Συμφωνία-σκάνδαλο αιώνα: Δάνεια ελληνικών τραπεζών θα καλύψουν εξ ολοκλήρου έργο Ελληνικού


Μόνο ως μέγα σκάνδαλο του αιώνα μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία που ανακοίνωσε η Lamda Development του Λάτση με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, το πολυδιαφημισμένο έργο του Ελληνικού θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου για την κατασκευή του από κοινοπρακτικά δάνεια της Eurobank και της Πειραιώς, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ως εγγύηση των δανείων, κατά πρωτοφανή τρόπο, θα τεθεί το ίδιο το έργο και τα κέρδη του!

Με δυο λόγια, ο ίδιος ο ελληνικός λαός με τις καταθέσεις του, πολλές εκ των οποίων είναι και δεσμευμένες, θα χρηματοδοτήσει το έργο του Ελληνικού, στεγνώνοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, σε μία περίοδο όπου οι στρόφιγγες δανειοδότησης των τραπεζών παραμένουν σχεδόν ερμητικά κλειστές.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από τις ανακοινώσεις της ίδιας της Lamda Development, οι οποίες χρήζουν διερεύνησης.

Τη συμφωνία με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για κοινοπρακτικά δάνεια συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Lamda Development. Ο τραπεζικός δανεισμός αφορά, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση των εργασιών της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό.

Συγκεκριμένα, η Lamda Development S.A.στην ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι στις 27 Ιανουαρίου υπέγραψε με τις «Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.» και «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» τους βασικούς επιχειρηματικούς όρους κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την εταιρεία ή/και θυγατρικές του ομίλου της Lamda Development με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού, συνολικού ύψους έως 879 εκατ. ευρώ πλέον κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους έως 303 εκατ. ευρώ για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του έργου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά στα κάτωθι:

(α) τη χρηματοδότηση των εργασιών της πρώτης πενταετίας του Έργου του Ελληνικού (Φάση Α), που θα περιλαμβάνει κυρίως την ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και των σχετικών υποδομών, ύψους έως 546 εκατ. ευρώ (επιπλέον ποσού έως 231 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ) και διάρκειας έως 10 ετών

(β) τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων (Malls) στη Λ. Βουλιαγμένης και εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά, ύψους έως 237 εκατ. ευρώ και 96 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (επιπλέον ποσών έως 53 εκατ. ευρώ και 19 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ), διάρκειας έως 11 ετών.

Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν δύο εγγυητικές επιστολές έως 495 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μία ύψους έως 345 εκατ. ευρώ θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη για το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., βάσει των οριζομένων στην από 14.11.2014 Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (η Σύμβαση) και η άλλη ύψους 150 εκατ. ευρώ, θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας στο πλαίσιο των ως άνω χρηματοδοτήσεων.

Tο επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και το προβλεπόμενο περιθώριο θα είναι σύμφωνα με τους όρους της αγοράς. Στο πλαίσιο των ως άνω χρηματοδοτήσεων, προβλέπεται η παροχή εξασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία είναι συνήθη σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις (project finance) όπως ενδεικτικά, η σύσταση υποθήκης σε ή/και η κατά περίπτωση ενεχυρίαση των δικαιωμάτων επιφανείας τμήματος των ακινήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., τα οποία σχεδιάζεται να αναπτυχθούν, η ενεχυρίαση των μετοχών του εκδότη του δανείου, η ενεχυρίαση μέρους των απαιτήσεων και πηγών εσόδων από την εκμετάλλευση του Έργου, καθώς και των απαιτήσεων από τη Σύμβαση.

Περαιτέρω, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έργων της πρώτης πενταετίας, οι ως άνω όροι προβλέπουν συγκεκριμένο μηχανισμό χρήσης των προσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και, μεταξύ άλλων, χρήση μέρους αυτών για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του Έργου.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου