστε να συνεχίσει το «επιτυχημένο» έργο της κας Δούρου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς και διαχρονικά, οι κυβερνήσεις παραβλέπουν συστηματικά τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα (εκτίναξη των καρκίνων, των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά και υγειονομικά απόβλητα κλπ) που αποδεικνύουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής η πάνω από 5 δεκαετίες λειτουργία της υφιστάμενης χωματερής.

Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής των μνημονιακών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την Δυτική Αττική και τους κατοίκους της.  Έτσι μαζί με την έλλειψη υποδομών και την εγκατάλειψη όσων υπάρχουν, την φτώχεια, την ανεργία, την διαρκή υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας και της ποιότητας ζωής, που προϋπήρχαν αλλά κορυφώθηκαν στην περίοδο εφαρμογής των μνημονίων, οι πολίτες καταδικάζονται σε ισόβια δεσμά με την υγειονομική βόμβα της χωματερής της Φυλής που όχι μόνο δεν έκλεισε – όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά επεκτείνεται η λειτουργία της σε χωρητικότητα και σε διάρκεια πολλών δεκαετιών ακόμα !

Στην περίοδο της ευρωενωσιακής αποικιοποίησης της πατρίδας μας, αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τους συνεργούς τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους η εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και των ξένων – κυρίως Γερμανικών – και ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων που αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο  ως μια ακόμα μεγάλη μπίζνα με  εύκολη κερδοφορία, εις βάρος των κατοίκων της Αττικής.

Αυτό έγινε ολοφάνερα ξεκάθαρο μάλιστα και στην πρόσφατη επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στην Γερμανία και τις δηλώσεις - επιπλήξεις της κας Μέρκελ για τις «καθυστερήσεις» στις επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα, για την πράσινη ενέργεια και την ανακύκλωση των σκουπιδιών

Για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και εν γένει του Λεκανοπεδίου αποτελεί χρέος η οργανωμένη αντίσταση σε όλα αυτά τα σχέδια! Για αυτό και τα μέλη της  Πρωτοβουλίας «Δρόμος ανοιχτός» και ιδιαίτερα όσα κατοικούν στην περιοχή συμμετείχαν και θα συμμετάσχουν στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μαζί με τους πολίτες που αντιστέκονται στα σχέδια για τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Επιβάλλεται να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί η καταστροφή της υγείας και της ζωής μας και να απαιτήσουμε:

Να υπάρξει ΑΜΕΣΑ ανασχεδιασμός για την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου εναλλακτικής και αυτοχρηματοδοτούμενης αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια και τους ΟΤΑ και να ανατραπεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και παράδοσης τους στα ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα .

Να απαγορευθεί η καύση των απορριμμάτων και κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης τοξικών, υγειονομικών ή άλλων επικίνδυνων αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

– Να διακοπεί σταδιακά αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους η λειτουργία και κάθε νέα επέκταση ή χωματερή στον ΧΥΤΑ Φυλής. Να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός και οι εργασίες ώστε να μετεγκατασταθεί σε νέα κατάλληλη θέση ο αποτεφρωτήρας, να  αποκατασταθεί η περιοχή και να ολοκληρωθεί η μελέτη επιδημιολογικών επιπτώσεων για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην Δυτική Αττική.

Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες και να γίνει δίκαιη και ορθολογική κοστολόγηση για τα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν.

– Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και η τήρηση και επέκταση των μέτρων υγιεινής,  ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΟΧΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 

31 Αυγούστου 2019


Αγρεύων εξ Αγριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου