Ασφαλιστικό: Ωρολογιακή βόμβα 45 δισ. ευρώ


Του Δημήτρη Κωστάκου

Με…κύβο του Ρούμπικ μοιάζει η οικονομική κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, εκτιμούν ότι η “μαύρη τρύπα” του συστήματος ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 45 δισ. ευρώ.

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων είναι ορατός ο κίνδυνος νέων περικοπών στις συντάξεις, καθώς η υγειονομική κρίση επιβάρυνε την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Στην προκρούστεια κλίνη, είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Εξάλλου, η (πικρή) εμπειρία των μνημονίων μας έχει διδάξει ότι το ποσό που διαχωρίζεται από την σύνταξη, είναι υποψήφιο για… “κούρεμα”, όπως άλλωστε συνέβη με το κατηργημένο πλέον ΕΚΑΣ.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, η “μαύρη τρύπα”, περιλαμβάνει:

  • Υστέρηση εσόδων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης: Πάνω από 600 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ.
  • Επιστροφή αναδρομικών με βάση την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: έως 4 δισ. ευρώ.
  • Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων που θα καταβληθούν στις 9 Ιουλίου σε 250.000 δικαιούχους: περίπου 200 εκατ. ευρώ.
  • Βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία: 36,3 δισ. ευρώ.Οι οφειλές παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πριν ακόμη ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.
  • Αύξηση της ανεργίας: για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης 520 εκατ. ευρώ (από απώλεια εισφορών και επιπλέον δαπάνη για την επιδότηση ανεργίας). Ήδη, η ανεργία αυξήθηκε κατά 21,73% ήτοι κατά 211.526 άτομα.
  • Μείωση μισθών-αύξηση της ευέλικτης εργασίας: Επί του παρόντος το κόστος δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, πριν από την υγειονομική κρίση, τρεις στους δέκα εργαζόμενους είχαν μικτές μηνιαίες αποδοχές μόλις 417,67 ευρώ. Δηλαδή, ήδη 675.195 εργαζόμενοι είχαν καθαρό μισθό αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας.
  • Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (ποσό σύνταξης μαζί με αναδρομικά) 360 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για πλήρη απασχόληση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (ήδη έχουν μειωθεί κατά περίπου μια μονάδα): 1,5 δισ. ευρώ.
  • Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης άνω του 1 δισ., από τα συνολικά 3,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου