Νοσοκομείο Κομοτηνής: Άνοιξαν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της υγείας


Την υλοποίηση των σχεδίων της για την ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου τομέα της δημόσιας υγείας έβαλε μπροστά η κυβέρνηση αφού πριν δυο ημέρες και μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – η μετατροπή του νομικού καθεστώτος δημόσιου νοσοκομείου. Πρόκειται για το δημόσιο νοσοκομείο της Κομοτηνής που μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση των αλλαγών της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι αντιδράσεις είναι φυσικά έντονες τόσο επίπεδο γιατρών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

«Επιχείρηση άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας»

Οργισμένοι, αλλά κυρίως ανήσυχοι, δηλώνουν, σύμφωνα με το xronos.gr, οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής που βλέπουν μία επιχείρηση «άλωσης» του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, και μία απόπειρα «υβριδικής» ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου της Κομοτηνής. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε για το θέμα ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη διατήρηση του καθεστώτος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. «Είναι μία απόφαση της κυβέρνησης (σ.σ. η αλλαγή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ). Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν έχει λόγο σε αυτό – το ίδρυμα έχει λόγο στην κατασκευή και την παράδοση του κτιρίου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν νομοθετεί».

«Δυσάρεστες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις εξελίξεις, η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Μαρία Ντικούδη και συμπλήρωσε ότι «έχουμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του νοσοκομείου και του παλιού και του καινούργιου, αφού η αλλαγή σε ΝΠΙΔ πρέπει να γίνει 18 μήνες πριν τη μετακόμιση στο νέο νοσοκομείο». Η γραμματέας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι «δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση για όλα αυτά», ενώ σε όλες τις ενημερώσεις που είχε παρακολουθήσει το συλλογικό όργανο, δεν είχε γίνει ποτέ λόγος για ΝΠΙΔ.

«Το υγειονομικό μέλλον της περιοχής» είναι το βασικό διακύβευμα για τον Αλέκο Σπανό, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν τίθεται θέμα για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, αυτή είναι αποφασισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ο κ. Σπανός εξέφρασε επίσης το φόβο ότι «μπορεί να γίνουμε υγειονομικοί μετανάστες σε γειτονικά νοσοκομεία», ενώ κατά τη δική του εκτίμηση η αλλαγή σε ΝΠΙΔ συνιστά ένα «πείραμα ιδιωτικοποίησης της υγείας, που ξεκινάει από την Κομοτηνή» και σημείωσε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε πειραματόζωα».
«Εμείς οι εργαζόμενοι θα υπακούμε στις εντολές του ιδιώτη, άρα χάνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Υγείας», όλα αυτά μάλιστα την ώρα που «το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες του ιδρύματος χωρίς ο ιδιώτης να έχει καμία ευθύνη» σχολιάζει από την πλευρά της η συνδικαλίστρια Μαρίνα Αποστολίδου, σημειώνοντας «δεν μιλάμε για δωρεά, αλλά για επιχείρηση».

«Ξεκινούν το μοντέλο ιδιωτικοποίησης από την Κομοτηνή»

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. «Η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου προβλέπεται να γίνει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η μετατροπή του νομικού καθεστώτος βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης και όχι του Ιδρύματος που μέχρι τώρα έχει προσφέρει πολλές δωρεές εκατομμυρίων ευρώ στο σύστημα Υγείας χωρίς να θέτει όρους αλλαγής της νομικής μορφής των φορέων και των δράσεων που χρηματοδοτεί».

«Η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τη δαπάνη της Δημόσιας Υγείας και να τη φορτωθούν οι πολίτες. Θέλει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ξεκινάει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ένα ακριτικό Νοσοκομείο που θα έπρεπε να είναι για εθνικούς λόγους καθαρά δημόσιο». «Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της. Όποιο νέο Νοσοκομείο λειτουργήσει από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ (π.χ. Χαλκίδα). Δεν θα το επιτρέψουμε! Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία είναι αντίθετοι στα σχέδια αυτά. Στην Κομοτηνή θα οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο πλευρό των εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείο Κομοτηνής τάσσεται εκτός από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Ροδόπη, το οποίο εκπροσωπήθηκε και στην συγκέντρωση που έγινε στο νοσοκομείο το μεσημέρι της Πέμπτης. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων ετοιμάζονται κινητοποιήσεις με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου.

*Φωτογραφία: xronos.gr

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου