Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη. Συγκρούσεις, οδοφράγματα, συλλήψεις


Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα η Βαρκελώνη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών που αντιδρούν στην καταδίκη 12 Καταλανών πολιτικών, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στο δημοψήφισμα του 2017 που αποφάσισε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σε ποινές έως 13 χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης.

Διαδηλωτές συγκρούσθηκαν και χθες βράδυ με την αστυνομία, με τις τοπικές Αρχές να καταγγέλλουν την αστυνομική βία και την ισπανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως θα επέμβει δυναμικά.

Έπειτα από την ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες Καταλανούς, η επίθεση της αστυνομίας είχε ως συνέπεια το στήσιμο οδοφραγμάτων από τους διαδηλωτές και την αντεπίθεση με πέτρες, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως έγινε προσπάθεια από τους διαδηλωτές να ρίξουν φωτοβολίδες εναντίον του ελικοπτέρου της αστυνομίας.

Μπροστά από τα οδοφράγματα, οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν είναι βία, είναι αυτοάμυνα», ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις.

Η χθεσινή διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις Επιτροπές Άμυνας της Δημοκρατίας (CDR), που σε χθεσινό ανακοινωθέν τους τονίζουν πως «έχουμε πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και πως «δεν πέφτουμε στην παγίδα όσων θέλουν να μας παροπλίσουν». Κάλεσαν δε την τοπική αυτονομιστική κυβέρνηση «να κάνει ένα βήμα παραπάνω, σπάζοντας τους δεσμούς με την ισπανική κυβέρνηση».

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Καταλονίας, όπως η Ταραγόνα και η Λιέιδα.

Το κύμα των διαδηλώσεων κατά της φυλάκισης των Καταλανών πολιτικών είναι πιθανόν να έχει και παράπλευρες επιπτώσεις στη διεξαγωγή του ντέρμπι μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων της Μπαρσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, το διάσημο «Κλάσικο».

Μάλιστα η Ισπανική Liga προσανατολίζεται να μεταφέρει τη διεξαγωγή του ντέρμπι στη Μαδρίτη στις 26 Οκτωβρίου, αντί για τη Βαρκελώνη όπου ήταν προγραμματισμένο να παιχθεί.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου