Ευρωπαϊκή αδιαφορία στις τουρκικές προκλήσεις


Σε μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής εξευτελίζονται η Αθήνα και η Λευκωσία – Η κυβέρνηση «καταπίνει» την καταπάτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Της Κύρας Αδάμ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν με μεγάλη αγαλλίαση και ενθουσιασμό, ότι θα παρακολουθούν στενά σε video wall όλες τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα επανεξετάσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, για να μην αποφασίσουν τίποτα το αρνητικό σε βάρος της Αγκύρας ό,τι και αν κάνει αυτή στην περιοχή.

Αυτή θα μπορούσε να ήταν η ελεύθερη, πλην όμως απολύτως ακριβής-αποτύπωση της Συνόδου Κορυφής στις 16 Οκτωβρίου, αφού:

– Οι εταίροι αδιαφόρησαν πλήρως για το γεγονός ότι μια τρίτη χώρα, η Τουρκία καταπάτησε Αποφάσεις και Ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε χώρα μέλος της ΕΕ, όπως η Κύπρος, ούτε «τους πείραξε» το γεγονός ότι η Άγκυρα επί τα ουσίας σφετερίστηκε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την τελική λύση του Κυπριακού.

– Οι εταίροι δεν θέλησαν καν να ασχοληθούν με την προσβολή κατάμουτρα που δέχθηκαν από την υπόλογη προς την Ε.Ε., Τουρκία, η οποία έφτυσε χοντρά και την προσπάθεια μεσολάβησης της φίλης της Γερμανίας και υπαναχώρησε από τη δέσμευση της σε διερευνητικό διάλογο με την Ελλάδα, στέλνοντας το Όρους Ρέις στο όριο αναπνοής των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Καταπατώντας άνετα για μια ακόμα φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της ΑΟΖ στην επίμαχη περιοχή, διακηρύσσοντας –χωρίς ουσιαστικό αντίλογο– ότι αυτή η περιοχή ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο είναι απολύτως τουρκοποιημένη.

– Οι εταίροι κοροϊδεύουν τα μούτρα τους και ξεφτιλίζουν την Αθήνα υποσχόμενοι αορίστως ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου «θα επανεξετάσουν» το θέμα Τουρκία. Πρόκειται περί κοροϊδίας ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, διότι είναι γνωστό και δρομολογημένο, στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, να οριστικοποιηθεί η νέα απόφαση για το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Δηλαδή θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η πορεία του προσφυγικού, που είναι το μοναδικό υπερ-οπλο που κρατάει στα χέρια του ο Ερντογάν εναντίον της Ε.Ε. και του Βερολίνου ειδικότερα. Είναι γνωστό σε όλους ότι μονίμως από μακρού χρόνου ο Ερντογάν απειλεί ευθέως την Αν. Μέρκελ σε κάθε επαφή και συνομιλία τους ότι, «θα πλημμυρήσει πρόσφυγες την Ευρώπη», αν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν κάτσουν καλά απέναντι στην Άγκυρα. Και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο «κάθονται καλά» και δεν κατονομάζουν καν, ούτε προετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, κάνοντας τα στραβά μάτια αόμματου στις διεθνείς παρανομίες της Τουρκίας σε βάρους κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της Ε.Ε.

Μάχη χαμένη πριν καν δοθεί

– Ο Έλληνας πρωθυπουργός «κάθισε καλά» και αυτός και έτσι έχασε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του. Διότι τη συγκεκριμένη, καταγεγραμμένη και συμφωνημένη απειλή επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, (δηλαδή το μοναδικό ελληνικό υπερ-όπλο που είναι η Αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας) την άφησε –εν πλήρη συνειδήσει– να του γλιστρήσει μέσα από τα χέρια. Εμπιστευόμενος την «διπλωματική ισχύ» του Βερολίνου (;) και όχι τη διπλωματική ισχύ που μπορούσε να αναπτύξει μόνη της η Αθήνα. Στο προηγούμενο Συμβούλιο αυτά. Διότι στο τωρινό Συμβούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε καθαρά ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της υπότροπης πλέον και επικίνδυνα εχθρικής Τουρκίας αφού ούτε ο ίδιος το έθεσε – ως όφειλε να πράξει.

Η Αθήνα έχασε τη μάχη προτού καν τη δώσει. Και θα ξαναγυρίσει κακήν κακώς στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τουρκία, χωρίς βοήθεια παρά μόνον γερά πισώπλατα σπρωξίματα από τις Βρυξέλλες.

– Μπροστά στον κίνδυνο απόλυτης διπλωματικής ήττας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγείρει τώρα εντέχνως θέμα «επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Καστελόριζο». Πρόκειται περί μίας μεγαλειώδους αυταπάτης, το ολιγότερο.

Πρώτον, διότι από τη στιγμή που «έριξε» μονη της η κυβέρνηση την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στην Αν. Μεσόγειο, αυτομάτως η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τα 12 ν.μ. χωρικών υδάτων της Τουρκίας στην περιοχή, δηλαδή με έννομη περικύκλωση Ρόδου/Καστελόριζου από την Τουρκία.

– Και δεύτερον διότι και η κυβέρνηση αυτή ουδόλως ενδιαφέρθηκε και προσπάθησε να ανακτήσει το περίφημο «χαμένο έγγραφο» του ΙCΑΟ του 1958, (χαμένο/κλεμμένο και από το ελληνικό ΥΠΕΞ και από τον ίδιο τον διεθνή Οργανισμό ΙCΑΟ (!). Ήτοι, της απόφασης και των πρακτικών της περιοχικης συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Ην Βασιλείου του 1958, με την οποία o ICAO επέβαλε τροποποίηση στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου σε νέες συντεταγμένες (36.05Ν), μετακινώντας έτσι αυτό το κομβικό σημείο του FIR, 10 ν.μ. βορειότερα από το σημείο που όριζε η προγενέστερη απόφαση ΙCΑΟ του 1950 με συντεταγμένες (35.55Ν).

Η Τουρκία αφού «εξασφάλισε» την απώλεια της απόφασης του 1958, χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα μόνον τις συντεταγμένες του 1950 (35.55Ν). Με την απόφαση του 1950, οι συντεταγμένες (35.55Ν) έδιναν στην Τουρκία 16 ν.μ. χωρικά ύδατα (σ.σ.: 6 ν.μ. –τα τότε «κανονικά»– χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. τα «πρόσθετα», σε βάρος της Ελλάδας στη διεθνή θάλασσα).

– Σήμερα, (σύμφωνα με τον ισχύοντα σχετικό τουρκικό νόμο), η Τουρκία έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα στην Αν. Μεσόγειο, δηλαδή από Ρόδο και ανατολικά, συν τα 10 ν.μ. «κλεψιμαίικα» λόγω της «απώλειας» της απόφασης του 1958. Σύνολο 22 ν.μ. τουρκικής «κλεψιμαίικη»ς κυριαρχίας/επικράτειας… χωρίς ποτέ η Αθήνα να έχει αντιδράσει…

Αυτός είναι και ο λόγος ότι το Ρους Ρεις κινείται 22 ν.μ. νοτίως των τουρκικών ακτών στην περιοχή Ρόδου/Καστελόριζου, δεδομένου ότι την θεωρεί τουρκική κυριαρχία/επικράτεια.

Πηγή : edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Ερώτηση: Πώς είναι ή πώς θα ήταν δυνατή η ανάκτηση αυτού του εγγράφου του '58,αφού εξαφανίστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή