Καταπέλτης ο Μελανσόν κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού

 

Της Χριστίνας Χελά 

Η αγόρευση του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 με αντικείμενο την πρόταση απόρριψης της νομοθεσίας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αποτελεί μία ομιλία που της αντιστοιχεί να συζητηθεί ευρέως και εκτός Γαλλίας. Όχι μόνο λόγω της γνωστής ρητορικής δεινότητας του επικεφαλής της “Ανυπότακτης Γαλλίας” και υποψήφιου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2017, αλλά κυρίως λόγω της ευκρίνειας (όχι ιδιαίτερα διαδεδομένης στα περισσότερα τμήματα της ευρωπαϊκής αριστεράς) με την οποία ο Μελανσόν αποκρούει τα ανελεύθερα μέτρα που προωθούνται στο όνομα της πανδημίας, χωρίς καθόλου να αρνείται την κρισιμότητά της. Εξ ού και το “Κοσμοδρόμιο” δημοσιεύει στο σύνολό της την αγόρευση αυτή σε μετάφραση Χριστίνας Χελά.

Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Καλιγούλας είχε ανακηρύξει το άλογό του ως Ύπατο της Ρώμης. Δοκίμαζε την αντίσταση της Συγκλήτου. Ο Εμανουέλ Μακρόν εφαρμόζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δοκιμάζει την προσήλωση του γαλλικού λαού στις ελευθερίες του.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα έχει καμιά θετική επίδραση στην υγεία των Γάλλων. Αντιθέτως, πρέπει να φοβόμαστε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να την απειλήσει, καθώς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον οποίο αποσκοπεί αντενδείκνυται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιμένετε να αγνοείτε, επιπλέον, ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, όπως εγώ, δεν μπορούν μόνο να μολυνθούν, αλλά και να διασπείρουν τον ιό. Τέλος, στον αντίποδα αυτής της πραγματικότητας, μετατρέπετε τα τεστ σε σπάνιο είδος επί πληρωμή, εν αντιθέσει για ακόμη μια φορά με τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Εν συνόλω, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας υπό άκρα μυστικότητα, εν μέσω μιας συλλογικής κρίσης, δείχνει ότι η χώρα μας κυβερνάται από ένα μόνο πρόσωπο, τον πρόεδρο, του οποίου οι αποφάσεις είναι ακατάλληλες και για αυτό πρέπει να αλλάξουν στο εξής.

Πλέον, παίρνετε ένα μονοπάτι ακόμη πιο επικίνδυνο, όταν επιχειρείτε να εισβάλετε στην ευαλωτότητα του υγιούς ή του αρρώστου, του ταλαιπωρημένου ή του νεκρού σώματος, για να αποδείξετε εκεί την κυριαρχία των παράλογων νόμων και διατάξεών σας. Διαβάστε τι γράφει η Hannah Arendt, για τις πολιτικές εισβολές που οδηγούν αναπόφευκτα σε εισβολή σε προσωπικό επίπεδο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλάζει τη φύση της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε.

Η υπό όρους ελευθερία, όπως ισχύει για όλους τους φρόνιμους καταδικασθέντες, είναι η κοινωνία του ελέγχου επί μονίμου βάσεως

Έτσι, μια υγειονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, καθώς με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ξεκινά για τη Γαλλία η εποχή της υπό όρους ελευθερίας. Όλα παραμένουν ελεύθερα, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει το καθεστώς των μακρονιστών, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τα πιστοποιητικά κάθε είδους. Η υπό όρους ελευθερία, όπως ισχύει για όλους τους φρόνιμους καταδικασθέντες, είναι η κοινωνία του ελέγχου επί μονίμου βάσεως. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ελέγχεται ούτως ή άλλως εκατοντάδες φορές καθημερινά, θα σκανάρετε και θα ξανασκανάρετε χωρίς ένταλμα έναν ολόκληρο πληθυσμό, ακόμη και αυτούς που δεν θέλουν. Αυτό ισχύει για τους 200.000 εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να παρακολουθούν τους πελάτες τους, τους οποίους απειλείτε με πρόστιμο 9.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματός τους.

Έρχεται ενας εργαζόμενος στη δουλειά χωρίς κάρτα; Αναστέλλεται ο μισθός του. Εάν μάλιστα εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση ανάθεσης, είναι δυνατή η άμεση απόλυση! Επισημαίνω ότι στο πλαίσιο της υποτιθέμενης επιβολής της τάξης, δεν επιβάλλετε τον έλεγχο του πιστοποιητικού για την είσοδο σε διοικητικά συμβούλια ή πριν από τις συνεδριάσεις των μετόχων. Τι γίνεται αν ένα άτομο βρεθεί θετικό; Αναγκαστική καραντίνα, με ορατό το ενδεχόμενο επίσκεψης της αστυνομίας. BAC στα σπίτα; Γιατί όχι Brav; (σ.σ δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας, αντίστοιχες με τα ΜΑΤ και τα ΟΠΚΕ). Μη εμβολιασμένος φροντιστής; Αναστολή εργασίας! Πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αμοιβή. Φρικτό καθεστώς, όπου η κοινωνική απειλή αντικαθιστά εξ ολοκλήρου τον διάλογο.

Οι φροντιστές, οι πυροσβέστες, οι σερβιτόροι, οι σινεφίλ, οι θεατρόφιλοι είναι φορείς μετάδοσης, αλλά όχι η αστυνομία

Προφανώς οι κανόνες της γραφειοκρατίας παρακολούθησης θα είναι παράλογοι. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζεται, κολλάμε στην υπερταχεία TGV αλλά όχι στο κοινό τρένο. Ο ιός υπάρχει στα εστιατόρια, αλλά όχι στα σχολεία. Οι φροντιστές, οι πυροσβέστες, οι σερβιτόροι, οι σινεφίλ, οι θεατρόφιλοι είναι φορείς μετάδοσης, αλλά όχι η αστυνομία. Αναγκάζετε τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν, ακόμη και στα σπίτια τους που είναι γεμάτα, χωρίς να ζητήσετε τα χιλιάδες δωμάτια ξενοδοχείων που είναι διαθέσιμα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα πιστοποιητικό αυταρχισμού

Και στη συνέχεια, ορίστε οι έλεγχοι εμβολιασμών που διενεργήθηκαν από τη μια στάση του τρένου ως την άλλη και πόσα ακόμη ευρήματα. Δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό πέρα από το να επιτρέψουν ένα είδος γενικευμένης ευθυγράμμισης των “ανθιστάμενων Γαλατών” και να τους υποχρεώσουν να υπακούσουν, να υπακούσουν και να υποταχθούν ακόμη περισσότερο, ενάντια στην επιχειρηματολογία και την κοινή λογική. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα πιστοποιητικό αυταρχισμού. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού συνιστά κοινωνική διάκριση που βασίζεται σε ένα έγγραφο εμβολιασμού. Ωστόσο, η ελευθερία είναι το θεμελιώδες δικαίωμά μας και δεν έχετε κανένα δικαίωμα πάνω της. Φυσικά, κάθε ελευθερία έχει όρια. Όμως μπορεί κανείς να τα αγγίξει μόνο με δολιότητα και με τρεμάμενα χέρια.

Για τους φιλελεύθερους, είναι καλύτερο ένα λάθος που οφείλεται σε λιγότερες απαγορεύσεις, παρά οι πολλοί περιορισμοί. Οχι! Δεν είμαστε πληθυσμός ασθενούντων ούτε εν δυνάμει παραβατών, αλλά πληθυσμός πολιτών. Την ίδια ώρα που επιβάλλετε αυτούς τους παραλογισμούς, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την οργάνωση των αλλαγών που προκύπτουν στα εργασιακά προγράμματα, τίποτα για την εγκατάσταση εξαερισμού σε όλα τα σημεία, τίποτα για την οικονομική ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων και την επαναφορά των 180.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την υπηρεσία! Τίποτα για την επιστροφή στο σχολείο δώδεκα εκατομμυρίων μαθητών και των δασκάλων τους. Τι θα συμβεί με τα εκατομμύρια μη εμβολιασμένων παιδιών τη ώρα της πισίνας, της μουσικής και όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων;

Εντέλει, συνεχίζετε να αντιτίθεστε στην ελευθερία παραγωγής εμβολίων αφήνοντας εκατομμύρια Αφρικανούς με ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας της τάξης του 2%. Ναι, αντιληφθήκαμε πλήρως το ντελίριο της στιγμής. Όταν ζητήσατε από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει ξανά στις 5 το πρωί, και αυτό για να ακυρώσει την τροπολογία που παρουσίασε η Caroline Fiat, η οποία αφαιρούσε την υποχρέωση κατοχής πιστοποιητικού εμβολιασμού στην περίπτωση που κάποιος πρόκειται να πάει να κρατήσει το χέρι ενός ετοιμοθάνατου συγγενή του.

Βοήθεια! Επιστροφή στην Αντιγόνη! Ξέρετε αυτή την ιστορία, την διηγείται σε έργο του ο Σοφοκλής, τον 5ο αιώνα π.Χ. Ενάντια στη νομοθεσία και στη θέληση του θείου της που της απαγόρευε να το πράξει, η Αντιγόνη αποφασίζει, με κίνδυνο της ζωή της, να θάψει τον αδερφό της, ο οποίος είχε καταδικαστεί να μείνει άταφος λόγω της εξέγερσής του. Εδώ βρίσκεται το δίδαγμα, καθολικό και διηνεκές: ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε ατόμου αποτελεί πρωταρχικό μας καθήκον.

Από τότε έχουν υπάρξει θεατρικές παραστάσεις πάνω σε αυτό το έργο, από το 1961 έχουν γυριστεί 10 ταινίες, και από το 1762 έχουν δημιουργηθεί 11 όπερες. Συνολικά 30 μεγάλα έργα μέσα σε 24 αιώνες. Εν ολίγοις, είχατε τα μέσα για να ξέρετε τι να περιμένετε. Επιτρέψτε μου να συνοψίσω: σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ζητάμε άδεια! Καμία απαγόρευση δεν υπερβαίνει το ηθικό καθήκον. Για αυτό, δεν πρόκειται να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τους ελέγχους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εγκαθιστάτε στις πύλες του θανάτου.

Για ακόμη μια φορά, σε αυτήν την περίπτωση είναι τιμή μας που είμαστε ανυπάκουοι και ανυπότακτοι. Εδώ, έχουμε μόνο ένα καθήκον, να πούμε αν αυτό το νομοσχέδιο επιτρέπει την ορθή αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν πιστεύουμε τίποτα τέτοιο, παρά μόνο ότι περιστέλλει τις ελευθερίες μας. Επομένως, πρέπει να απορριφθεί.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου