Επιστολή από το Ναγκασάκι προς όλες τις εθνικές κυβερνήσεις


⏯️ Ειδική Απόφαση: Παγκόσμια Διάσκεψη κατά των Ατομικών βομβών και βομβών Υδρογόνου – Ναγκασάκι 2019

➡️ Συγκεντρωθήκαμε στο Ναγκασάκι, τη δεύτερη πόλη που βομβαρδίστηκε με ατομική βόμβα μετά τη Χιροσίμα και καλούμε όλες τις εθνικές κυβερνήσεις στον κόσμο να αναλάβουν δράση, καταργώντας τα πυρηνικά όπλα το συντομότερο δυνατόν για να σώσουν την ανθρώπινη φυλή από τον κίνδυνο της εξόντωσης.

➡️ Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δείχνουν τις καταστροφικές και απάνθρωπες συνέπειες που προκαλεί η χρήση πυρηνικών όπλων. Με τον πόνο και την απελπισία μιας «κόλασης επί γης», περίπου 210.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι τα τέλη του 1945. Οι Χιμπακούσα, οι οποίοι επέζησαν, υπέφεραν αργότερα από μεταγενέστερες επιπτώσεις, κοινωνικές προκαταλήψεις και διακρίσεις. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να ζουν με το άγχος για πιθανές γενετικές επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια.

➡️ Η χρήση τέτοιων όπλων, που αρνούνται την ίδια τη βάση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για οποιονδήποτε λόγο. Το εάν αντιμετωπίζουμε ή όχι την βαναυσότητα των πυρηνικών όπλων και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την απαγόρευση και την εξάλειψή τους εξαρτάται από την ευθύνη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και της συνείδησής τους και της ορθολογικής τους ικανότητας ως άνθρωποι.

➡️ Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ) δεσμεύονται να παραιτηθούν από την κατοχή πυρηνικών όπλων και συμμορφώνονται με τη Συνθήκη. Αυτό συμβαίνει επειδή η συνθήκη αυτή υποχρεώνει σε διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση της δέσμευσης και των προηγούμενων συμφωνιών για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων από τα κράτη με πυρηνικά όπλα, λόγω της δικής τους «εθνικής ασφάλειας», είναι πράξη προδοσίας και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

➡️ Εάν, παράλληλα με τη στρατιωτικοποίηση των περιφερειακών συγκρούσεων, οι πυρηνικές υπερδυνάμεις συνεχίσουν να καταργούν τους περιορισμούς που έχουν θέσει στον εαυτό τους και να ανταγωνίζονται στην ενίσχυση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, όπως φάνηκε με τη λήξη της Συνθήκης για της Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF), η πυρηνική καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η εγγυημένη ασφάλεια δεν προέρχεται από τα πυρηνικά όπλα.

➡️ Όπως λέγεται στο πρώτο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι το σημείο εκκίνησης της διεθνούς πολιτικής μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να θυμούνται τις προειδοποιήσεις της Χιροσίμας, του Ναγκασάκι και των Χιμπακούσα και να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να σωθεί η ανθρώπινη φυλή από μια πυρηνική καταστροφή:
  • Να σταματήσει αμέσως η ενίσχυση των πυρηνικών δυνάμεων, η προετοιμασία για χρήση πυρηνικών όπλων και άλλες ενέργειες που αντιβαίνουν στον αφοπλισμό.
  • Να εκπληρωθεί η υποχρέωση του άρθρου 6 της ΣΜΔ για διαπραγμάτευση του πυρηνικού αφοπλισμού. Να υλοποιηθούν και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις προηγούμενες διασκέψεις αναθεώρησης της ΣΜΔ, μεταξύ των οποίων πρωτίστως η «σαφής δέσμευση» για την επίτευξη της «πλήρους εξάλειψης των πυρηνικών όπλων» (που συμφωνήθηκε το 2000) και της «ειδικής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός πλαισίου» (που συμφωνήθηκε το 2010).
  • Να προωθηθούν ενεργά δραστηριότητες που διαφωτίζουν τους ανθρώπους για την απάνθρωπη φύση των πυρηνικών όπλων. Να υποστηριχθούν και να βοηθηθούν οι Χιμπακούσα και το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για το σκοπό αυτό, ιδίως τις προσπάθειές τους για τη Διάσκεψη Αναθεώρησης της ΣΜΔ για το 2020.
  • Να υπογραφεί και να κυρωθεί χωρίς καθυστέρηση η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων. Οι κυβερνήσεις που το έχουν ήδη κάνει, προωθούν περαιτέρω τη διεθνή συνεργασία για την έναρξη ισχύος της Συνθήκης, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης (άρθρο 12).
➡️ Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για την επίλυση όλων των σημερινών παγκόσμιων ζητημάτων. Για να επιτύχουμε έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», παραμένουμε δεσμευμένοι και εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία μαζί σας.

Ναγκασάκι 2019
Παγκόσμια Διάσκεψη κατά των Ατομικών βομβών και βομβών Υδρογόνου

Πηγή: atexnos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου