Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη στον διπλωματικό τομέα για μια πιθανολογούμενη ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα επιθυμεί ένοπλη ρήξη με την Αθήνα, γιατί πιστεύει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα κατακτήσει μερικά ελληνικά νησιά και θα παύσει το Αιγαίο να είναι ελληνική λίμνη, όπως το θεωρούν οι Τούρκοι. Είναι πιθανόν η σύγκρουση ν’ αρχίσει ανατολικά της Κρήτης όπου η Άγκυρα σχεδιάζει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είτε στον Έβρο, είτε με υπονομευτικές ενέργειες στη Θράκη (ανατίναξη τεμένους). Η πιθανολογούμενη ένοπλη ρήξη ενδέχεται να επηρεάσει και την Κυπριακή Δημοκρατία όπου η Άγκυρα ήδη καταδίκασε προχθές τη ρίψη εμπρηστικών βομβών κατά ενός τεμένους στη Λεμεσό.

Με την ελπίδα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη στον στρατιωτικό τομέα, ας ξαναδούμε την προετοιμασία που πρέπει να γίνει στον διπλωματικό τομέα.

1. Θα πρέπει από τώρα να προκαλέσουμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο οποίο θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο έπακρον κι ότι δύσκολα θ’ αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση. 

Στην ελληνική επιχειρηματολογία θα πρέπει να υπομνησθεί η αλληλεγγύη που έδειξε η τότε ΕΟΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν η Αργεντινή κατέλαβε τα νησιά των Falklands, τον Μάρτιο του 1982. Στις 10 Απριλίου 1982 η ΕΟΚ αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Αργεντινή και το πάγωμα όλων των εισαγωγών της. Για να πετύχει τις κυρώσεις αυτές χρειάστηκαν πολλές διμερείς συνομιλίες του Λονδίνου με το Παρίσι και τη Βόννη. Στο Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να ζητηθεί το πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία και, στην περίπτωση που δεν αντιδράσει κανείς, να απειλήσουν η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος ότι δεν θα συμφωνήσουν στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λήγουν αυτόν το μήνα. 

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τυχόν αδράνεια της Ε.Ε. να λάβει σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα εντείνει την εικόνα που επικρατεί παγκοσμίως ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα θέματα που την απασχολούν, ιδίως μετά την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτό θα πρέπει από τώρα κυβερνητικοί παράγοντες ν’ αρχίσουν τις επισκέψεις ή τις συνεννοήσεις με τα κράτη μέλη για να προετοιμάσουν το έδαφος. Οι κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει, εννοείται, να γνωρίζουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνομιλητές τους και να προσφέρουν χείρα βοηθείας για την επίλυση τους.

2. Θα πρέπει να εξηγηθεί στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Όχι γιατί θα βομβαρδιστεί η επένδυση αλλά κυρίως γιατί θα πάθουν ζημιές οι υποδομές μεταφορών στην Ελλάδα και δεν θα καθίσταται δυνατή η προώθηση των εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί στην Φραπόρτ ότι τα 14 ελληνικά αεροδρόμια που ελέγχει στην Ελλάδα θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία πέρα από τις ζημιές που υπέστησαν ήδη από την κρίση της πανδημίας όταν έμειναν κλειστά για τρεις μήνες, ώστε να ασκήσει και η Φραπόρτ πίεση στο Βερολίνο για τη λήψη ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

3. Θα πρέπει να ενημερωθούν και οι διαλυμένες ΗΠΑ για την πρόθεση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενόπλως αν χρειαστεί και να ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση πολέμου ίσως, εκ των πραγμάτων, επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία των βάσεών της στην Κρήτη.

4. Ενημέρωση της Μόσχας περί των ελληνικών προθέσεων.

5. Κινητοποίηση της ομογένειας στις ΗΠΑ και τον Καναδά προκειμένου ν’ ασκήσουν πίεση στους γερουσιαστές και βουλευτές που εκλέγονται με την ψήφο τους να προωθήσουν το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Εάν η Αθήνα προχωρήσει στην υλοποίηση των παραπάνω βημάτων, τότε η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στον διπλωματικό τομέα για την χειρότερη περίπτωση που όλοι απευχόμαστε. Είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα σ’ όλα τα βήματα που θα κάνει.

* Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 
Πρέσβης επί τιμή

Πηγή : Μέτωπο του ΟΧΙ

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείων.

  Χρειάζεστε απόλυτα οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, επειδή παρέχουμε Εξαιρετικές Υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

  Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και επίσης μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δανείου.

  Γνωρίζουμε ότι η λήψη νόμιμου δανείου ήταν ανέκαθεν τεράστιο πρόβλημα Για άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν μετοχικό δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλού ενδιαφέροντος επιτόκιο, ανεπαρκής ασφάλεια, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή άλλους λόγους.

  Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές τραπεζικές επισκέψεις Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να λάβετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε.

  Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Αποστολή email σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, Απλώς γράψτε μας και θα λάβετε δάνειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή