Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ή μετα-αλήθειας;


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια απαιτείται για να ανακαλύψει ακόμη κι ο πιο έμπειρος αναγνώστης τις σοβαρότατες διαπιστώσεις που περιλαμβάνει η έκτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαΐου. Πρόκειται για διαπιστώσεις που θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό. Αντ’ αυτού έχουν υποβαθμιστεί.

Διαπίστωση πρώτη: Η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το τρέχων έτος το 10% του ΑΕΠ, ενώ το χάσμα που θα προκληθεί δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το 2021. Το μέγεθος της ύφεσης ωστόσο όπως πολύ σωστά συσχετίζεται θετικά με το ειδικό βάρος των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, αδικαιολόγητα κι εντελώς μεροληπτικά αποσυνδέεται από το μέγεθος των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Παραφράζοντας τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα, αν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι τόσο …καλά γιατί η οικονομία είναι τόσο …νεκρή; Είναι εμφανές ότι τα οικονομικά μέτρα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον μετασχηματισμό της κρίσης ζήτησης λόγω του lockdown σε κρίση υποκατανάλωσης λόγω μείωσης των εισοδημάτων. Αν η κυβέρνηση κάλυπτε έγκαιρα και αποτελεσματικά το κενό που δημιουργήθηκε στα εισοδήματα τις μέρες της απαγόρευσης μετακινήσεων η κρίση θα είχε περιοριστεί και δεν θα έφτανε σε τέτοιο βάθος.

Διαπίστωση δεύτερη: Από τα ποσά που έχουν ως τώρα δοθεί συνολικής αξίας 11,667 δισ. ευρώ (8,403 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα και 3,264 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα ρευστότητας) με βάση την ΕΕ, 2,943 δισ. ευρώ προήλθαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα καλυφθούν αυτά τα ποσά; Από ποια πηγή και πότε; Αν όχι κι αποδειχθεί ότι τα μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας εφαρμόστηκαν σε βάρος των επενδύσεων, τότε οι επιπτώσεις της πανδημίας θα σημάνουν ένα στρατηγικό και μακροχρόνιο πλήγμα στην οικονομία.

Διαπίστωση τρίτη: Η Ελλάδα από το 2019 κατείχε ρεκόρ στον πληθυσμό εβρισκόμενο σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού που ανερχόταν στο 31%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 21%. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμη πιο ψηλά στο τέλος του 2020 αν, μεταξύ άλλων, δεν ενισχυθούν εισοδηματικά και άμεσα οι συνταξιούχοι, όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό κιι οι άνεργοι.

Πλάι στις παραπάνω μισές αλήθειες υπάρχουν και κραυγαλέα εσφαλμένες εκτιμήσεις στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας όπως ότι η ανεργία, με ύφεση στο 10%, θα φτάσει το 20%. Δηλαδή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αυξηθεί μόνο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΕΕ προφανώς επιλέγει να εξωραΐσει την πραγματικότητα όπως συστηματικά έπραττε, χέρι – χέρι με το ΔΝΤ, τα χρόνια της κρίσης.

Στη βάση των παραπάνω η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας διεκδικεί δάφνες απόκρυψης της πραγματικότητας ή μετα-αλήθειας…

Πηγή: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Δρόμος ανοιχτός

2 σχόλια :

  1. Σωστές διαπιστώσεις. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αυτής που περιγράφεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απόλυτα. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι το έχουν αντιληφθεί, αλλά αρνούνται για ψυχολογικους λόγους να το αποδεχθουν. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έχει βαρεθεί τις "κακές ειδήσεις". Πρέπει όμως και αυτές να ακούγονται,αφού δεν βοηθάει να χωνουμε το κεφάλι μας στην άμμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή