Κάφτε τα...Κάφτε τα...και λογαριασμό μην δίνετε πουθενά...!!!


Της Τζούλιας Λιακοπούλου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική (την τέως και τη σημερινή) στη Διαχείριση Απορριμμάτωνκαι ιδιαίτερα στον τομέα της «Ανακύκλωσης». Στη διαδικασία ψήφισης του Νομοσχεδίου του Οκτωβρίου 2017 είχε επισημάνει, κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ότι, μόνο η Δημόσια Διαχείριση εξασφαλίζει το Δημόσιο συμφέρον, την προστασία του Περιβάλλοντος και την Υγεία και Ασφάλεια των Πολιτών.

Τους τελευταίους μήνες και όχι μόνο… (από το 2018) έχει παρατηρηθεί να εκδηλώνονται πυρκαγιές σε Κέντρα Διαλογής Ανακύκλωσης (Κ.Δ.Α.Υ.), σε όλη την Ελλάδα, με τελευταία αυτή στην Κόρινθο. Είχαν προηγηθεί φωτιές στη Σίνδο, στο Άστρος, στην Πάτρα και στον Ασπρόπυργο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η λειτουργία των Κ.Δ.Α.Υ. έχει ανατεθεί σε Ιδιωτικές Εταιρείες, ειδικά όσον αφορά σε υλικά όπως Μέταλλα, Μπαταρίες, Ελαστικά, Λάδια, κ.λπ. με κυρίαρχη υποτίθεται τη «γνώση» για τις συσκευασίες των μπλε κάδων.Η χρηματοδότηση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κράτος καθώς και τα επιχειρησιακά σχέδια (διάθεση, πώληση υλικών, εναπόθεση, ποσότητες κ.λπ.) παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Τα στοιχεία για τις επιδόσεις των Δήμων, καθώς και τα στοιχεία για το πόσα είναι τα έσοδα, από πού προέρχονται και πως διανέμονται είναι άγνωστα.

Όμως, τι γίνεται και με τα βιομηχανικά απόβλητα, την καύση και τα υπολείμματα;Ο πλημμελής έλεγχος λειτουργίας, η μη τήρηση κανόνων και η τελική εναπόθεση των προϊόντων θα έπρεπε να έχει απασχολήσει την Δικαιοσύνη, τους Εισαγγελείς Περιβάλλοντος, την Πυροσβεστική αλλά κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Αιρετούς.Αντί,όμως, όλοι αυτοί οι φορείς να ενθαρρύνουν τις Αποκεντρωμένες Δημοτικές ή Διαδημοτικές υποδομές με προσανατολισμό το όφελος για τον Δημότη,προτιμούν να συνάπτουν συμβάσεις με τέτοιες εταιρίες που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Πριμοδοτούν το εύκολο, μεγάλο και χωρίς έλεγχο κέρδος των ιδιωτών σε βάρος της κοινωνίας και της προστασίας της Δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι εξαγγελίες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, για ιδιώτες στη Διαχείριση-Ανακύκλωση Απορριμμάτων, ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κι έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος και όχι την προστασία του περιβάλλοντος.

Όσο η πολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται, τόσο η επιβάρυνση θα μεγαλώνει από την αύξηση
στο κόστος διαχείρισης και για τις αυξανόμενες ποσότητες που θα ζητάνε οι ιδιώτες.

Τα αρμόδια όργανα θα έπρεπε να ασκούν πλήρη έλεγχο όλων αυτών που μας «παραμυθιάζουν» για την ανακύκλωση, αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, αν και πως διαχειρίζονται τα υλικά, τις οικονομικές δοσοληψίες που έχουν και με ποιους. Ποιες χρηματοδοτήσεις έχουν πάρει και από πού;

Η μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική ανακύκλωση είναι η Δημόσια Δημοτική Διαχείριση που παράλληλα διασφαλίζει και εγγυάται την προστασία του Περιβάλλοντος, της Υγείας και Ασφάλειας μας αλλά και της τσέπης μας.

Πηγή: Μέτωπο του ΟΧΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου