Θα καταρρεύσει και η οικονομική ενίσχυση μαζί με το σκοιλ ελικικου; Αυτός είναι ο πραγματικός εμπαιγμός.


Του Λάμπη Παπαθανασίου

Κυκλοφόρησε πολύ άμεσα η είδηση για την κατάργηση του προγράμματος voucher. Πολλοί θα χαρούν, οι περισσότεροι δικαίως, που δεν θα υποστούν το μαρτύριο του κλικ στον υπολογιστή για 100 ώρες, ή την προσβολή του σκοιλ ελικικου και των λοιπών αρπαχτών. Το πραγματικό όμως ζήτημα είναι ότι μετά την «επιμόρφωση», οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες θα έπαιρναν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα 800 ευρώ για τον Μάιο. Τσιμουδιά από το κυβερνητικό επιτελείο σήμερα για αυτήν την προηγούμενη  «δέσμευση». Αυτός είναι ο εμπαιγμός.

Αρκετοί θα ξεκινήσουν τα βαφτίσια. Ο Τσίπρας θα βαφτίσει νίκη την κατάργηση της «επιμόρφωσης» μετά από την σημερινή επίκαιρη ερώτηση. Ο Βρούτσης θα επιχειρήσει να κάνει συντεταγμένη υποχώρηση δια της αξιολόγησης των εκατοντάδων ΚΕΚ (ενώ στην οσία το σκάνδαλο αφορά τις πέντε πλατφόρμες των κολλητών). Ο Μητσοτάκης θα παραστήσει ότι στέκεται υπεύθυνα ως σοβαρή κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τα διορθώνει άμεσα. Προφανώς δεν είναι μικρή η υποχώρηση της κυβέρνησης. Αλλά δεν ήταν και «μικρό το κακό» των αεριτζίδων.  Η ανείπωτη προχειρότητα οδήγησε σε αυτό το φιάσκο. Τόσο μεγάλο φιάσκο που κατέρρευσε κάτω από το ίδιο του το βάρος.

Να μην ξεχνάμε όμως το δια ταύτα. Το πρόγραμμα voucher ήταν το αντίστοιχο 800άρι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, των 6 ΚΑΔ πληττόμενων επιστημόνων για τον μήνα Απρίλιο. Σημειωτέον ότι είμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Απρίλη και δεν έχουν μπει σε όλους τους δικαιούχους τα 400€, τα οποία έμπαιναν αυτόματα με την υπαγωγή στο σύστημα. Υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που για τον μήνα Απρίλιο δεν έχουν δει ούτε 1€ επιδόματος. Μάλιστα στις οδηγίες του Υπουργείου ξεκαθαρίζεται ότι αν μια επιταγή κατάρτισης έχει ενεργοποιηθεί μετά τις 17/04, ο δικαιούχος θα έπαιρνε την πρώτη δόση των 400€ στις 07/05! Ενώ η εξόφληση των υπόλοιπων 200€, υπό προϋποθέσεις, έφτανε μέχρι τις 18 Ιουνίου. Αν το επίδομα του Απριλίου το τραβήξεις επίμονα, μπορεί και να φτάσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ρητά ότι οι επιστήμονες, τους οποίους αφορούσε το καταργηθέν πρόγραμμα τηλέ-κατάρτισης «θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις». Όμως για τον μήνα Μάιο, ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Βρούτσης έχει στο παρελθόν «υποσχεθεί» ότι οι πληττόμενοι των 6 ΚΑΔ θα συμπεριληφθούν στο 800άρι και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία.

Αυτό λοιπόν που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να καταβληθούν τα 600€ ως επίδομα Απριλίου, μέσα στον μήνα Απρίλιο. Να υπαχθούν στις διατάξεις στήριξης οι 6 ΚΑΔ από τον Μάιο. Να δοθεί το 800άρι στους 6 ΚΑΔ τον Μάιο.

Γιατί ακόμα και αν πάμε σε «σταδιακό άνοιγμα» της οικονομίας, τα οικονομικά των πληττόμενων επιστημόνων δεν θα βελτιωθούν μέσα στον Μάιο.

Είμαστε εργαζόμενοι, όχι «δικαιούχοι» ή «ωφελούμενοι».

Δεν είμαστε προϊόν πλουτισμού των αεριτζήδων που έφτιαξαν τις πλατφόρμες των ΚΕΚ.

Είμαστε εργαζόμενοι, που ζουν στο πετσί τους την δεύτερη οικονομική κρίση μέσα σε μια δεκαετία.

Δεν είμαστε εκλογικά πειραματόζωα για να κερδίζει εκλογικούς πόντους ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης.

Να αποφασίσει άμεσα η κυβέρνηση την ένταξη των 6 ΚΑΔ στο πρόγραμμα στήριξης των 800 ευρώ.

Πηγή : antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου