«Ανάπτυξη» για ποιους είπατε;


Του Νίκου Μπογιόπουλου

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.031 λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η δε ΟΛΜΕ κατέγραψε ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει καλυφθεί μόλις το 40% των κενών σε καθηγητές στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Στα νοσοκομεία, που μέσα στο 7μηνο του έτους είχε εκτελεστεί μόλις το 45,2% των προβλέψεων του κρατικού Προϋπολογισμού για την επιχορήγησή τους, επανέρχεται -και φέτος- το θρίλερ της επάρκειάς τους σε φάρμακα. Το «Μεταξά», το «Αττικό», τα νοσοκομεία Λάρισας και Ρόδου εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά» «έλαβε φέτος αρχικό προϋπολογισμό για αγορές φαρμάκων ύψους 23 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη εξαντληθεί, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες του νοσοκομείου υπολογίζονται σε 2,7 εκατ ευρώ. Με άλλα λόγια, οι πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου σε φάρμακα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 32,4 εκατ. δηλαδή, περίπου 9,5 εκατ. περισσότερα από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό», ο οποίος είναι κατά 40% μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες («Στέρεψαν τα νοσοκομεία από φάρμακα», https://virus.com.gr).

Προ ημερών η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε για τον μήνα Ιούλιο νέα εκτίναξη των οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τον περασμένο Ιούνιο και μέσα σε έναν μόλις μήνα

α) οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 269.115 άτομα,

β) το σύνολο των οφειλών ανήλθε στα 104,428 δισ. ευρώ (αύξηση 317 εκατ. σε έναν μήνα),

γ) ο αριθμός των οφειλετών ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια άτομα (από 3.750.000 εκατομμύρια τον Ιούνιο) και

δ) οι πολίτες που απειλούνται να τους επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθαν στους 1.819.142 (έναντι 1.764.551 τον Ιούνιο), με το 67% των οφειλών να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ολα τα παραπάνω οι προηγούμενοι τα αποκαλούσαν «δίκαιη ανάπτυξη». Οι σημερινοί τα αποκαλούν «ανάπτυξη για όλους»…

Πρώτη δημοσίευση, Εφημερίδα Real News 22/9/2019

Πηγή: ημεροδρόμος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου