Οι ΜΚΟ είναι επίλεκτες μονάδες του στρατού της ΕΕ


Του Μάνου Δούκα

Τώρα πια κανείς δεν απορεί τι σημαίνει το “Κ” στις ΜΚΟ. Είναι απολύτως κυβερνητικές και κερδοσκοπικές. Και παίρνουν περισσότερα λεφτά από την ΕΕ για το προσφυγικό, από ότι το ελληνικό κράτος και ο ΟΗΕ που έχουν θεωρητικά την ευθύνη του.

Από το ‘90 και μετά (που… «μας έχουν πνίξει τα σκατά»), που άρχισε σε παγκόσμιο επίπεδο η φρενήρης επέλαση του φιλελευθερισμού, η ίδρυση και χρηματοδότηση ΜΚΟ αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο της επίθεσης αυτής. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το «λιγότερο κράτος», οι συντριπτικές περικοπές των δαπανών για το κοινωνικό κράτος, συνοδεύτηκαν από την ανάθεση της διαχείρισης όλων αυτών των προβλημάτων (Υγεία, παιδεία, πολιτισμός, οικονομική κρίση, περιβάλλον, κλπ) σε διάφορες ΜΚΟ. Όλες οι αποφάσεις της ΕΕ στη δεκαετία του ‘90 είχαν οδηγίες κι εντολές γι’ αυτό το στόχο τους. Όλοι έφτιαχναν τότε ΜΚΟ με μανία. Από την εκκλησία, μέχρι τον ΣΕΒ. Κι από το παραμελημένο χωριό, μέχρι το ΝΑΤΟ.

Στην Ελλάδα, τη λέξη ΜΚΟ την ακούσανε πρώτη φορά οι ανήξεροι, όταν ήταν ακόμα ο Γιώργος Παπανδρέου Υπουργός Εξωτερικών κι είχε στο υπουργείο του μυστικά κονδύλια δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση ΜΚΟ. Οι ψυλλιασμένοι το είχαν ακούσει, όταν το 2001 το έβαλε θέμα πρώτη φορά στη βουλή το ΚΚΕ.

Σήμερα η ΕΕ επιχορηγεί τις ΜΚΟ για το προσφυγικό με ποσά μεγαλύτερο από αυτά που δίνει για τον ίδιο λόγο στο ελληνικό κράτος και στον ΟΗΕ, που υποτίθεται ότι αυτοί έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του προσφυγικού.

Τώρα πια, όλοι π.χ. ξέρουν ότι πριν από κάθε «μοντέρνο πόλεμο» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, δημιουργούνται οι κατάλληλες ΜΚΟ που θα διαχειριστούν την προπαγάνδα τους, την κατασκοπία τους (το ‘99 στη Γιουγκοσλαβία αποκαλύφθηκαν 17 τέτοιες ΜΚΟ), τις προβοκάτσιες τους (π.χ. βίντεο με τα δήθεν χημικά της Συρίας από τη ΜΚΟ «Λευκά κράνη»), την ανθρωπιστική κρίση, το προσφυγικό κλπ. Και συνήθως πάνε στα πεδία της μάχης πριν από τους στρατούς, τα αεροπλάνα και τις βόμβες, μαζί με τους εργολάβους που θα αναλάβουν τις αναστηλώσεις. Κι έτσι, οι ένοχοι, όχι μόνο δεν πληρώνουν για τα εγκλήματά τους, αλλά τα αξιοποιούν για να ανοίξουν έναν ακόμα πολύ κερδοφόρο «κύκλο εργασιών».


«ΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ» (Αρουντάτι Ρόι)

Είναι χαρακτηριστικό ένα κείμενο της Αρουντάτι Ρόι, της γνωστής Ινδής ακτιβίστριας και συγγραφέως, με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας («ο θεός των μικρών πραγμάτων») για τις ΜΚΟ. Ο τίτλος του άρθρου εύγλωττος: «Οι ιεραπόστολοι (ΜΚΟ) είναι νεοφιλελεύθεροι». Περιγράφει εκεί το ξεπούλημα του νερού μιας ολόκληρης περιοχής της Ινδίας σε μια πολυεθνική, που έβγαλε έτσι πολλά δις δολάρια από την βιομηχανική εκμετάλλευση του νερού, σε βάρος φυσικά των ντόπιων και της υγείας τους. Όμως η «φιλεύσπλαχνη» πολυεθνική έφτιαξε μια ΜΚΟ που τη χρηματοδότησε με μερικά εκατομμύρια δολάρια για να διαχειριστεί το πρόβλημα της δίψας στην περιοχή. Πώς; Μοιράζοντας στους ιθαγενείς μπουκάλια νερό, που τα αγόραζε από τη βιομηχανία της ίδιας της πολυεθνικής. Μονά ζυγά δικά τους.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ «Κ» ΣΤΟ «ΜΚΟ»;

Τον πρώτο καιρό είχε προκύψει ένα δίλημμα για το τι σημαίνει το «Κ». Είναι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» ή «Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις». Τώρα πια, κανένας δεν έχει τέτοιες απορίες. Αφού χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή οποία υποχρεώνει και τις χώρες να δίνουν ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σημαίνει ότι είναι… κυβερνητικότατες. Κι αφού είναι βουτηγμένες στα οικονομικά διαχειριστικά σκάνδαλα (που όλο και ξεσπούν, κι όλο θα τα αποκαλύψουν, κι όλα πιο πολλά χρήματα τους δίνουν, κι όλο και πιο πολλά χρήματα… «χάνονται») είναι… κερδοσκοπικότατες. Τώρα όλοι ξέρουν πια: ΜΚΟ θα πει «Μπίζνες Καλά Οργανωμένες».

ΟΙ ΜΚΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Εμφανίστηκαν λοιπόν οι ΜΚΟ και στα νησιά μας, να διαχειριστούν το προσφυγικό. Ήταν τότε που οι αρχές άρχισαν να εμποδίζουν τους κατοίκους και όλους τους αλληλέγγυους, να δείξουν τον αλτρουισμό και τη θαυμαστή τους αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στην υποδοχή, στην περίθαλψη, στην προώθησή τους. Βέβαια δεν παρέλειψαν τα μέσα της επίσημης προπαγάνδας να συνοδεύσουν την απαγόρευση ανάμειξης των κατοίκων στο προσφυγικό, να την συνοδεύσουν «μετά πολλών επαίνων» για τις γιαγιάδες της Συκαμιάς, για τους ψαράδες του Μολύβου, κλπ. Αξιέπαινοι μεν, αλλά δεν επιτρεπόταν πια να παρεμβαίνουν.

Ήταν τότε που άρχισαν οι ΜΚΟ να υποκαθιστούν την αστυνομία, το λιμενικό, να εγκαθιστούν ταχύπλοα και ραντάρ. Να λύνουν και να δένουν στο δίαυλο ανάμεσα στο νησί (στο κάθε νησί) και στη Μικρασιατική ακτή.

Ήταν τότε που οι κυβερνήσεις παραχώρησαν στις ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές και πήραν δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ.

Σήμερα θυμήθηκαν πάλι τις κακές ΜΚΟ. Είναι ένας ακόμα τρόπος να κρύψουν την ουσία του προβλήματος. Του προβλήματος των κατοίκων. Και του προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Γιατί οι ΜΚΟ είναι «Δούρειοι Ίπποι» του συστήματος. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία της ΕΕ.

Η ΕΕ κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις το δέχονται, το υπογράφουν και το υπηρετούν. Οι ΜΚΟ με τη χρηματοδότησή τους φτιάχνουν και κυβερνούν μόνιμες εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ανοιχτές, κλειστές, νόμιμες, παράνομες, ελεγμένες, ανεξέλεγκτες.

Η πολιτική της ΕΕ έχει στόχο το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου των ευρωπαϊκών κρατών. Οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο, σε επικοινωνία με τους απέναντι δουλέμπορους (που δεν είναι μόνο Τούρκοι).

ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ

Σήμερα τις χρησιμοποιούν και για έναν ακόμα ρόλο (προδιαγεγραμμένο από τη δημιουργία τους): το ρόλο του κυματοθραύστη της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ποιος φταίει για τη Μόρια; Μήπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με τους διαρκείς πολέμους και επεμβάσεις τους στην περιοχή; Μήπως η ΕΕ κι οι ιμπεριαλιστικές χώρες της που σπέρνουν φτώχεια οπουδήποτε συνεχίζουν την αποικιοκρατική τους πολιτική; Μήπως η ΕΕ κι οι συμφωνίες του Δουβλίνου και της «ΕΕ – Τουρκίας»; Μήπως οι Ελληνικές κυβερνήσεις που δεν τους δίνουν χαρτιά να πάνε στην ώρα τους την καλή; Όχι, απαντούν. Κι ο Ερντογκάν που φταίει λίγο, αφού οι Αμερικάνοι λένε ότι δε φταίει, εμάς δε μας πέφτει λόγος.

Για όλα λοιπόν λένε φταίνε οι ΜΚΟ. Γι’ αυτό πρέπει να τις εξυγιάνουμε. Αλλά κι όταν μείνουν μόνο οι «υγιείς» ΜΚΟ; Θάχει κλείσει μήπως η Μόρια; Θάχουν λιγοστέψει μήπως οι «ροές» κι «οι εγκλωβισμένοι»; (Γιατί άραγε είναι εγκλωβισμένοι; Ποιος τους εγκλωβίζει;)

Πάει να πει ότι κι αυτή τους η πρεμούρα για τις ΜΚΟ, είναι προσχηματική και απλά επικοινωνιακή. Στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός κι η εξοικείωση με την ύπαρξη των χιλιάδων προσφύγων στα νησιά. Στόχος είναι να ξεφύγουν τώρα από την «κακοτοπιά» κι ύστερα βλέπουν.


Κι εμείς; Εμείς οι νησιώτες, εμείς οι Έλληνες, εμείς οι πρόσφυγες της Μόριας κι οι μετανάστες της Χίου; Εμείς… λέω τώρα… έτσι κι αλλιώς λέμε τα ίδια. Κι οι Έλληνες (από όποια πλευρά κι αν το βλέπουν) λένε «να φύγουν οι πρόσφυγες» κι οι πρόσφυγες για το ίδιο διαδηλώνουν. Οπότε -λέω τώρα- αντί να πετάμε πέτρες ο ένας στο κεφάλι του άλλου, ας τις πετάξουμε όλοι μαζί στο κεφάλι αυτουνού που φταίει. Αυτουνού που φτιάχνει τις βόμβες και τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, τις Μόριες και τις ΜΚΟ, τις συνθήκες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και τους νόμους που ξεζουμίζουν τους Έλληνες. Τον ξέρετε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία.

Πηγή: ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου