Συνταξιούχοι: Αναδρομικά και η…''ανωτάτη μπακαλική'' της εξουσίας


Του Δημήτρη Κωστάκου

Σοκ προκάλεσε στους συνταξιούχους η κυβερνητική απόφαση για “κούρεμα” των ποσών που θα έπρεπε να λάβουν με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με νομικούς και πολιτικούς κύκλους, χρησιμοποιώντας τον παλαιό, αλλά γνωστό “μαθηματικό τύπο”: “Κάλλιο πέντε και στο χέρι…”, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μείωσαν δραματικά τα ποσά που έπρεπε να λάβουν οι συνταξιούχοι.

Πως έγινε αυτό;

Αντί των αρχικών διεκδικήσεων, οι οποίες -όπως υπολογιζόταν- μπορούσαν να φθάσουν ακόμα και τα 25 δις ευρώ, το Στε αναγνώρισε υποχρεώσεις του κράτους ύψους περίπου 3,9 δις ευρώ.

Στο σημείο αυτό, χάθηκε το 60% του ποσού, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο:

  • Η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο στις κύριες συντάξεις.
  • Επομένως, εξαιρούνται οι επικουρικές και τα δώρα.
  • Τα αναδρομικά, θα λάβουν και όσοι δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
  • Παράλληλα, πρέπει να καλυφθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και
  • να ενισχυθεί η Εθνική Άμυνα.Το αποτέλεσμα της εξίσωσης, ήταν η διάθεση 1,4 δις ευρώ στους συνταξιούχους!
Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι νομικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, επισημαίνουν ότι “πρόκειται για πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης, νομική εκτροπή και κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων”.

Όχι μόνο για τον δραματικό περιορισμό των αναδρομικών, αλλά και για το γεγονός ότι μετά την καταβολή των χρημάτων (σε χρόνο που θα προσδιοριστεί εντός εξαμήνου), οποιεσδήποτε περαιτέρω διεκδικήσεις “αποσβέννυνται”…

Κι όλα αυτά, όταν -σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ»- σχεδόν επτά στους δέκα συνταξιούχους της χώρας, έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές  από συντάξεις χαμηλότερες των 800 ευρώ.

Πιο αναλυτικά οι μέσες μηνιαίες αποδοχές από συντάξεις κάθε είδους (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) κυμαίνονται μεταξύ 308 και 800 ευρώ για 1.681.431 απομάχους της εργασίας, σε σύνολο περίπου 2,5 εκατομμυρίων.

Μόλις οι 806.503 είχουν μέσο εισόδημα, άνω των 800 ευρώ.

Για τον υπολογισμό του μέσου εισοδήματος από συντάξεις αθροίζονται οι συντάξεις όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) που ενδεχομένως λαμβάνει ένας δικαιούχος.

Στα 725,59 ευρώ διαμορφώνεται η μέση κύρια σύνταξη, στα 172,36 η μέση επικουρική και στα 98,64 ευρώ το μέσο μέρισμα.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου