H Αθήνα προσέφερε στα Σκόπια “δώρα” και εισπράττει χολή


Του Γιώργου Αρτινού

Οι δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ συνιστούν κόλαφο για την Αθήνα και συνολικά για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, το οποίο, είτε έτσι είτε αλλιώς, έσπευσε με εντολές της Γερμανίας και των ΗΠΑ, να στηρίξει άρον-άρον, εξαρχής ή εκ των υστέρων τη διάτρητη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατέληξε σε φιάσκο και σε αέρα κοπανιστό με τις πρώτες δυσκολίες.

Γιατί μόνο ως “αέρας κοπανιστός” μπορεί να χαρακτηριστεί μιά διμερής Συμφωνία, της οποίας η μιά πλευρά ισχυρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο, δια του πρωθυπουργού της Ζ. Ζάεφ, ότι “θα προσπαθήσει(!) να υλοποιήσει κάποιες(!) διατάξεις της“!!!

Ακόμα πιο αξιοθρήνητη είναι η εξήγηση που έδωσε γι’ αυτήν την πρωτοφανήκωλοτούμπα” ο Ζ. Ζάεφ. Η αιτία της “κωλοτούμπας” οφείλεται σε ένα γεγονός που συνέβη πέρα και έξω από την βούληση της Ελλάδας και είναι η άρνηση της Ε.Ε να προσφέρει στην πρόσφατη Σύνοδο της στην γείτονα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της.

Και χαρακτηρίζω ως αξιοθρήνητη και ανυπόστατη αυτήν την αιτιολόγηση της υπαναχώρησης Ζάεφ, αν και διαθέτει ερείσματα στο γράμμα διατάξεων της Συμφωνίας που “επιπόλαια” και “βεβιασμένα” για να ευχαριστήσει τους “προστάτες” της υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτή η αιτιολόγηση δείχνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξαρχής πουκάμισο αδειανό για τα Σκόπια, το οποίο έμελλε να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία τους μόνο και μόνο ως όχημα για να διασφαλίσουν την πορεία προς την Ε.Ε.

Διότι μιά Συμφωνία και συγκεκριμένα η Συμφωνία των Πρεσπών είτε είναι επωφελής και θετική αυτή καθ’ εαυτή είτε είναι για τα Σκόπια μόνο το πρόσχημα για ένταξη στην Ε.Ε, η οποία εφόσον μετατίθεται για το αόριστο μέλλον, καθιστά στην Συμφωνία αχρείαστη και επιζήμια και επιστρέφουμε στην προτέρα κατάσταση.

Ο Ζ. Ζάεφ παίζει παιχνίδια εσωτερικά και ευρωπαϊκά με το χαρτί της Συμφωνίας, ενώ η Ελλάδα προσέφερε την συγκατάθεσή της στις Πρέσπες σε σειρά από αρνητικές διατάξεις, οι οποίες τώρα μπορεί να γίνουν μιά πολύ κακή αφετηρία για ακόμα πιο επώδυνες απαιτήσεις από τους γείτονες.

Το φιάσκο των Πρεσπών είναι για το βιβλίο Γκίνες.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου