Όλη η ''Συμφωνία'' Ταλιμπάν – ΗΠΑ όπως τη ''διαβάζει'' ο Κώστας Μαρδάς

 

Του Κώστα Μαρδά

…Και εκεί που καθόμουνα στη βεράντα μου, αγναντεύοντας τη θάλασσα , νάσου ένα πουλάκι και μου αφήνει στο τραπέζι έναν φάκελο …
Και έμεινα έκπληκτος !

ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΧΩΝ ΗΠΑ – ΤΑΛΙΜΠΑΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


ΝΤΟΧΑ- ΚΑΤΑΡ ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Δηλώντας την πίστη μας στην ανάγκη ειρήνευσης του εικοσαετούς πολέμου
Εμμένοντας εκάστη πλευρά στις ηθικές, θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές αξίες που πρεσβεύει
Διατρανώνοντας την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών, αλλά και οντοτήτων
Διακηρύσσοντας τη διάθεση αμοιβαίας κατανόησης προς τον σκοπό αποφυγής περαιτέρω αιματοχυσίας
Ακολουθώντας τις ρεπουμπλικανικές επιταγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αρχών του Κορανίου, καθώς και των συμφιλιωτικών κανόνων Χαντίθ
Υπερβαίνοντας τα στερεότυπα του παρελθόντος όσον αφορά τα αίτια της σύγκρουσης
Εμμένοντας εκάστη πλευρά στις αξιακές της αντιλήψεις σχετικά με τη μορφή οργάνωσης των πολιτειακών θεσμών
Υπό το φως και των νέων δεδομένων στις διακρατικές και διαθεσμικές σχέσεις που υπαγορεύει η συγκυρία της πανδημίας, διπλωματική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισλαμικού Εμιράτου Αφγανιστάν συμφώνησε τα κάτωθι:


ΑΡΘΡΟ 1
Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (εφ’ εξής: Ι.Ε.Α.) αποδέχεται την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, εφόσον οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, επιφέρουν τη στρατηγική νίκη επί των δυνάμεων της κυβέρνησης που ασκεί την εξουσία.

ΑΡΘΡΟ 2
Η ειρηνική μετάβαση σημαίνει την αναίμακτη είσοδο των μαχητών στην πρωτεύουσα με σεβασμό της ζωής, της τιμής και της περιουσίας όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου, του Πρωθυπουργού, των υπουργών, των βουλευτών, των κρατικών λειτουργών και όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, πολιτικών και σεξουαλικών φρονημάτων.

ΑΡΘΡΟ 3
Οι δυνάμεις του Ι.Ε.Α. συναινούν στην μετάβαση του Προέδρου Αφγάν Γκάνι σε χώρα της επιθυμίας του, όπως και την μετάβαση όλων των πολιτών οι οποίοι καλοπίστως προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συμμάχων τους, οι οποίοι Σύμμαχοι ενήργησαν βάσει αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΡΘΡΟ 4
Το Ι.Ε.Α. εκφράζει στο σημείο αυτό την επιφύλαξή του επί της γενικότητας της ανωτέρω διατύπωσης, επιφυλασσόμενο να αποδώσει δικαιοσύνη επί των κεφαλών όσων αποδεδειγμένα ενέχονται σε πράξεις προδοσίας, λεηλασίας και προσβολής, όπως αυτά τα αδικήματα ορίζονται από τον ιερό νόμο του Ισλάμ – Σαρία.

ΑΡΘΡΟ 5
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν επί της ανωτέρω επιφύλαξης ότι πράξεις της κυβερνητικής εξουσίας, που εκφεύγουν του δικαιϊκού πολιτισμού, όπως αυτός ο πολιτισμός καθορίζεται από τις Διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, θα καταγγελθούν αρμοδίως, εξαιρουμένου πάντως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Γενικής Δικαιοδοσίας το οποίο δεν αναγνωρίζουν.

ΑΡΘΡΟ 6
Το Ι.Ε.Α. εις το Όνομα του Αλλάχ, του Σπλαχνικού και Ελεήμονος, διαβεβαιώνει ότι, κατά τη διάρκεια της προέλασής του, δεν θα στοχεύει τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις άλλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αποδεχόμενο την ασφαλή, ακώλυτη και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος απομάκρυνση του προσωπικού, του εξοπλισμού και των εν γένει εγκαταστάσεων υποδομής, χρόνος που όμως δεν θα υπερβεί τα προσδιορισμένα διεθνή στάνταρ διοικητικής μέριμνας.

ΑΡΘΡΟ 7
Προς το σκοπό αυτό, το Ι.Ε.Α. θα εγγυηθεί την εκκένωση της Αμερικανικής πρεσβείας και των πρεσβειών των χωρών του ΝΑΤΟ, αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που θα ηδύνατο να θέσει σε κίνδυνο το διπλωματικό σώμα και τα μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των μελών οικογενειών.

ΑΡΘΡΟ 8
Εάν υπάρξει παραβίαση της ακώλυτης αποχώρησης των ΗΠΑ, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας, εν ονόματι του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί αυτοάμυνας, χωρίς προειδοποίηση, διατηρούν το δικαίωμα απάντησης και χρήσης του αεροπορικού όπλου έως ότου εξασφαλίσουν την αποχώρηση.

ΑΡΘΡΟ 9
Το Ι.Ε.Α δηλώνει ότι θα αρνηθεί κάθε στρατιωτική, εκπαιδευτική, διοικητική και επικοινωνιακή στήριξη προς το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, ενώ θα αποφύγει κάθε ενέργεια εναντίον δυτικών πολιτικών και στρατιωτικών στόχων σε οιοδήποτε κράτος της γης, ιδιαιτέρως της Ευρώπης και της Αμερικής και γενικά σε κάθε γεωγραφικό σχηματισμό του λεγόμενου «δυτικού κόσμου», σημειώνοντας ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα ρητορικής καταγγελίας των εκφάνσεων εκφυλισμού και ιμπεριαλισμού της Δύσης.

ΑΡΘΡΟ 10
Το Ι.Ε.Α. ορκίζεται στο ιερό Κοράνιο να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει να περιλαμβάνει –κατά το δυνατόν- όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις αντιπροσωπευτικότερες φυλές, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα της νέας διακυβέρνησης.

ΑΡΘΡΟ 11
Ειδικότερα, ως προς το καθεστώς των γυναικών, διαβεβαιώνει ότι θα επιτρέψει την εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών, επιτρέποντας επίσης την κυκλοφορία τους σε δημόσιους χώρους και οδούς χωρίς την υποχρέωση της μπούργκας, με μόνη επιταγή προς τις γυναίκες να μην μιμούνται τις ελευθεριότητες των δυτικών προτύπων, αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες της Ισλαμικής Αστυνομίας, η οποία θα αναδιοργανωθεί με συμμετοχή και γυναικών του κινήματος.

ΑΡΘΡΟ 12
Το Ι.Ε.Α θα αναγνωρίσει το διεθνές στάτους, όπως αυτό καθορίζεται από τον ΟΗΕ και τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής.

ΑΡΘΡΟ 13
Παράγραφος 1:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που το Ι.Ε.Α. αθετήσει έστω και έναν εκ των ανωτέρω συμφωνηθέντων όρων, αφού προηγηθεί επιτόπια έρευνα που θα διεξαχθεί από μεικτή επιτροπή των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.
Παράγραφος 2:
Το πόρισμα της επιτροπής θα έχει απλό συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό χαρακτήρα.


Υπογραφές
ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Τζότζεφ (Τζο ) Ρόμπινετ Μπάιντεν
ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΕΜΙΡΑΤΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μουλάς Αμπντούλ Μπάνι Μπαραντάρ

——————————————————————————————————

Ψάχνοντας το φάκελο, βρήκα και ένα ιδιόγραφο σημείωμα- ραβασάκι:

Αγαπημένε μου Αμπντούλ,
Σε παρακαλώ, σε ικετεύω , δέξου τη Συμφωνία !

Και μη δίνεις σημασία στο άρθρο 13, αγορίνα μου !..

Δικός σου :
Τζο…


Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου