Εθνικοποιήσεις στη Γερμανία λόγω κοροναϊού


Ο κοροναϊός σκοτώνει τον νεοφιλελευθερισμό. Η περίφημη αυτορρύθμιση μέσω της περίφημης "αόρατης χείρας" της αγοράς πάει περίπατο και η κρατική παρέμβαση θεωρείται αναγκαία. Συγκεκριμένα, προκειμένου  να αποφύγει τις πτωχεύσεις και να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Peter Altmaier ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικοποιήσεων περιορισμένης διάρκειας για να "αποτρέψουμε την πτώχευση των οικονομικά υγιών εταιρειών", όπως τόνισε.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, ανακοίνωσε την πιθανότητα "προσωρινών εθνικοποιήσεων" στη Γερμανία, για να αποφευχθεί η ύφεση λόγω του κοροναϊού, αναφέρει ο Der Spiegel.

Η παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση και η ζήτηση παρουσιάζει σημαντική μείωση, κι αυτό αναμένεται να έχει «σημαντικές οικονομικές συνέπειες». "Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως είναι η Γερμανία", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, «οι επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού επηρεάζουν πολύ περισσότερο την πραγματική οικονομία», επισημαίνει ο Altmaier, ο οποίος αιτολογεί τις «προσωρινές εθνικοποιήσεις» ως αναγκαίες προκειμένου να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, λέει. "Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τι συνέπειες μπορεί να έχει η πτώχευση και τι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Βέβαια, δεν βλέπω μεγάλο αριθμό εθνικοποιήσεων στον ορίζοντα. Το κράτος δεν είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας, γι' αυτό θα ενεργήσουμε με πλήρη ευθύνη. Αλλά στη βιομηχανική μου στρατηγική που παρουσίασα πέρυσι, ανέφερα ήδη ως έσχατη λύση την κρατική συμμετοχή περιορισμένης χρονικής διάρκειας για την αποφυγή εξαγορών επιχειρήσεων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της Γερμανίας.

Σε μια κρίση όπως ο κοροναϊός, προκύπτουν ζητήματα που αφορούν στην τεχνολογική και οικονομική κυριαρχία…". Οι εθνικοποιήσεις συνεπώς στις οποίες αναφέρεται ο Γερμανός υπουργός είναι αυτές που αφορούν επιχειρήσεις "στρατηγικής σημασίας"...

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου