Παιχνίδια με το άσυλο

Ποιο ήταν το μήνυμα των αστυνομικών; Ότι μπαίνουν  όποτε θέλουν στα πανεπιστήμια. Και το χειρότερο όλων, μπαίνουν ακόμη και όταν δεν τελούνται αξιόποινες πράξεις όπως χθες.

Του  Μιχάλη Νιβολιανίτη

Μετά τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα στο Οικονομικό πανεπιστήμιο, αρκετά κυβερνητικά στελέχη μάλλον κρατιούνται με το ζόρι για να μη βγουν στα τηλεοπτικά πάνελ πανηγυρίζοντας για την επιβολή της τάξης στα ΑΕΙ.

Μετά την αστυνομική επιχείρηση σε κατειλημμένους χώρους – στέκια αντιεξουσιαστών – στην πρώην ΑΣΟΕΕ και το «λουκέτο» από τη Σύγκλητο του ιδρύματος έως την 17η Νοεμβρίου, ήρθε άλλο ένα περιστατικό να υπενθυμίσει πώς θα αντιμετωπίζονται εφεξής όσοι φοιτητές δεν συμφωνούν με τις κυβερνητικές ντιρεκτίβες.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 200 φοιτητές εισήλθαν στο πανεπιστήμιο με στόχο να πραγματοποιήσουν συνέλευση και να διαμαρτυρηθούν για το «λουκέτο» της Συγκλήτου.

Φοιτητές του ιδρύματος – και όχι εξωπανεπιστημιακά στοιχεία – χωρίς κουκούλες, χωρίς ρόπαλα, χωρίς μολότοφ, μπήκαν στο πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν για να καταγγείλουν το «λοκ άουτ» της Συγκλήτου.

Το «εγκληματικό» τους λάθος δεν έμεινε ατιμώρητο. Μέσα σε λίγα λεπτά δόθηκε εντολή να εισβάλουν αστυνομικές δυνάμεις στο Οικονομικό πανεπιστήμιο, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Ποιο ήταν το μήνυμα των αστυνομικών; Ότι μπαίνουν  όποτε θέλουν στα πανεπιστήμια. Και το χειρότερο όλων, μπαίνουν ακόμη και όταν δεν τελούνται αξιόποινες πράξεις όπως χθες.

Γιατί μάλλον έχουν παρεξηγηθεί ορισμένα πράγματα. Οι αστυνομικοί αφού έμειναν αρκετή ώρα εντός του ιδρύματος εγκλωβίζοντας δεκάδες φοιτητές, τελικά αποχώρησαν υπό το βάρος των αντιδράσεων.

Φεύγοντας και προφανώς για να γιορτάσουν την είσοδός τους στην πρώην ΑΣΟΕΕ, αστυνομικοί σωστά «παλικάρια» που βρισκόντουσαν στην Πατησίων έκαναν επίδειξη του… ανδρισμού τους χτυπώντας εντελώς αναίτια μία κοπέλα. Έτσι, χωρίς λόγο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο χώρος των πανεπιστήμιων είναι ευαίσθητος, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παίζει «παιχνίδια» με το άσυλο και τους φοιτητές.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει φοιτητές άλλων ιδεολογικών αποχρώσεων με αυταρχισμό, μόνο και μόνο επειδή «έσπασαν» το λοκ άουτ της Συγκλήτου.

Ειδικά στη δεδομένη στιγμή, το μόνο που δεν θα έπρεπε να θέλει η κυβέρνηση είναι να έχει απέναντί της τους φοιτητές. Να έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά συλλαλητήρια και πορείες. Καταλήψεις και συγκρούσεις στους  δρόμους.

Και πολύ περισσότερο, λίγες ημέρες πριν τις εκδηλώσεις για την επέτειο  από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μία ημέρα στην οποία όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην αναλάβουν δράση οι πραγματικοί «μπαχαλάκηδες».

Πηγή: in.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου