Ο ''χρησμός'' της κ. Ούρσουλας: Τα δυο κράτη, η εκ προοιμίου αναγνώριση και η… έσχατη υποχώρηση των Τούρκων

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην εκδήλωση, επ’ ευκαιρία της έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Κύπρο, στην Πανεπιστημιούπολη, Λευκωσία 08 Ιουλίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Κώστα Βενιζέλου

«Θέλω να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στο Κυπριακό και είμαστε σταθεροί σε αυτό και πολύ ενωμένοι και αυτό πρέπει να αναμένει η Κύπρος», δήλωσε από τη Λευκωσία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τα ίδια ανέφερε και προ ημερών βρισκόμενη στο Στρασβούργο και αυτή είναι η σταθερή θέση της Ένωσης. Και καλά προφανώς κάνει να την επαναλαμβάνει. Να την ακούσει ο Ερντογάν αποκλείεται καθώς τέτοιες προειδοποιήσεις δεν τις λαμβάνει ποσώς υπόψη. Όταν, μάλιστα, γνωρίζει πως δεν θα έχει κόστος για τις πράξεις του.

Πριν καλά-καλά, πάντως,  ακουστεί η δήλωση της κ. φον ντερ Λάιεν, από τα κατεχόμενα όπου βρίσκεται της απάντησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «υπάρχει ένα κράτος στην τουρκική πλευρά της Κύπρου, το οποίο είναι ανεξάρτητο, ίσο, ισχυρό και στέκεται στα πόδια του. Δεν έχει ανάγκη την έγκριση κανενός».

Στο ίδιο μήκος κύματος της Άγκυρας και σε πρόσφατες αναφορές της Ένωσης για την Αμμόχωστο.

Είναι προφανές πως η  τουρκική πλευρά παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στις επιδιώξεις καθώς διαπιστώνει πως οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της υλοποιούνται ανενόχλητα. Οι αντιδράσεις αναλώνονται σε ρητορικές αναφορές και μόνο. Την ίδια ώρα, παρακολουθεί την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να αρθρώσει πολιτική αποτροπής.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, που βρέθηκε στα κατεχόμενα για να προετοιμάσει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν, που χρονικά τοποθετείται στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, είπε και κάτι άλλο, το οποίο είναι εσχάτως το μόνιμο ρεφρέν του τουρκικού αφηγήματος: « Εάν θέλουν να συνομιλήσουν με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είμαστε εδώ» και πρόσθεσε ότι η δουλειά τους είναι να μετατρέψουν το «ανεξάρτητο, ίσο και κυρίαρχο κράτος» σε μια παραγωγική δομή και για αυτό έχουν έργα να ολοκληρώσουν.

Δηλαδή, όπως το εξηγούν τόσο δημόσια όσο και στις κατ΄ιδίαν επαφές τους οι Τούρκοι, για να προσέλθουν σε διάλογο θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ίσο διεθνές καθεστώς και στη συνέχεια τούτο να περιληφθεί σε απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Η απάντηση σε όλα αυτά τι είναι; Ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Λευκωσία- κυρίως αυτή- τάσσονται εναντίον των δυο κρατών. Ασφαλώς και  δεν μπορούν να υπάρξουν δυο κράτη εάν εμείς δεν το αποδεχθούμε.

Τι είναι η εναλλακτική, η οποία μας προσφέρουν; Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ένα στρεβλωτικό, μη λειτουργικό και εν πολλοίς ρατσιστικό μόρφωμα; Ένα μοντέλο που εάν αποτύχει θα οδηγήσει σε αυτό που θέλουν σήμερα οι Τούρκοι;

Αυτό θέλουν προφανώς κάποιοι. Θέλουν να αποφευχθεί η λύση δυο κρατών και να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο, που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου