Ελλάδα και Κύπρος εξακολουθούν να αγνοούν τα συμφέροντα τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου

Τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 βρήκε τον χρόνο να εκδώσει την εξής δήλωση για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

”Η νέα στρατιωτική επίθεση στο Ιντλίμπ από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του η οποία προκαλεί τεράστια ανθρώπινη οδύνη είναι απαράδεκτη. Η Ε.Ε. καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες.

Η Ε.Ε. παροτρύνει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να τηρήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την χρειάζονται.

Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις εκκλήσεις της προς όλα τα μέρη να εφαρμόσουν βιώσιμη κατάπαυση του πυρός,να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους βάσει του μνημονίου του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου του 2018. Η Ε.Ε. υποστηρίζει την επίτευξη αξιόπιστης πολιτικής λύσης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ανακοινωθέν της Γενεύης.

Η λογοδοσία για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ύψιστη σημασία. Για τον λόγο αυτόν, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει την έκκλησή της για παραπομπή της κατάστασης στην Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί υπέρ της ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πλέον ευάλωτους από τον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή του Ιντλίμπ.”

Είναι πράγματι μια περίεργη δήλωση που θα μπορούσε ακόμα να έχει υπαγορευτεί από την Τουρκία. Η Ε.Ε. αγνοεί ότι η Συρία αμύνεται κατά της εισβολής που πραγματοποιεί η Άγκυρα στο έδαφός της, παραβιάζοντας ακόμα και την Συνθήκη της Λωζάνης που ορίζει τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Επί πλέον η Τουρκία συνεργάζεται στην επίθεση κατά της συριακής Κυβέρνησης με την τρομοκρατική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham.

Αυτό όμως που παραμένει ακατανόητο είναι γιατί οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου δεν σταμάτησαν την δήλωση αυτή ζητώντας σαν αντάλλαγμα την έκδοση της απόφασης για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βλέπουμε επίσης την ευκολία με την οποία παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης ως προς τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας χωρίς διαμαρτυρία από κανέναν δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για την εύκολη παραβίαση της συνθήκης ως προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

Τέλος η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα πριν να είναι αργά και να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη ρήξη που σημειώνεται μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιμή


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου