Εργασία στη διατίμηση – Ημερομηνίες για την ειδική αποζημίωση


Του Δημήτρη Κωστάκου

Ξεκίνησε από χθες η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την αναστολή συμβάσεων Νοεμβρίου στο σύστημα Εργάνη, με προοπτική την (κατά περίπτωση) καταβολή της ειδικής αποζημίωσης.

Προσπερνώντας τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί “στήριξης των εργαζομένων” και τις διαβεβαιώσεις ότι “κανείς δεν θα μείνει μόνος στην κρίση”, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει θέσει την εργασία σε καθεστώς διατίμησης, δημιουργώντας κοινωνικό και οικονομικό τετελεσμένο.

Παράλληλα, διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε φτωχούς και… φτωχότερους, με τους πρώτους να πρέπει να θεωρούν εαυτόν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ευνοημένο.

Ωστόσο, τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι (και εσχάτως “απασχολήσιμοι” κατά Κώστα Σημίτη, ελέω κορονοϊού) σε αρκετές περιπτώσεις υπολείπονται ακόμη και του επιδόματος ανεργίας των περίπου 400 ευρώ, κάνοντας όσους ανηκαν στην λεγόμενη “γενιά των 700 ευρώ” να μοιάζουν προνομιούχοι.

Ήδη, η πολυδιαφημισμένη από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, “αυξημένη ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για τον Νοέμβριο”, έχει τοποθετηθεί στην προκρούστειο κλίνη.

Όσοι δεν δηλώσουν έναρξη αναστολής σύμβασης την 1η Νοεμβρίου, θα λάβουν μέρος του ποσού. Με δεδομένο ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο οι πολίτες έμαθαν ότι από τις 7 Νοεμβρίου η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς lockdown, σημαίνει ότι θα υπάρξουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι θα χάσουν έως και 187 ευρώ, αφού θα λάβουν μόλις 613,18 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή, εντάσσονται σχεδόν αυτόματα όσες χιλιάδες εργαζομένων “έγραψαν” υπερωρία έως και μία ημέρα πριν, καθώς η διαδικασία αυτή αναρτάται σε “πραγματικό χρόνο” στο σύστημα Εργάνη και δεν μπορεί να παρακαμφθεί…

Παράλληλα, μεγάλο μέρος εργαζομένων περιορίζεται τους τελευταίους μήνες στα 534 ευρώ, ενώ αρκετοί με λιγότερες μέρες αναστολής, θα λάβουν από 26,66 ευρώ έως 586,5 ευρώ.

Στις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που θα λάβει, υπολογίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μία φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Εργοδότες κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους:

  • έως τις 24 Νοεμβρίου οι εργοδότες των κλειστών επιχειρήσεων και
  • έως τις 7 Δεκεμβρίου οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα γίνει για τους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου, ενώ για αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εργοδότης.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου