Επιστήμη ... στην υπηρεσία της πολιτικής ή της αλήθειας ;


Του Περικλή Δανόπουλου

Από μικροί μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Και αυτό είναι το ορθολογικά σωστό.Πλην όμως άλλο το να εμπιστευτείς σε προσωπικό επίπεδο ένα γιατρό, ένα δικηγόρο και άλλο όταν αναφέρεσαι με τον όρο ''επιστημονική κοινότητα''.

Σαφέστατα, άλλη βαρύτητα έχουν τα λόγια ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, από έναν απλό άνθρωπο που ασχολείται με ένα επιστημονικό θέμα, Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες εξ όσων γνωρίζω είναι άνθρωποι και δεν έχουν αναφερθεί εις έτι παρουσίες τους με φτερά αγγέλων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες είναι άνθρωποι, με αδυναμίες όπως κάθε ανθρώπου, ευάλωτοι, με πάθη και αδυναμίες και σε καμία περίπτωση η επιστημοσύνη δεν τους κάνει αλώβητους.

Εργάζονται και λειτουργούν πάντα για το καλό της ανθρωπότητας ; Πιθανότατα όμως η ιστορία έχει αρκετά παραδείγματα για το αντίθετο

-Επιστήμονες κατασκεύασαν τα αέρια στις μάχες χαρακωμάτων του πρώτου παγκόσμιου πόλεμου. Επιστήμονες κατασκεύασαν το ZYCLON B, το αέριο που εξόντωσε τους Εβραίους στα κρεματόρια. Επιστήμονας ήταν ο δρ. Μέγκελε με τα αποτρόπαια πειράματά του.Επιστήμονες αποτελούσαν την Ιαπωνική μονάδα 731 με τις φρικτές μεθόδους έρευνας σε ανθρώπινα πειραματόζωα. Επιστήμονες κατασκεύασαν την ατομική βόμβα, όπου ο μεν Οπενχάϊμερ διαχώρισε την θέση του , ο δε Τέλλερ παρά τις συνέπειες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, συνέχισε απτόητος το θεάρεστο επιστημονικό του έργο.

Μήπως αυτό σημαίνει πως οι επιστήμονες συλλήβδην, κάνουν οτιδήποτε άλλο από αυτό το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν; Ασφαλώς όχι.Απλά προσωπικά έχω σχετική δυσανεξία σε ''παγκόσμιους οργανισμούς'', όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν από τις ελίτ. Και ομοίως σε τοπικό επίπεδο, οι επιστημονικά υπεύθυνοι σε κάποιο τομέα, είναι στον απόλυτο έλεγχο και επηρεασμό από την εξουσία.

Συμφωνώ απόλυτα στο ότι η συνωμοσιολογία κάνει μεγάλο κακό. Αλλά τουλάχιστον ας μην έχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε, ότι η ''επιστημονική κοινότητα'', είναι η επι γης προβολή του βασιλείου των ουρανών.

Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς εξαίρετους επιστήμονες. Και οι συντριπτικά περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid. Απλά σκεπτικιστές και σε καμία περίπτωση αρνητές αλλά ούτε υποστηρικτές αμφίβολων μεθόδων προστασίας.

Κι όπως λέει ο λαός, πολλά έχουν δει τα μάτια μας, ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Εύστοχες οι παρατηρήσεις όπως καθε φορά. Όσο γιά τα περί συνωμοσίας θέλει πολλή κουβέντα και προσοχή. Κάποτε οι συνωμοσιολόγοι ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή