Λευκός καπνός για το Brexit-«Εχουμε συμφωνία», λένε Μπόρις Τζόνσον και ΕΕ


Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει συμφωνία για το Brexit.

Η συμφωνία για το Brexit επετεύχθη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από τη μία πλευρά και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, από την άλλη.

Αν η συμφωνία αυτή τελικά επικυρωθεί, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της Ευρώπης, το οποίο μπορεί να σημαίνει και την αρχή του τέλους για την Ε.Ε! Από αυτές τις ιστορικές εξελίξεις πρέπει να βγάλει συμπεράσματα η Ελλάδα και να επανεξετάσει την θέση της στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε για να σταματήσει να είναι το προτεκτοράτο της σφαλιάρας για τις Βρυξέλλες.

Στη συμφωνία για το Brexit, οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή και δίκαιη συμφωνία τόσο για τις πολιτικές προεκτάσεις της αποχώρησης της Βρετανίας, όσο όμως και για το ακανθώδες ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία.


Μπόρις Τζόνσον: Έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία για το Brexit

«Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο. Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», έγραψε αμέσως μετά ο Μπόρις Τζόνσον.


Από το περιβάλλον Τζόνσον ισχυρίζονται πως με τη νέα συμφωνία για το Brexit κατάφεραν να επαναδιαπραγματευτούν ζητήματα που ως τώρα θεωρούνταν ταμπού από τις Βρυξέλλες. Όπως τονίζουν, η Βρετανία δεν θα «υπάγεται πλέον σε ευρωπαϊκούς νόμους και φορολογία –κάτι που ως σήμερα για ορισμένους εθεωρείτο αδύνατο».

Επιπλέον, τονίζουν πως με το νέο deal για το Brexit «τελειώνει η υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα της Βρετανίας». Ακόμη, από το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως μπήκε τέλος και στο θέμα του backstop, των «σκληρών» δηλαδή συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.


Γιούνκερ: Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για Brexit

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνίαέχουμε μία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία συμφωνία για την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία και είναι μια απόδειξη στη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στη Σύνοδο Κορυφής να αποδεχθεί τη συμφωνία».

https://twitter.com/JunckerEU/status/1184764705384124416


Πολιτική συμφωνία για το Brexit και για το θέμα της Ιρλανδίας

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης τη θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου», γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.


Αγκάθι η στάση του DUP για τη συμφωνία Brexit

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο φαίνεται πως τα δύσκολα θα τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα. Από το πρωί, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας DUP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία του γα το Brexit. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, πηγές από το εσωτερικό του κόμματος επέμεναν: «Διαβάστε τη δήλωσή μας. Δεν άλλαξε».


Ωστόσο, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής στη Βρετανία, ο Τζέιμς Φόρσαϊθ, σχολιάζει πως αν οι Βρυξέλλες στείλουν απόψε το μήνυμα «είτε αυτή τη συμφωνία, είτε καθόλου συμφωνία», τότε οι πιθανότητες ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει το Βrexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο αυξάνονται σημαντικά, ακόμη και χωρίς τη στήριξη του DUP.


Ανεβαίνει η λίρα μετά την ανακοίνωση για συμφωνία στο Brexit

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, η βρετανική λίρα σημείωσε ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο, αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Guardian, ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των κατασκευών στη Βρετανία, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών στη χώρα.

Η περίεργη αντίδραση Κόρμπιν στη συμφωνία για το brexit. Μήπως δεν θέλει καθόλου Brexit?Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη περίεργη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις ρισκάρουν την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας ώστε να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες».

Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.

Από τις δηλώσεις Κόρμπιν Βρετανικοί πολιτικοί κύκλοι έβγαζαν το συμπέρασμα πως ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών ευρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση και ανάμεσα σε συμπληγάδες, προσπαθεί ματαίως να αποκρύψει ότι όχι απλώς είναι αντίθετος με τη συγκεκριμένη Συμφωνία αλλά με το ίδιο το Brexit, το οποίο θέλει να ματαιώσει με νέο δημοψήφισμα.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου