Στην παγίδα του προσφυγικού (και) ο Κ. Μητσοτάκης


Του Δημήτρη Μηλάκα

Η κυβέρνηση, για να διαχειριστεί το τεραστίων διαστάσεων προσφυγικό ζήτημα, κατέληξε σε αστυνομικού τύπου επιλογές. Η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η δημιουργία κλειστών κέντρων «φιλοξενίας» είναι τα δύο κυριότερα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα.

Ωστόσο, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων είναι βέβαιο ότι δεν θα αποθαρρύνει τους εκατομμύρια απελπισμένους από το να προσπαθήσουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Επίσης, η δημιουργία κλειστού τύπου κέντρων φιλοξενίας (ας τα πούμε φυλακές με πιο απλά λόγια) θα προσφέρει «ευκαιρίες» στην ιδιωτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, όμως δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Απλώς θα το πολλαπλασιάσει και θα το διασπείρει σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Με τις επιλογές της η κυβέρνηση (το ίδιο σε γενικές γραμμές ισχύει και για την προηγούμενη) φαίνεται να δίνει απαντήσεις σε λάθος ερώτημα. Οι αστυνομικού χαρακτήρα «λύσεις» θεωρούν δεδομένο ότι τα σύνορα της χώρας είναι αφύλακτα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική: Τα ελληνικά σύνορα είναι «σφραγισμένα» κατά την έξοδο. Οι είσοδοι, από την άλλη μεριά, δεν είναι δυνατόν να σφραγιστούν δεδομένης της γεωγραφίας, της απελπισίας όσων ρισκάρουν για να μπουν στο ελληνικό / ευρωπαϊκό έδαφος και του πολιτικού παιχνιδιού που παίζει ο Ερντογάν αξιοποιώντας το προσφυγικό.

Όλα αυτά, προφανώς, είναι γνωστά στη σημερινή κυβέρνηση, όπως ήταν και στην προηγούμενη. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί οι κυβερνήσεις της χώρας δέχτηκαν και δέχονται την ύπαρξη μιας συμφωνίας (Ε.Ε. - Τουρκίας) για το προσφυγικό, της οποίας τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα και δυσβάστακτα για τη χώρα.

Η απάντηση (και) σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής: Οι κυβερνήσεις της (επί δεκαετία ημι-χρεοκοπημένης) χώρας δεν έχουν το σθένος που απαιτεί μια διαπραγμάτευση για μείζονα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. – όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ – δέχτηκε τα οικονομικά ψιχία με αντάλλαγμα να σφραγίσει τα σύνορα για να μην φτάνουν οι απελπισμένοι στις ευρωπαϊκές αυλές. Αν υπάρχει μια διαφορά προσέγγισης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το θέμα, αυτή είναι ότι οι τεχνοκράτες της σημερινής κυβέρνησης γνωρίζουν τον τρόπο να πριμοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα στον χώρο της ασφάλειας. Οι προηγούμενοι μάλλον δεν σκέφτηκαν πως η δυστυχία κρύβει χοντρό (επιδοτούμενο) χρήμα...

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου