Εταιρείες προωθούν εργαλεία κατασκοπείας σε κυβερνήσεις για την ανίχνευση του κορονοϊού


Των Joel Schectman, Christopher Bing, Jack Stubbs

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (Reuters) 

Όταν οι αστυνομικές αρχές θέλουν να συλλέξουν στοιχεία που είναι κλειδωμένα μέσα σε ένα iPhone, συχνά στρέφονται σε λογισμικό ηλεκτρονικής παρείσφρησης από την ισραηλινή εταιρεία Cellebrite. Συνδέοντας το λογισμικό στο τηλέφωνο ενός υπόπτου, η αστυνομία μπορεί να εισέλθει και να προσδιορίσει πού έχει πάει το άτομο και ποιον έχει συναντήσει.

Τώρα, καθώς οι κυβερνήσεις καταπολεμούν την εξάπλωση του COVID-19, η Cellebrite δίνει την ίδια δυνατότητα για να βοηθήσει τις αρχές να μάθουν ποιος μπορεί να έχει μολύνει έναν πάσχοντα από κορονοϊό. Όταν κάποιος είναι θετικός, οι αρχές μπορούν να συλλέξουν τα δεδομένα τοποθεσίας και τις επαφές του ασθενούς, διευκολύνοντας την “καραντίνα των σωστών ατόμων”, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Cellebrite στην αστυνομία του Δελχί αυτόν τον μήνα.

Αυτό γίνεται συνήθως με συγκατάθεση, ανέφερε το email. Αλλά σε νομικά δικαιολογημένες περιπτώσεις, όπως όταν ένας ασθενής παραβιάζει έναν νόμο κατά των δημόσιων συγκεντρώσεων, η αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία για να εισχωρήσει σε μια κατασχεθείσα συσκευή, συμβουλεύει η Cellebrite. “Δεν χρειαζόμαστε τον κωδικό πρόσβασης τηλεφώνου για τη συλλογή των δεδομένων”, έγραψε ο πωλητής σε έναν ανώτερο αξιωματούχο σε ένα email της 22 Απριλίου που ήρθε στα χέρια του Reuters.

Ένας εκπρόσωπος της Cellebrite είπε ότι ο πωλητής προσέφερε τα ίδια εργαλεία που η εταιρεία πουλάει από καιρό για να βοηθήσει την αστυνομία να επιβάλει τον νόμο. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια έκδοση της σειράς προϊόντων της για χρήση από τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την ανίχνευση της εξάπλωσης του ιού που προκαλεί το COVID-19, αλλά τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τη συγκατάθεση του ασθενούς και δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν τηλέφωνα, είπε.

Οι κινήσεις του μάρκετινγκ της Cellebrite αποτελούν μέρος ενός κύματος προσπαθειών από τουλάχιστον οκτώ εταιρείες παρακολούθησης και κυβερνο-κατασκοποίας που προσπαθούν να πουλήσουν επαναχρησιμοποιούμενα εργαλεία κατασκοπείας και επιβολής του νόμου για την παρακολούθηση του ιού και την επιβολή καραντίνων, σύμφωνα με συνεντεύξεις με στελέχη και μη δημόσιο διαφημιστικό υλικό που εξετάστηκε από το Reuters.

Τα στελέχη αρνήθηκαν να προσδιορίσουν ποιες χώρες έχουν αγοράσει τα προϊόντα παρακολούθησης, επικαλούμενες συμφωνίες εμπιστευτικότητας με κυβερνήσεις. Ωστόσο, στελέχη σε τέσσερις από τις εταιρείες δήλωσαν ότι είτε λειτουργούν πιλοτικά ή βρίσκονται στη διαδικασία εγκατάστασης προϊόντων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε περισσότερες από δώδεκα χώρες στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Δελχί είπε ότι η Αστυνομία δεν χρησιμοποιούσε το Cellebrite για περιορισμό του κορονοϊού. Το Reuters δεν γνωρίζει για αγορές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που είναι γνωστό ότι δοκιμάζει ένα σύστημα μαζικής παρακολούθησης που δημιουργείται από τις εταιρείες αυτές, ζητώντας από την NSO Group, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας, να βοηθήσει στην κατασκευή της πλατφόρμας του. Ωστόσο, η ανάπτυξη του έργου παρακολούθησης της NSO με το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας έχει παγώσει εν αναμονή νομικών προκλήσεων που σχετίζονται με ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δήλωσε εκτελεστικό στέλεχος της NSO. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ναφτάλι Μπενέτ δήλωσε ότι η NSO συμμετείχε στο έργο, αλλά δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εταιρείες τεχνολογίας παρακολούθησης άνθισαν τα τελευταία χρόνια καθώς οι αστυνομικές αρχές και οι υπηρεσίες κατασκοπείας σε όλο τον κόσμο αναζητούν νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση αντιπάλων που τώρα επικοινωνούν συχνά μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών για κινητά. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η εμπειρία τους στο να βοηθούν κυβερνήσεις ώστε να παρακολουθούν σκιώδη δίκτυα μαχητών τους δίνει μοναδικά προσόντα για να αποκαλύψουν τη σιωπηλή εξάπλωση μιας νέας ασθένειας.

“Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η βιομηχανία κάνει περισσότερο καλό παρά κακό”, δήλωσε ο Tal Dilian, πρώην ισραηλινός αξιωματικός πληροφοριών και τώρα συν-διευθύνων σύμβουλος της Intellexa με έδρα την Κύπρο, μια εταιρεία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο που συνεργάζεται με υπηρεσίες πληροφοριών στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη. “Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να το δείξουμε στον κόσμο.”

Ωστόσο, ορισμένοι τεχνολόγοι παραμένουν δύσπιστοι για το αν τα εργαλεία κατασκοπείας που βασίζονται σε δεδομένα τοποθεσίας τηλεφώνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική καταπολέμηση ενός ιού.

“Δεν είναι αρκετά ακριβές, αυτό είναι το θέμα. Δεν πρόκειται να σας πει αν είστε δίπλα σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή όχι”, δήλωσε ο Michael Veale, λέκτορας ψηφιακών δικαιωμάτων και κανονισμών στο University College London.

Ενώ οι μέθοδοι ιχνηλάτησης και η ακρίβειά τους ποικίλλουν, οι εταιρείες παρακολούθησης λένε ότι μπορούν να περιορίσουν τις συντεταγμένες ενός ατόμου σε απόσταση τριών ποδιών, ανάλογα με τις συνθήκες.


ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τα ζητήματα απορρήτου παραμονεύουν. Οι υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών φοβούνται ότι οι προσπάθειες εντοπισμού ιών θα μπορούσαν να προκαλέσουν το είδος των πανταχού παρόντων κυβερνητικών προσπαθειών παρακολούθησης εναντίον των οποίων αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες. Ορισμένοι ανησυχούν για τον πιθανό ρόλο των εταιρειών κακόβουλου λογισμικού (spyware), υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή τους θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού την οποία οι κυβερνήσεις χρειάζονται για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

“Αυτή η υγειονομική κρίση χρειάζεται μια υγειονομική λύση – όχι την παρεμβολή κερδοσκοπικών εταιρειών παρακολούθησης που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την κρίση”, δήλωσε ο Edin Omanovic, διευθυντής υπεράσπισης του ομίλου Privacy International με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Claudio Guarnieri, τεχνολόγος με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε ότι τυχόν νέες δυνάμεις παρακολούθησης που αγκαλιάζουν τα κράτη για την καταπολέμηση του ιού πρέπει να αντιμετωπίζονται με “εξονυχιστικό έλεγχο”.

“Τα νέα συστήματα ελέγχου, από την παρακολούθηση τοποθεσίας έως την ανίχνευση επαφών, όλα εγείρουν διαφορετικές ανησυχίες σχετικά με την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα”, δήλωσε ο Guarnieri.

Η Cellebrite, από την πλευρά της, είπε ότι απαιτεί “υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τις λύσεις μας για να τηρούν τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες επισημαίνοντας τον άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της κρίσης. Το COVID-19, η αναπνευστική νόσος που προκαλείται από το νέο κορονοϊό, έχει μολύνει μέχρι τώρα περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σκοτώνοντας πάνω από 210.000.

Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα ότι θα χρησιμοποιήσει δεδομένα τηλεπικοινωνιών για να παρακολουθεί τις κινήσεις των πολιτών που έχουν μολυνθεί με το COVID-19, ένας υπουργός επικοινωνιών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

“Σεβόμαστε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, αλλά σε μια τέτοια κατάσταση τα ατομικά μας δικαιώματα δεν είναι πάνω από τα δικαιώματα της χώρας”, δήλωσε η υπουργός Επικοινωνιών Στέλλα Νταμπένι-Αμπράμς σε συνέντευξη Τύπου του συμβουλίου αντιμετώπισης του COVID-19 της Νότιας Αφρικής αυτόν τον μήνα.

Το Υπουργείο Υγείας της Νοτίου Αφρικής αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του προγράμματος και αν είχε συμβληθεί με κάποια από τις εταιρείες πληροφοριών.

Ορισμένες χώρες αναπτύσσουν και θέτουν σε λειτουργία εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών COVID-19 που δεν βασίζονται σε δεδομένα τοποθεσίας. Αντ ‘αυτού, αυτές οι εφαρμογές, που χρησιμοποιούνται ήδη στη Σιγκαπούρη, την Ινδία και την Κολομβία, χρησιμοποιούν την τεχνολογία σύνδεσης Bluetooth στα κινητά για να εντοπίζουν και να καταγράφουν όταν άλλες συσκευές βρίσκονται κοντά. Όταν κάποιος βρεθεί θετικός σε κοροναϊό, συνήθως, ειδοποιείται κάθε άτομο με το οποίο είχε επαφή.

Ο Christophe Fraser, επιδημιολόγος στο Big Data Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι αυτή η προσέγγιση, εάν εφαρμοστεί σωστά, θα μπορούσε να σώσει ζωές και να μειώσει την καραντίνα. “Η ιδέα είναι να μεγιστοποιήσουμε τις πρακτικές κοινωνικής απόστασιοποίησης εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος σε όλους τους άλλους ανθρώπους”, είπε.

Αυτή η προσέγγιση που βασίζεται σε εφαρμογή για την ιχνηλάτηση επαφών θεωρείται, από τους υποστηρικτές της, ως πιο φιλική προς το απόρρητο, επειδή οι άνθρωποι κατεβάζουν εθελοντικά την εφαρμογή και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι ορατά μόνο στις υγειονομικές αρχές. Αυτή η μέθοδος περιορισμού της νόσου είναι το επίκεντρο μιας σπάνιας συνεργασίας μεταξύ της Apple Inc και της Google της Alphabet Inc για γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας που βασίζεται σε Bluetooth για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Ωστόσο, η προσέγγιση βασίζεται στην ευρεία υιοθέτηση των εφαρμογών και η ακρίβειά της παραμένει αναπόδεικτη.

Η Apple λέει ότι το σχέδιό της έχει σχεδιαστεί για να “βοηθήσει στην ενίσχυση των προσπαθειών των υγειονομικών αρχών” και ότι “πολλοί παράγοντες θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των καμπυλών [λοίμωξης] – κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο μοναδικός”. Ένας εκπρόσωπος της Google αναφέρθηκε σε μια προηγούμενη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι “κάθε χρήστης θα πρέπει να κάνει μια σαφή επιλογή για να ενεργοποιήσει την τεχνολογία”.

Αντίθετα, η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας μαζικής παρακολούθησης όπως η Intellexa σημαίνει ότι όλων τα δεδομένα θα βρίσκονται υπό συλλογή αμέσως – κανείς δεν χρειάζεται να επιλέξει, ούτε θα μπορούσε κανείς να εξαιρεθεί. Μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ένα στέλεχος του NSO Group, το οποίο προσφέρει επίσης τα προϊόντα του για την καταπολέμηση του κορονοϊού.


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ο ραγδαία αυξανόμενος κλάδος των spyware εκτιμάται από την ερευνητική εταιρεία MarketsandMarkets ότι ανέρχεται σε κέρδη 3,6 δισεκατομμύρια δολάριων φέτος.
Αλλά η βιομηχανία έχει παγιδευτεί από νομικά και ηθικά ζητήματα. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ορισμένες εταιρείες ότι βοηθούν τις μη δημοκρατικές κυβερνήσεις να στοχεύουν αντιφρονούντες και ακτιβιστές. Οι εταιρείες λένε ότι βοηθούν τις κυβερνήσεις να αποτρέψουν την τρομοκρατία και να συλλάβουν εγκληματίες.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η μονάδα WhatsApp του Facebook κατηγόρησε την NSO Group ότι βοήθησε τις κυβερνήσεις να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση σε 1.400 στόχους που περιελάμβαναν ακτιβιστές, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και κρατικούς αξιωματούχους. Η NSO αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι παρέχει μόνο την τεχνολογία σε κυβερνητικούς φορείς υπό αυστηρούς ελέγχους και δεν εμπλέκεται σε επιχειρήσεις.

Ο Dilian της Intellex εγκατέλειψε την Κύπρο πέρυσι μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, με κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε φορτηγό παρακολούθησης για να υποκλέψει παράνομα επικοινωνίες στη χώρα. Ο Ντιλιαν αρνείται τους ισχυρισμούς, επέστρεψε στην Κύπρο τον περασμένο μήνα και είπε ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Ένας εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι η έρευνα είναι ενεργή.

Τώρα, στελέχη του κλάδου, επενδυτές και αναλυτές λένε ότι η κρίση του κορονοϊού προσφέρει στις εταιρείες πληροφοριών τη δυνατότητα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν τη φήμη τους.

Η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών τις οποίες έχουν προσεγγίσει. Τον Απρίλιο, η Verint Systems που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ζήτησε από Ινδούς αξιωματούχους να πληρώσουν 5 εκατομμύρια δολάρια για τη συνδρομή ενός έτους σε μια σειρά υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν άτομα με κορονοϊό. Αυτά περιελάμβαναν μια πλατφόρμα γεωγραφικής τοποθεσίας πύργου κινητής τηλεφωνίας και ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της δραστηριότητας των κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters και ένα άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων. Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη πώληση στην Ινδία, ανέφερε η πηγή.

Ένας εκπρόσωπος της Verint αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, και αντ ‘αυτού αναφέρθηκε σε ένα δελτίο τύπου της 16ης Απριλίου, το οποίο ανέφερε ότι μη καθορισμένα προϊόντα χρησιμοποιούνταν από μια ανώνυμη χώρα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του COVID-19. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι δεν αγόρασε σύστημα από τη Verint.

Ο Όμιλος NSO και η Intellexa προσφέρουν και οι δύο πλατφόρμες παρακολούθησης COVID-19 σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Η τεχνολογία τους θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια κυβέρνηση να παρακολουθεί την κίνηση σχεδόν κάθε ατόμου στη χώρα του απορροφώντας μια συνεχή συλλογή δεδομένων τοποθεσίας. Εγκατεστημένο σε παρόχους τηλεπικοινωνιών, η τεχνολογία λειτουργεί μέσω της ανάλυσης των αρχείων κλήσεων, ανέφεραν τα στελέχη της NSO και της Intellexa.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται θετικό στον ιό, τα συστήματα θα επέτρεπαν στις αρχές να εισάγουν το αποτέλεσμα, παρακολουθώντας όσους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή τις τελευταίες εβδομάδες. Εκείνοι που εκτίθενται θα λάβουν ένα μήνυμα που θα τους ενθαρρύνει να εξεταστούν ή να απομονωθούν. Η NSO είπε ότι οι διαχειριστές του συστήματος δεν θα βλέπουν την ταυτότητα των ατόμων.

Οι αποκαλύψεις το 2013 για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑπου είχε συλλέξει τέτοιου είδους δεδομένα κινητών τηλεφώνων από Αμερικανούς για να παρακολουθήσουν τις απειλές εθνικής ασφάλειας δημιούργησαν μια καταιγίδα διαμάχης και πυροδότησαν νέους περιορισμούς στις παρακολουθήσεις.

Η Suzanne Spaulding, πρώην δικηγόρος της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ και ανώτερος αξιωματούχος της Εθνικής Ασφάλειας, περιέγραψε αυτήν την πιθανή προσέγγιση παρακολούθησης του COVID-19 ως “από τις πιο επεμβατικές στην προστασία της ιδιωτικής ζωής”. Αυτό συμβαίνει επειδή “βλέπει όλα τα δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις όλων, όχι μόνο τα μολυσμένα άτομα και τις γνωστές επαφές τους, να πηγαίνουν στην κυβέρνηση”.

Η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, ο Ισημερινός και η Νότια Αφρική έχουν δηλώσει δημόσια ότι διέθεταν συστήματα ιχνηλάτησης επαφών χρησιμοποιώντας δεδομένα τηλεπικοινωνιών για την παρακολούθηση μολυσμένων πολιτών, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας λένε ότι κάθε απώλεια ιδιωτικού απορρήτου από την παρακολούθηση πρέπει να σταθμίζεται ενάντια στις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται από το μακροπρόθεσμο κλείσιμο της χώρας.

“Είναι επίσης περιορισμός της ελευθερίας όταν απαγορεύετε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίση”, δήλωσε στο Reuters ο Jung Seung-soo, αναπληρωτής διευθυντής στο Υπουργείο Χερσαίων Υποδομών και Μεταφορών. Η χώρα δεν χρησιμοποιεί εξωτερικούς προμηθευτές παρακολούθησης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Intellexa βρίσκεται στη διαδικασία εγκατάστασης του συστήματός της σε δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δήλωσε ο Dilian. Αρνήθηκε να τις ονομάσει.

Σε συνέντευξή τους στο Reuters, οι υπάλληλοι της NSO, υπεύθυνοι για το προϊόν, δήλωσαν ότι η εταιρεία εφαρμόζει πιλοτικά την προσέγγιση αυτή σε 10 χώρες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, αλλά αρνήθηκε να τις ονομάσει.

Τρεις άλλες ισραηλινές εταιρείες, η Rayzone Group, η Cobwebs Technologies και η Patternz, προσφέρουν στις χώρες δυνατότητες παρακολούθησης του κορονοϊού. Αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγονται από πλατφόρμες διαφημίσεων για κινητά, σύμφωνα με διαφημιστικά έγγραφα των εταιρειών που εξετάστηκαν από το Reuters και άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις εταιρείες.

Ο Όμιλος Rayzone αρνήθηκε να σχολιάσει. Τα αιτήματα για σχόλιο στο Patternz δεν απαντήθηκαν. Ο Omri Timianker, πρόεδρος και συνιδρυτής της Cobwebs Technologies, δήλωσε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με πέντε κυβερνήσεις για να βοηθήσει στον εντοπισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά αρνήθηκε να τις ονομάσει.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα διαφημιστικά δεδομένα δεν είναι αρκετά ακριβή για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19, τα έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters δείχνουν ότι οι τρεις εταιρείες προωθούν τεχνολογίες που υποστηρίζουν ότι μπορούν να απορροφήσουν και να επεξεργαστούν διαφημιστικά δεδομένα σε μια μορφή που είναι χρήσιμη για στενή παρακολούθηση ατόμων .

Ο Dilian της Intellexa είπε ότι η πλατφόρμα της εταιρείας του θα κοστίσει μεταξύ 9 και 16 εκατομμυρίων δολαρίων για χώρες με μεγάλους πληθυσμούς. Πιστεύει ότι η παρακολούθηση του COVID-19 θα είναι μόνο η αρχή. Μόλις τελειώσει η πανδημία, ελπίζει ότι οι χώρες που έχουν επενδύσει στο εργαλείο μαζικής παρακολούθησης θα το προσαρμόσουν στην κατασκοπεία και την ασφάλεια.

Ξενόγλωσση πρωτότυπη πηγή: Reuters

Πηγή : ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου