Αποθρασύνουν τον Ερντογάν και στέλνουν τον λογαριασμό στη Λευκωσία: Σύμμαχοι και εταίροι να σου τύχουν…


Του Κώστα Βενιζέλου

Οι Ευρωπαίοι κάνουν τους θυμωμένους, κάποιοι και τους οργισμένους με τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, ωστόσο, αυτό πρακτικά δεν σημαίνει οτιδήποτε. Οι ημερομηνίες για κυρώσεις μετατίθενται, προειδοποιείται η Άγκυρα με  μέτρα εάν και εφόσον δεν συνετισθεί, πλην όμως όλα αυτά ουδόλως επηρεάζουν  το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει πως αν και ακόμη η φίλη του Άγκελα Μέρκελ ενοχλείται με τη συμπεριφορά του δεν πρόκειται στο τέλος να επιτρέψει στους υπόλοιπους να προωθήσουν μέτρα. Γνωρίζει πως οι Ευρωπαίοι λένε πολλά και πράττουν λίγα.

Γνωρίζει πως ακόμη και μέτρα να επιβληθούν θα μπορεί να τα «απορροφήσει» καθώς δεν θα είναι τόσο ισχυρά, που θα  τον επηρεάσουν τόσο ώστε να τον αναγκάσουν  να υπαναχωρήσει από τους σχεδιασμούς του. Όλα αυτά τα έχει υπόψη του ο Ερντογάν και για αυτόν τον λόγο προχωρεί ακάθεκτος.

Είναι σαφές πως η  Άγκυρα συνεχίζεται απτόητη καθώς είναι ανενόχλητη. Υλοποιεί βαθμηδόν τους επιθετικούς της σχεδιασμούς και μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζει κανένα εμπόδιο, δεν είχε κανένα κόστος.

  • Αναλύσεις επί αναλύσεων υποστηρίζουν πως η χώρα του Ερντογάν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμνού και πως ανά πάσα στιγμή θα πηδήσει στο… κενό. Προβλήματα η οικονομία έχει και πολύ σοβαρά μάλιστα. Τα δικτατορικά καθεστώτα, ωστόσο, όπως αυτό της Τουρκίας, δεν ασχολούνται κατά πόσο η οικονομία πάει χάλια και οι άνθρωποι υποφέρουν.
Είναι  προφανές πως τίποτα δεν σταματά τον Ερντογάν από την προώθηση των σχεδιασμών του επειδή δεν έχει κόστος. Ανανεώνονται NAVTEX, επιχειρείται εποικισμός της Αμμοχώστου και προωθεί μια σειρά άλλων τετελεσμένων για να  εκβιαστεί η Λευκωσία να προσέλθει σε μια άτυπη πενταμερή,  υπό την πίεση και τον φόβο της επιβολής νέων μονομερών ενεργειών. Στο έδαφος και τη θάλασσα.

Ο Ερντογάν και ο εγκάθετος του στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, ζητούν λύση δυο κρατών στην Κύπρο και η απάντηση των Ηνωμένων Εθνών, διά του Γενικού Γραμματέα, είναι πως όλα μπορούν να συζητηθούν, όλα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι.

  • Με αυτή την προσέγγιση από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού, που υποτίθεται είναι ο θεματοφύλακας των δικών του αποφάσεων, είναι πρόδηλο πως η Τουρκία  θα αποθρασύνεται όλο και περισσότερο. Δεν έχει λόγο να έχει διάθεση και πρόθεση να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις.
Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών, του σκηνικού, το οποίο στήνεται; Τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η ελληνική πλευρά στην Κύπρο. Και δεν φτάνει που ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας προσφέρει κάλυψη στην Άγκυρα, στο εσωτερικό της Κύπρου ασκούνται πιέσεις για να προσαρμοστεί η Λευκωσία στις τουρκικές ορέξεις.

Πηγή: hellasjournal.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου