Βολονταρισμός είναι ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Βολονταρισμός ή βουλησιαρχία φιλοσοφικά σημαίνει ότι η βούληση υπερέχει, προηγείται και σε μεγάλο βαθμό κατευθύνει τη νόηση και τη λογική. Ο όρος σήμερα έχει πάρει την έννοια της επιθυμιοκρατίας, δηλαδή της ανεδαφικής πίστης ότι η θέληση είναι ικανή να μεταβάλει την πραγματικότητα. Και αποτελεί το αυτοάνοσο της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα στην κορυφή, σε μια ακόμα αρνητική πρωτιά.

Είναι η εθελοτύφλωση, του να δηλώνεις αντικρατιστής και να πιστεύεις στην αυτονομία και αυτορύθμιση των αγορών και την υπερίσχυση του ιδιωτικού τομέα , μόνο που οι αγορές οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα και στην αντικατάσταση του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι αυταπάτη να ελπίζεις ότι στην καπιταλιστική πραγματικότητα, με την διαρκή αύξηση της εισοδηματικής ανισοκατανομής , θα σταματήσει η απληστία της ελίτ και θα υπάρξει αναδιανομή.
Είναι ουτοπικό να χαίρεσαι με τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, όταν τα αποτελέσματα αυτών θα βελτιώσουν την ζωή των λίγων και όχι των πολλών.

Είναι παράλογο να επιβραβεύεις τα επιτεύγματα της ιατρικής, όταν αυτά θα καταλήξουν σε πανάκριβα θαύματα και θεραπείες, απρόσιτες στον κοινό άνθρωπο.

Και τέλος για την χώρα μας, είναι βολονταρισμός να πιστεύεις ότι το σαθρό πολιτικό προσωπικό,το οικογενειοκρατικό , μέσα από την ανακύκλωση του, θα δώσει την λύση με τα ίδια κόμματα. Το ίδιο συμβαίνει με την πίστη ότι σύντομα θα αλλάξουν οι συνθήκες και θα έρθει ο σοσιαλισμός, πως η ΧΑ είναι πατριωτικό μόρφωμα και ότι ο αστικός ριζοσπαστισμός του Γιάνη, ενεργεί για τα δίκια του λαού.

Και κύρια βολονταρισμός είναι να πιστεύεις ότι όλα θα αλλάξουν χωρίς την παραμικρή δική σου προσπάθεια...

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου