Ως πότε η κ. Σακελλαροπούλου θα ευτελίζει το αξίωμά της;

 

Του Θέμη Τζήμα 

Η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ψηφισθείσα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί) είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα χρονικά… και το χειρότερο πρόσωπο που βρέθηκε ποτέ σε αυτή την θέση.

Βεβαίως, αυτή η κρίση είναι ανεπίτρεπτη για τον δικαιωματισμό (δεδομένου ότιμιλάμε για γυναίκα), αλλά ας μας επιτραπεί να μην στηρίζουμε τις κρίσεις μας στο φύλο της αλλά στο τι αυτή πρεσβεύει και υλοποιεί.

Και όχι, δεν πρόκειται μόνο για την υπόθεση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, στο πλαίσιο της οποίας έχουμε μια τριπλή ταπείνωση του θεσμού τον οποίο η ίδια υπηρετεί και άρα και της ίδιας. Ταπείνωση, διότι εξαναγκάστηκε προφανώς από κυβερνητικούς κύκλους να αναιρέσει απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γεγονός ανεπίτρεπτο. Ταπείνωση, διότι ένας βουλευτής (ακόμα χειρότερα: ένας… Μπογδάνος) προανήγγειλε αυτήν την ταπεινωτική μεταστροφή. Ταπείνωση, διότι είχε ενημερωθεί και ο προς βράβευση πολίτης, γεγονός το οποίο μικραίνει τον ρόλο της προέδρου της Δημοκρατίας στα μάτια των πολιτών.

Σε άλλες εποχές, μεγαλύτερης αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, θα ήταν αδιανόητη μια τέτοια μεθόδευση και αν είχε συμβεί θα είχαμε ήδη πολιτική κρίση. Σήμερα η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λέει ότι βρέχει και θα ελπίζει να ασχοληθούμε με τα παπούτσια της και τις τιμές στον σύντροφό της…

Παρεμπιπτόντως, πώς γίνεται ταυτοχρόνως η κυρία Πρόεδρος να είναι και με το τείχος στον Έβρο και να σιωπά για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ακόμα και Τούρκων αντικαθεστωτικών στα κελιά του Ερντογάν και να θέλει να βραβεύσει κάποιον που διασώζει πρόσφυγες; Χειρότερη και από την τριπλή ταπείνωση την οποία της επέβαλαν (και η ίδια αποδέχτηκε) είναι η δική της ασυνέπεια.

Δεν πρόκειται όμως επαναλαμβάνουμε, μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ούτε μόνο για τη στάση προσοχής μπροστά στον πρέσβη των ΗΠΑ, το γεγονός ότι είχε λησμονήσει την θυσία τριών αξιωματικών στα Ίμια, τα πλουσιοπάροχα γεύματα και δείπνα στους γαλαζοαίματους των οικογενειών που εκτελούσαν Κυπρίους αγωνιστές ή την ιταμή μη-πρόσκληση προς εκπροσώπους της Αϊτής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Δεν πρόκειται επίσης μόνο για το ότι η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αρχηγός κράτους, από όσο θυμόμαστε, ακόμα και όχι αποικίας, τουλάχιστον όχι τυπικώς) είχε δεχτεί ως οιονεί ομόλογή της την Σβιατλάνα Τσιχανούκαγια, δηλαδή μια απίθανη κυρία, η οποία α λα Γουαϊδό, ζει με λεφτά ξένων κυβερνήσεων μακριά από την πατρίδα της και παριστάνει την ηγέτιδα της Λευκορωσίας.

Καλή η εύνοια των ΗΠΑ, αλλά να επιδεικνύουμε και λίγη γνώση διεθνούς δικαίου, κυρία Πρόεδρε, μιας και τυχαίνει να είστε αρχηγός κράτους. Βεβαίως για να είμαστε ειλικρινείς, προτού καν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα η κυρία πρόεδρος είχε δώσει “διαπιστευτήρια” εκεί που έπρεπε, από την υπόθεση Βίνικ – όταν στην τελευταία της πράξη ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εσπευσμένες διαδικασίες, παρέδωσε τον “Mr. Bitcoin” στη Γαλλία και όχι στην πατρίδα του Ρωσία που τον εκζητούσε.

Είναι επιπλέον το γεγονός, για να φτάσουμε στο σήμερα, ότι όπως βλέπουμε στην πρόσκληση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τον Αλβέρτο Μπουρλά. Αυτόν τον “ήρωα”, ο οποίος αφενός με κάτι “έξυπνες” κινήσεις γέμισε ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ πορτοφόλι του χάρη στην πανδημία, αλλά κυρίως έναν από τους ανθρώπους εκείνους, που μέσα στην πανδημία εκπροσωπούν ό,τι χυδαιότερο έχει να επιδείξει η παγκόσμια ολιγαρχία: το πατεντάρισμα των εμβολίων και την πώλησή τους με τρόπο τέτοιο, που αποκλείει τις φτωχότερες κοινωνίες, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο.

Ο κ. Μπουρλά και οι όμοιοί του όχι μόνο έβγαλαν μπόλικα λεφτά πάνω στον πόνο μας και στην αρρώστια μας (κάτι που δυστυχώς είναι εντελώς αναμενόμενο μέσα στον καπιταλισμό), αλλά θέλουν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις το διηνεκές, μέσα από το πατεντάρισμα των εμβολίων. Ποσώς τους ενδιαφέρει μάλιστα το γεγονός ότι εξαιτίας της πολιτικής της δικής τους και των κυβερνήσεων που τους τιμούν, δισεκατομμύρια ανθρώπων μένουν ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα νέες μεταλλάξεις να επιτίθενται στην παγκοσμιότητα.

Η κυρία Πρόεδρος θα μπορούσε να τιμήσει, αν ήθελε, τους ερευνητές των εμβολίων, τους γιατρούς και νοσηλευτές, εκείνους που προσφέρουν ανά τον κόσμο τις υπηρεσίες τους σε όλους (ωπ…λάθος, αυτοί είναι από την Κούβα άρα δεν την αφήνει ο κος Πάιατ!). Επέλεξε να τιμήσει έναν CEO με γεμάτο πορτοφόλι.

Τι να σας ευχηθούμε λοιπόν κυρία Πρόεδρε; Με το καλό να δώσετε κανένα παράσημο και στον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος, αν μη τι άλλο, διαθέτει μπόλικη “λεπτή” ειρωνεία, καθότι μετά την ιστορική για το πορτοφόλι του πτήση του έξω από την γήινη ατμόσφαιρα, ευχαρίστησε τους εργαζομένους του γιατί δούλεψαν για να βγάζει ο ίδιος λεφτά (και) με αυτόν τον τρόπο.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου