Ο πρωθυπουργός μας, ο «λαγός»

 

Του Θέμη Τζήμα

Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, ο πρωθυπουργός μας ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία: πρότεινε, η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατοχυρώσει ένα ενιαίο, διαβατήριο εμβολιασμού σε εθελοντική, δηλαδή υποχρεωτική, βάση.

Εθελοντική μεν επισήμως, υποχρεωτική δε στην πράξη, αφού όπως ο ίδιος στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου είπε, έτσι κι αλλιώς διάφορες εταιρείες θα ζητούν αποδείξεις εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ Covid-19, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους: οπότε, αν κάποιος δεν τα διαθέτει, ενδεχομένως δεν θα μπορεί να επιβιβαστεί σε αεροπλάνα να ταξιδέψει κτλ.

Ο κ, Μητσοτάκης, σε ρόλο «λαγού» εισάγει μια «καινοτομία», η οποία μάλλον θα υλοποιηθεί και σχεδιάζεται εντατικά. Είναι εντυπωσιακό, αλλά άρκεσε η πανδημία, προκειμένου η τόσο ευαίσθητη στα προσωπικά δεδομένα Ε.Ε. να υιοθετεί και να διαφημίζει μια ιδέα, χωρίς καν να εξετάσει σε βάθος αν έχει δικαίωμα η όποια αεροπορική εταιρεία ή το όποιο ξενοδοχείο να απαιτεί να αποδεικνύουμε ότι έχουμε εμβολιαστεί. Πού σταματάει αυτός ο «ωραίος» δρόμος, τον οποίο ανοίγει ο λαγός-πρωθυπουργός μας, ενόψει μελλοντικών γεγονότων, πανδημιών ή άλλων; Τι θα γίνει και τι θα χρειαστεί να αποδεικνύουμε ενόψει άλλων πιθανών απειλών προς τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια, εντός μάλιστα ενός περιβάλλοντος ηλεκτρονικού «Μεγάλου Αδερφού», που ήδη έχει διαμορφωθεί;

Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα μέτρο υπέρ της δημόσιας υγείας – κάθε άλλο. Ο εμβολιασμός και οι ασφαλείς μετακινήσεις είναι κομβικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αλλά τίθεται ένα ερώτημα: δεν εμπιστεύεται το ένα κράτος το άλλο; Δεν οδεύουμε σε ανοσία κοινότητας μέσω των εκτεταμένων εμβολιασμών και μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι περίπου, όπως οι περισσότερες κυβερνήσεις διακηρύσσουν; Ακόμα ωστόσο και αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα έπρεπε οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι μόνο δημόσιες αρχές και όχι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, βάσει συναίνεσης του πολίτη και σε ότι κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν ιδιωτικές εταιρίες να διεκδικούν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα;

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστως καθίσταται εν προκειμένω πανευρωπαϊκός λαγός, την ίδια στιγμή γίνεται λαγός από την ανάποδη: όταν κάποιοι είχαμε τολμήσει να θέσουμε το ερώτημα γιατί ως κράτος δεν συζητούσαμε και με άλλους παραγωγούς εμβολίων πέραν των εκλεκτών της Ε,Ε, εταιρειών, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του εληνικού πληθυσμού, στην καλύτερη αντιμετωπιστήκαμε με την ειρωνεία που ταιριάζει σε αυθάδεις αδαείς και κατά βάση κατηγοριοποιηθήκαμε υπόρρητα ως νέο-καγκεμπίτες.

Η μεγάλη μας οικογένεια είχε ήδη βρει τα εμβόλια τα καλά, τα «δυτικά», επομένως εμείς και η κυβέρνησή μας δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα. Ώσπου άρχισε να φαίνεται ότι ίσως ο CEO της Pfizer να μην είναι τελικά τόσο ηρωική μορφή και να στοχεύει βασικά να βγάλει λεφτά η εταιρεία του, με αποτέλεσμα να πουλάει με προτεραιότητα σε όποιο κράτος δίνει τα περισσότερα. Η δε τρίτη πατρίδα του κατεστημένου μας (πέρα από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα) η Γερμανία, παίρνει τα εμβόλια των μικρότερων αδερφών της οικογένειας της Ε.Ε. και επιπλέον αγοράζει ή έστω θέλει να αγοράσει και ρωσικά.

Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε; Έσπευσε να κάνει κάτι αντίστοιχο; Όχι βέβαια. Περιμένει υπομονετικά τη σειρά του (δηλαδή εμείς περιμένουμε για την ακρίβεια) διότι όπως περίπου είπε στον κ. Χατζηνικολάου, προέχει να είναι καλά οι «πελάτες μας» τα καλοκαίρι.

Με τούτα και με κείνα δεν είναι περίεργο που ο πρωθυπουργός όλως τυχαίως είχε απαντήσεις έτοιμες, μπροστά του στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Μάλλον είχε μαντέψει τα “SOS”.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου