Τώρα χρήματα για την πολιτική προστασία, όχι για την αστυνομία και τη φίμωση των πολιτών!


Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για πανεπιστημιακή αστυνομία και να δοθούν όλα τα δεσμευμένα χρήματα για την πυροπροστασία, την αναδάσωση και αποκατάσταση των καμμένων δασών!

Για ακόμη μια μέρα ολόκληρη η χώρα καίγεται, με ανεξέλεγκτες εστίες φωτιάς που διαρκώς αναζωπυρώνονται. Σε 4 ημέρες τεράστιες εκτάσεις δασών (60.000 στρέμματα!) χάθηκαν στις φλόγες στη Βαρυμπόμπη, τη Δροσοπηγή προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Κρυονέρι, στην Εύβοια, την Μεσσηνία, την Ηλεία, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Κω, τη Ρόδο, τη Λακωνία, την Κρήτη. Μέσα στο 2021 πάνω από 124.000 στρέμματα υπολογίζεται ότι έχουν καεί!

Ο λαός κυριολεκτικά δεν μπορεί να αναπνεύσει αυτές τις μέρες με τις στάχτες των πυρκαγιών να καλύπτουν την ηπειρωτική χώρα και να σκεπάζουν πόλεις όπως η Αθήνα. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, προκαλούν ξεδιάντροπα, καθώς έχουν το θράσος να δηλώνουν μέσα σε αυτήν την βιβλική καταστροφή ότι οι σχεδιασμοί τους στέφθηκαν από επιτυχία.

Σχεδιασμοί που εξαντλήθηκαν σε παλινωδίες με μικρές εστίες να μαίνονται για ώρες προτού κινηθεί ο μηχανισμός, με πόρους να στρέφονται προς την Αττική αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες εστίες, με ελικόπτερα και υδροφόρα/πυροσβεστικά να απουσιάζουν ή να μην είναι σε θέση να επιχειρήσουν, με τρομερές ελλείψεις πυροσβεστών και υπαλλήλων δασοπροστασίας. Σε ημέρες με καύσωνα και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ο κρατικός σχεδιασμός εξαντλήθηκε στην διαταγή της εκκένωσης, στην αδιαφορία μέχρι να είναι αργά και στην χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης για την αποσιώπηση των ευθυνών και του μεγέθους της καταστροφής. Για να είμαστε συγκεκριμένοι/ες, ακόμη και τώρα:

Ο αριθμός των πυροσβεστών και των πυροσβεστικών οχημάτων είναι τραγικά λίγος, ενώ ο εξοπλισμός πυρόσβεσης και προστασίας των ίδιων των πυροσβεστών που επιχειρούν απαρχαιωμένος. Με ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα, πυροσβεστικά οχήματα μετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή για να προλάβουν ό,τι μπορέσουν. Η πρόληψη και η δασοπροστασία είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη, με αποψιλωμένη τη δασική υπηρεσία, χωρίς επιστημονικό προσωπικό και μέσα για έναν σοβαρό προληπτικό σχεδιασμό, χωρίς προσωπικό για τον καθαρισμό των δασών από τα υπολείμματα και τα υλικά που σήμερα τροφοδοτούν, υπό συνθήκες αναμενόμενου καύσωνα και ανομβρίας, ανεξέλεγκτες φωτιές.

Για την τραγική εξέλιξη των πυρκαγιών υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Η κυνική κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη μία μοιράζεται τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, από την άλλη συνειδητά επέλεξε να αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι σε έναν κίνδυνο γνωστό για τον οποίο μας προειδοποιούν οι αντίστοιχες καταστροφές κάθε χρόνο αλλά και διεθνώς οι επιστήμονες.

Συνειδητά ψήφισε τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη που αντιμετωπίζει τα δάση ως επενδυτικά φιλέτα. 

Συνειδητά δεν ανανεωσε τον εξοπλισμό της πυροσβεστικής, αλλά επένδυσε σε αστυνομικούς στόλους. Συνειδητά αντιμετωπίζει τη πολιτική προστασία ως μία ακόμη κατασταλτική μηχανή. Συνειδητά ενώ είναι είναι κύριοι υπεύθυνοι για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας δεν επαρκούν στο ελάχιστο, λειτουργούν ως τυμβωρύχοι (χωρίς ίχνος ντροπής) επιχειρώντας να αποσπάσουν πολιτική υπεραξία συγκρίνοντας τη παρούσα καταστροφή με την ανθρώπινη τραγωδία στο Μάτι - και τις βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εξοργιζόμαστε όταν αυτοί που προκαλούν (ή ακόμη και αρνούνται) την κλιματική κρίση, σήμερα την επικαλούνται ως δικαιολογία και αναπόφευκτη πραγματικότητα για την επιλογή τους να αφήσουν τη χώρα εκθέτη στο έλεος των πυρκαγιών. Αυτές οι ελλείψεις δεν ήταν αναπόφευκτες.

Η ίδια κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια επενδύει εκατομμύρια αποκλειστικά στην καταστολή, στον περιορισμό των ελευθεριών, και τη δωροδοκία των φίλα προκείμενων ΜΜΕ για να μην εκτίθεται η πολιτική της. Δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις έχουν γίνει από την εκλογή της και υπό την ηγεσία του Χρυσοχοΐδη σε αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς, ειδικές μονάδες καταστολής, οπλίτες. Αμέτρητες δαπάνες για να εξοπλιστεί η ΕΛΑΣ με καινούργια οχήματα, κατασταλτικό εξοπλισμό, υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης των πολιτών.

Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση ξεδιάντροπα προχωρά τις διαδικασίες πρόσληψης 1000 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν το χουντικό χώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) με στόχο την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και της πανεπιστημιακής ζωής. Πάνω από 30.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν μόνο για αυτό το σώμα της αστυνομίας. Αντίστοιχα, δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν ήδη από την κυβέρνηση σε αχρείαστους στρατιωτικούς και πολεμικούς εξοπλισμούς. Εάν είχαν δαπανήσει έστω και λίγα από τα κονδύλια που δεσμεύουν για να περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες στην πολιτική προστασία, τα δάση μας θα ήταν ακόμη ζωντανά, σπίτια και ζωές θα είχαν σωθεί.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει! Την ίδια ακριβώς πολιτική εγκατάλειψης του ΕΣΥ ακολούθησαν στην υγεία εν μέσω πανδημίας, με τραγικές συνέπειες για το λαό και την υγεία του. Όσο αυτοί χτίζουν ένα αστυνομικό κράτος, δε θα μείνει ίχνος από τα δάση μας, ο λαός θα καταδικαστεί σε μια ζωή πνιγμένη στην ασφυξία.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αμεση ενίσχυση με προσλήψεις, εξοπλισμό και αναδιοργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πρόληψης.

Ανακατεύθυνση του πακτωλού των χρημάτων από την καταστολή, τον αυταρχισμό και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για την δασοπροστασία, την υγεία και άλλες κοινωνικά χρήσιμες υποδομές και υπηρεσίες.

Άμεση ακύρωση των σχεδιασμών δημιουργίας και λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ). Όλα τα σχετικά κονδύλια να δοθούν για την ενίσχυση της πυροπροστασίας και την αναδάσωση/αποκατάσταση των δασικών περιοχών και των πυρόπληκτων.

Καλούμε τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους φορείς της χώρας να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και να απαιτήσουμε συλλογικά:

Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για πανεπιστημιακή αστυνομία και να δοθούν όλα τα δεσμευμένα χρήματα για την πυροπροστασία, την αναδάσωση και αποκατάσταση των καμμένων δασών!

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου