Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι δεν τα κάνατε όλα καλά όταν ήσασταν στην εξουσία

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση κατασκευάζει μια «μαγική εικόνα» για τη δική του διακυβέρνηση

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Καταλαβαίνω μια κυβέρνηση που χάνει την εξουσία, για ένα διάστημα να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο ρόλο της αντιπολίτευσης.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα σημαίνει και κάποιες αστοχίες.

Είμαι έτοιμος να δεχτώ μια «περίοδο προσαρμογής» στο νέο ρόλο.

Γιατί δεν ξεχνώ ότι η δημοκρατία χρειάζεται την αντιπολίτευση εξίσου με την κυβέρνηση.

Όμως, είναι άλλο αυτό και άλλο η «μαγική εικόνα» που προσπαθεί να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο που είχε την εξουσία.

Έχουν πια ξεχάσει τα «μας ανάγκασαν», τα «πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε», το «δεν γινόταν αλλιώς έπρεπε να σώσουμε τη χώρα».

Τώρα η «γραμμή» είναι: «τα κάναμε όλα καλά και έρχονται οι κακομούτσουνοι δεξιοί να τα γκρεμίσουν».

Συγγνώμη μάγκες, αλλά σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε να γευματίζουμε με σανό.

Και ακόμη την ικανότητα της μνήμης την έχουμε.

Και θυμόμαστε πολύ καλά πώς κυβερνήσατε.

Και όχι, δεν τα κάνατε όλα καλά.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με ένα φορολογικό σύστημα που το φέρατε να παίρνει 70%-80% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με ένα ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει μεγαλύτερες εισφορές για μικρότερες συντάξεις και μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με τη μάστιγα της ελαστικής εργασίας.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με την παιδεία που εξακολουθεί να χρειάζεται χιλιάδες διορισμούς αναπληρωτών.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με το σύστημα υγείας που στηρίζεται στην αυτοθυσία του προσωπικού και όχι στα δικά σας μέτρα και πολιτικές.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με το δημόσιο, προσπαθώντας ουσιαστικά να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις της Τρόικας (συγνώμη των θεσμών) και όχι την ανάγκη των πολιτών για δημόσιο φιλικό στη κοινωνία.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με τη δικαιοσύνη, γιατί αντί να την αναβαθμίσετε και να σεβαστείτε την ανεξαρτησία της, απλώς προσπαθήσατε να στήσετε το δικό σας παραδικαστικό.

Δεν τα κάνατε όλα καλά με τους θεσμούς και τη διαφάνεια, γιατί το μόνο που σας ένοιαζε ήταν να βάλετε επικεφαλής σε κρίσιμους θεσμούς αυτούς που θεωρούσατε δικούς σας (ακόμη και όταν δεν είχαν καμιά σχέση με την αριστερά).

Δεν τα κάνατε όλα καλά με το άσυλο και αντί να προστατεύσετε τα πανεπιστήμια, απλώς αφήσατε τα προβλήματα, δίνοντας άλλοθι σε αυτούς που ονειρεύονται να κάνουν περιπολίες τα ΜΑΤ μέσα στα αμφιθέατρα.

Γι’ αυτό λοιπόν σταματήστε τις εύκολες κραυγές, κάντε πραγματική αυτοκριτική και αποτίμηση για τα όσα κάνατε και κυρίως για τα όσα δεν κάνατε όσο ήσασταν στην εξουσία, αποφασίστε ποιο είναι όντως η δική σας εναλλακτική προοδευτική λύση και τότε, μόνο τότε, θα μπορείτε να κάνετε πραγματική αντιπολίτευση.

Πηγή: tovima.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου