Κατάρρευση σοκ στην Ελλάδα-Ύφεση β’τρίμηνο -17%.Ύφεση και το 2021;


Αρνητική έκπληξη αναμένεται στο ΑΕΠ της Ελλάδος το 2021.

Μάλιστα επενδυτικοί οίκοι που θα δημοσιεύσουν εκθέσεις το επόμενο διάστημα θα αναφέρουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2021 θα κινηθεί μεταξύ -1% δηλαδή εκ νέου ύφεση έως ανάκαμψη +2% ανάλογα με την πορεία και την έκβαση του κορονοιού.

Ενώ είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά αναπλήρωσης της μεγάλης ζημίας του 2020 και θα καταγραφεί ανάπτυξη +5% με +6%, φαίνεται ότι για 3 βασικούς λόγους υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων.

Στο σενάριο αυτό έχουν ληφθεί υπόψη ως παραδοχές ότι η πανδημία του κορονοιού θα συνεχίσει έως το α΄ τρίμηνο του 2021 πλήττοντας τουρισμό και δημιουργώντας εκ νέου μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες με αρνητικές επιδράσεις σε τουρισμό και κατανάλωση.

Πάντως, αν συμπεριληφθεί στα αρνητικά σενάρια το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αρνητικής έκπληξης για το 2021 στο ελληνικό ΑΕΠ, καθίσταται κατανοητό ότι αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, στα φορολογικά έσοδα και βεβαίως στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι αναθεωρούνται επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ του 2020.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για -7% με -8% θα αναθεωρηθούν στο -9%.

Επίσης θα καταγραφεί μεγάλη επιδείνωση στο β΄ τρίμηνο του 2020 όπου η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι -17%

-Θα ακολουθήσει νέα συρρίκνωση στο ελληνικό ΑΕΠ και στο γ΄ τρίμηνο του 2020 με -10% εξέλιξη άκρως αρνητική, προφανώς λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού.

Η μείωση της έλευσης ξένων τουριστών στην Ελλάδα φθάνει το 80% σε ορισμένες περιοχές.

Το 2020 θα είναι ξεκάθαρα μια πολύ κακή χρονιά για την Ελλάδα και το ελληνικό ΑΕΠ που θα συρρικνωθεί στα 170 με 171 δισεκ. δηλαδή απώλεια εθνικού πλούτου 16 με 17 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου