Η αγάπη για την πατρίδα ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Σήμερα που λόγω πολλών σωρευτικών καταστάσεων ο πατριωτισμός μπαίνει ξανά στο κάδρο ψηλά, θεωρώ ότι θα πρέπει και πάλι να διευκρινίσουμε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του πατριώτη.Και επειδή διαβάζω πολλά σχετικά με την ειρηνική συμβίωση των λαών, για τον διεθνισμό, για τον κοινό εχθρό, ας πω κι εγώ την γνώμη μου.

Ο πατριώτης δεν μπορεί παρά να είναι ειρηνιστής, αφού αγαπά την χώρα του και δεν θέλει σε καμία περίπτωση τον πόλεμο, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και διαμελισμού της πατρίδας του.

Σαφέστατα και θα ήθελε να έχει καλές σχέσης με τους γειτονικούς λαούς και μάλιστα να μεγιστοποιεί τα οφέλη από την συνεργασία μαζί τους. Ο πατριώτης είναι διεθνιστής, αφού όπως αγαπά την πατρίδα του, αναγνωρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα του κάθε λαού να έχει την δική του, ελεύθερη πατρίδα. 

Ο πατριώτης, δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει σφοδρά την Εθνική ανεξαρτησία, ώστε να έχει το προνόμιο της αυτοδιάθεσης, ώστε να είναι ο λαός αφέντης στον τόπο του. Ο πατριώτης δεν μπορεί παρά να είναι δημοκράτης, γιατί η αγάπη προς την πατρίδα συνάδει με το δικαίωμα των συμπατριωτών του και αυτού, να συναποφασίζουν στην ελεύθερη πατρίδα τους.

Η αγάπη όμως προς την πατρίδα, έχει να κάνει πρώτιστα με την απόφαση προάσπισης της από κάθε κίνδυνο , από όπου και αν προέρχεται, για οποιοδήποτε λόγο. Δεν θα ζητήσει εξηγήσεις ο πατριώτης όταν αμύνεται για τη γη των προγόνων του, ποιός επιτίθεται, γιατί επιτίθεται, αν είναι η αστική τάξη του εχθρού που ωφελείται, αν είναι για εδάφη ή νησιά ή σύνορα γενικά. Δεν θα διστάσει όταν γείτονες απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο όνομα της καλής γειτονίας. Γιατί γείτονας που επιβουλεύεται δεν είναι καλός γείτονας.

Ο πατριώτης δεν χρειάζεται να το φωνάζει, το πόσο αγαπά τον τόπο του, πρέπει κυρίως να το αποδεικνύει. Σε καιρό ειρήνης, όταν στέκεται αλληλέγγυος σε κάθε ανάγκη συμπατριώτη του και στον πόλεμο όταν δεν θα διστάσει να χύσει το αίμα του. Η αγάπη στην πατρίδα είναι στην καρδιά και όχι στα λόγια.

ΥΓ. Όταν προσπαθείς να συνδέσεις τον πατριωτισμό με τον αντιιμπεριαλισμό , αλλά δεν καταλαβαίνεις τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της ''γείτονος'' Τουρκίας , τότε έχεις ιδεολογική σύγχυση και πολιτικό αυτισμό.




Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου