Οι θεωρίες συνωμοσίας, η προπαγάνδα και η εξουσία


Του Περικλή Δανόπουλου

Σε καταστάσεις σαν κι αυτές που βιώνουμε, είναι λογικό να αναπτύσσονται συνεχώς θεωρίες συνωμοσίας. Είναι η απάντηση ενός μεγάλου κομματιού του κόσμου στο κυρίαρχο αφήγημα της εξουσίας.Είναι το ψυχολογικό αντίδοτο, όταν κάποιος αισθάνεται ότι του κρύβουν την αλήθεια, τον εξαπατούν, τον εκμεταλλεύονται.

Το κυρίαρχο αφήγημα, βασίζεται πάνω σε γεγονότα. Χρησιμοποιεί την επιστημονική κοινότητα για να τεκμηριωθεί και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για να διαδοθεί. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς η αμεροληψία της επιστημονικής κοινότητας και το κατά πόσον δεν διαπλέκεται με την εξουσία και η αξιοπιστία των ΜΜΕ.
Εύκολα κανείς θα άρχιζε να μπαίνει σε σκέψεις, για την αντικειμενικότητα του , μόνο και μόνο από την μηδαμινή έως ανύπαρκτη αξιοπιστία των media.

Η θεωρία συνωμοσίας, έρχεται συνήθως να καλύψει κενά και αντιφάσεις στην εξουσιαστική προπαγάνδα, στοχεύοντας και χαϊδεύοντας τα αυτιά των δύσπιστων και αυτών που έχουν απολέσει κάθε εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες. Άλλοτε είναι πειστική και άλλοτε αποτελεί απλά προϊόν νοητικής τερατογέννησης. Συχνά χρησιμοποιεί επιστημονικά δεδομένα και άλλοτε απλά λογικοφανείς διαπιστώσεις. Στοχεύει, όχι τόσο στην λογική όσο στο θυμικό.

Είναι αστήρικτες όλες οι θεωρίες συνωμοσίας; Και βέβαια όχι. Κάποιες μάλιστα έχουν επαρκή τεκμηρίωση αλλά εμποδίζονται να δουν τα φώτα της δημοσιότητας, για λόγους ευνόητους. Το βασικό ερώτημα είναι ποιός τις διασπείρει και για ποιό λόγο. Όσο κι αν ακουστεί παράδοξο, ο μεγαλύτερος τροφοδότης είναι το ίδιο το σύστημα εξουσίας. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός.

Όταν το κυρίαρχο αφήγημα έχει ρωγμές, για να μπορέσει τελικά να εγκατασταθεί στα μυαλά των ανθρώπων, χρησιμοποιεί τα συνωμοσιακά σενάρια που το ίδιο το σύστημα κατασκεύασε, τα αποδομεί και τα εξουδετερώνει, αφήνοντας ως μοναδικό αυτό που έχει από την αρχή εκπονήσει. Και αυτό το κάνει διασπείροντας συνήθως πολλά σενάρια, όπου τα περισσότερα έχουν ανακατέψει τον κορονοϊό, τα 5G , τον μασονικό πανθεπόπτη οφθαλμό και την άφιξη των EL. Επειδή όμως δεν είναι μόνο η εξουσία η οποία κατασκευάζει όλα αυτά τα τερατουργήματα, υπάρχουν και σενάρια απόλυτα βάσιμα και με επαρκή τεκμηρίωση. Πως όμως μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα ελάχιστα σωστά αφηγήματα, ανάμεσα στα τόσα αστήρικτα;

Θεωρίες συνωμοσίας, ήταν και ταινία του Χόλιγουντ και βασιζόταν στο θεώρημα ότι στα τόσα απίθανα φαινομενικά σενάρια, κάποιο ήταν σωστό.Αλλά και εκτός από την συγκεκριμένη ταινία, πόσες άλλες δεν έχουμε δει, που τότε μας φάνηκαν τόσο υπερβολικές και σήμερα μας φαίνονται πολύ ρεαλιστικές;

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος νουνεχής και λογικός άνθρωπος; Να απομονώσει και να διαγράψει όλες εκείνες τις θεωρίες που βασίζονται σε προφητείες, σε καταστάσεις υστερίας και σε νοητικά άλματα, και να αντιπαραβάλει τις λογικές θεωρίες με το κυρίαρχο αφήγημα. Εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, πλην όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Και μην ξεχάσουμε ποτέ, ότι εκτός της εξουσίας λειτουργεί και η παραεξουσία, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα κίνητρα της δεν είναι καθόλου διάφανα και αγνά. Συχνά μάλιστα, η παραεξουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σκοτεινό πρόσωπο της εξουσίας.

Προσοχή λοιπόν στο τι επιλέγουμε









Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου