Ποιους συμφέρει η κινδυνολογία; Ας είμαστε καχύποπτοι για τις αποκαλύψεις Πικραμμένου

 

Της Αίθρας Γενναδίου *

Ο κύριος Πικραμμένος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις για την “αποκάλυψή” του, ότι το Μάη του 2012 είχαν καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες! Επειδή αυτή μπορεί να συμφέρει την κυβέρνηση και τους προνομιακούς επενδυτές της ΔΕΗ, για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, για να περάσουν στο ντούκου το ξεπούλημα της ΔΕΗ! 

Κατά την προσωπική μας άποψη πρόκειται για ανυπόσταση κινδυνολοιγία καθώς τα δικά μας στοιχεία λένε άλλα! Ότι υπήρχε σχέδιο διάσωσης των τραπεζών  (και όχι της ελληνικής οικονομίας) από την επομένη της επιβολής του πρώτου μνημονίου! 

Τα στοιχεία!  

Ο κύριος Πικραμμένος ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις 16/5/2012 και λίγες μέρες αργότερα έγινε η προσχεδιασμένη, θηριώδης κρατική ανακεφαλαιοποίηση (διάσωση) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του Μάη του 2012,  ύψους 50 δις ευρώ. Γι’ αυτό το σκοπό, οι «διασώστες» ντόπιοι και ξένοι είχαν συστήσει το ΤΧΣ, «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» τον Ιούλη του 2010, (ένα μήνα μετά την επιβολή του πρώτου μνημονίου) με μετοχικό κεφάλαιο 50 δις ευρώ, με ιδρυτικό σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρότι οι ελληνικές τράπεζες, το Μάη του 2010 δεν χρειάζονταν διάσωση. (1). Απόδειξη ότι ήξεραν ότι θα τις χρεοκοπούσαν με τα μνημόνια! Και πώς όχι; Αφού δεν υπάρχουν υγιείς τράπεζες με εξαθλιωμένους δανειολήπτες (βλ. «κόκκινα» δάνεια)!  

Λόγος που η «αποκάλυψη» του κυρίου Πικραμένου για σχέδιο της κυβέρνησής του να κλείσει οι τράπεζες το Μάη του 2012, και μάλιστα χωρίς να ειδοποιήσουν τους ξένους (που οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμάνε ούτε να «βήξουν» χωρίς να τους ρωτήσουν), αποτελεί ανυπόστατη κινδυνολογία για τον  αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού από το μείζον θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ!  Λόγος που επιβάλλει την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων για ένα θέμα που άπτεται της εθνικής μας επιβίωσης! Αυτοί θα μας σώσουν;

Με την ανακεφαλαιοποίηση του Μάη του 2012, το δημόσιο έγινε ο διαχειριστής του συνόλου των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να τις κρατικοποιήσουν, παρότι ιδιωτικές επιχειρήσεις που διασώζονται από το κράτος! Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα εκχώρησε τη διαχείρισή τους στην «ανεξάρτητη αρχή» ΤΧΣ, που με αφορμή τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίησή τους, το Νοέμβρη του 2015, ύψους 5,5 δις ευρώ  πέταξε έξω το βασικό μέτοχο, που ήταν το ελληνικό δημόσιο και τους παλιούς μετόχους, με την ίδια μέθοδο που ξεπουλάνε και τη ΔΕΗ στους ιδιώτες. Οι τράπεζες ξεπουλήθηκαν στη χρηματιστηριακή τιμή των 8 δις ευρώ σε «ξένα funds», για να κατάσχουν οι νέοι γερμανοί ιδιοκτήτες τους τις περιουσίες των ανυπαίτιων ελλήνων δανειοληπτών. Ενώ ο ελληνικός λαός τις διέσωσε με 55,5 δις ευρώ με δάνεια με μνημόνια και  υφίσταται όσα υφίσταται! Λόγος που η Ελλάδα από το 2010 και μετά κυβερνάται από «ανεξάρτηρες αρχές», για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με υπεύθυνο τον …κανένα! Όλα σοφά μελετημένα, από τις «δημοκρατικά εκλεγμένες» κυβερνήσεις μας!

Υπάρχει μείζων θέμα συνεπώς για την παρέμβαση του εισαγγελέα για την απαγόρευση της κρατικής διάσωσης των τραπεζών, όπως ισχύει στην Ιταλία (2)  τη κρατικοποίησή τους και την περαιτέρω διάσωσή τους από την ΕΚΤ, που είναι η μόνη αρμόδια για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΚΤ λόγω του εκδοτικού της προνομίου (της κοπής χρήματος)! Τα κράτη που να βρουν τα χρήματα να τις διασώζουν, μετά την εκχώρηση του εκδοτικού τους προνομίου στην ΕΚΤ: Η κρατική διάσωση των τραπεζών συνεπώς, έχει μόνο μία εξήγηση την διόγκωση του χρέους της χώρας και τη λεηλασία του εθνικού πλουτου! 

 Απόδειξη η ρευστοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ και η δέσμευση της υπόλοιπης, για ένα …ΑΙΩΝΑ, υπέρ των κερδοσκόπων δανειστών (αγορές) με βάση όρους του τρίτου  «αριστερού» μνημονίου του Ιούτλη του 2015! Λόγος που η περικοπή ρευστότητας στην αποτεφρωμένη Ελλάδα, θα συνεχιστεί μέχρι το …2060, με πρόσχημα τα  πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και στο 2,2% του ΑΕΠ, μέχρι το …2060! Που ισοδυναμεί με υδρογονοβόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας! 

Για τον ίδιο λόγο και πριν καλά καλά συνέλθει η ευρωζώνη από το σοκ της πανδημίας (αν συνέλθει ποτέ) ο γνωστός μας κύριος Σόϊμπλε απαιτεί την επιστροφή, στην «κανονικότητα» όπως αποκαλεί την αυτοκτονική,  δημοσιονομική πειθαρχία και την άρση του προγράμματος της ΕΚΤ για τη τσάμπα χρηματοδότηση των κρατών της ΟΝΕ, από την ΕΚΤ, λόγω πανδημίας. Παρότι  αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος μιας Κεντρικής Τράπεζας, με εξαίρεση την ΕΚΤ, που είναι η ΚΤ των αγορών και όχι των κρατών, με βάση το νόμο αιμοδότη τους 123 της ΣΛΕΕ. Απόδειξη της απάτης της ΟΝΕ των «βρικολάκων» αγορών!

Το αμαρτωλό PSI! 

Ο άλλος λόγος που οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν τη διάσωση μαμούθ, του Μάη του 2012, ήταν το PSI του Μάρτη του 2012 («κούρεμα» του χρέους στα χέρια των ιδιωτών) με πρόσχημα τη μείωση του χρέους, αλλά στην πραγματικότητα, τη μετατροπή του, σε εγγυημένο χρέος προς την ΑΕ EFSF/ESM (το καμουφλάζ της DB) ,με τον κίνδυνο δηλαδή, στο ελληνικό κράτος και όχι στον αγοραστή – επενδυτή, όπως ήταν το χρέος προς τις γαλλογερμανικές τράπεζες. Με ζημιές των τραπεζών, από το PSI ύψους  37,5 δις ευρώ,  με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ. 

Λόγος που οι γαλλογερμανικές τράπεζες ξεφορτώνονταν τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους 75 δις ευρώ, στο τέλος του 2011, ενόψει του PSI του Μάρτη του 2012, με αγοραστές τους την ΕΚΤ και τις …ελληνικές τράπεζες που διπλασίασαν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος κάνοντας τους πάντες να απορούν! Και η εξήγηση ήταν  για να διογκώσουν τις …ζημιές τους από το PSI και το δημόσιο χρέος, μέσω της κρατικής τους διάσωσης. Και φυσικά κατ’ επιταγήν της ΤτΕ! Αυξάνοντας και πάλι το χρέος του 2012, στα 304 δις ευρώ, όσο και του 2009 (301 δις ευρώ) παρά το «κούρεμα». Για τον ίδιο λόγο εξαίρεσαν, δολίως, από το «κούρεμα» του χρέους, το χρέος προς την ΕΚΤ και παρά την αντίθετη γνώμη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. 

Δεν υπήρχε ελληνικό χρέος προς τις τράπεζες της ευρωζώνης που έληγε το Μάη του 2010!

Το γεγονός ότι οι γαλλογερμανικές τράπεζες ξεφορτώνονταν τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ψύους 75 δις ευρώ στο τέλος του 2011, αποκαλύπτει μια ακόμα συγκλονιστική αλήθεια! Ότι δεν υπήρχε ελληνικό χρέος προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, που έληγε το Μάη του 2010! Διότι αν αυτό έληγε το Μάη του 2010, πώς αυτές είχαν ακόμα τα ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους, μέχρι το τέλος του 2011; Και συνεπώς, ήταν μύθος ότι αυτές κινδύνευαν από το ελληνικό χρέος! Όλα ήταν μια καλοστημένη κομπίνα, για τη μεγάλη ληστεία του νότου, με εξιλαστήριο θύμα την Ελλάδα, λόγω υδρογονανθράκων! Με συνωμότες, τη γερμανική κυβέρνηση, τις αγορές, τους θεσμούς και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι τελευταίες, πιθανόν, υπό το κράτος εκβιασμών! 

Γι’ αυτό ας κοιτάξουμε να σωθούμε μόνοι μας, μέσα από ένα στοχευμένο, ακομμάτιστο, λαϊκό – φοιτητικό κίνημα για την εκλογή 15/μελούς κυβέρνησης ειδικού σκοπού, από αδιάφθορα δημόσια πρόσωπα, που θα προτείνουν οι πολίτες μέσα από τη πλατφόρμα του κινήματος, που το έχουμε ξαναπεί, βέβαια, αλλά η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως! 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονταν διάσωση μέχρι την επιβολή των δημοσιονομικών μέτρων. Για του λόγου το αληθές:  

Η Έκθεση της  Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών 

«Tο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2009», Ιούνιος 2010, σελ. 27:

«Παρά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που εκδηλώθηκε από το καλοκαίρι του 2007 και εντάθηκε από τον Αύγουστο του 2008 πλήττοντας το σύνολο των οργανωμένων αγορών ανά την υφήλιο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν την έμπρακτη εμπιστοσύνη των επενδυτών, κάθε κατηγορίας, ως προς τις επιχειρηματικές επιλογές τους, την αποτελεσματικότητά τους, την εξωστρέφεια την οποία έχουν επιδείξει και συνεχίζουν να επιδεικνύουν με συνέπεια, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω οργανικής ανάπτυξης και κερδοφορίας τους».

    Σελ. 29.

    2.2. Βασικοί οικονομικοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών, 

    2.2.1. Λόγος δανείων προς καταθέσεις

«Η ισορροπημένη ανάπτυξη των χρηματοδοτικών και καταθετικών εργασιών συνεχίστηκε και το 2009 και συνέβαλε στη διατήρηση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω του 100%. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας Ελλάδος, το 2009 το υπόλοιπο των καταθέσεων και συμφωνιών επαναγοράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα έφθασε τα €279 δισ. (2008: €280 δισ.). Την ίδια χρονιά, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανήλθε στα €253,4 δισ. (2008: €249,6 δισ.)»

(2) Στον Πίνακα βλέπουμε την εκτίναξη του χρέους, σε ολόκληρο το νότο,  μεταξύ των ετών 2009 – 2014, σαν % του ΑΕΠ και σε απόλυτα νούμερα. 

ΧΡΕΟΣ σαν %

του ΑΕΠ

% Αύξηση

του χρέους

2014/09

2009

(1)

2014

(2)

Σαν % του ΑΕΠ

(3= 2:1)

Σε απόλυτους

αριθμούς.

Greece

126,8

177,1

40,9

5,7

    Ireland

62,3

109,7

76,1

94,2

Italy

112,5

132,1

17,3

20,6

Spain

52,7

97,7

85,4

81,8

Portugal

83,6

130,2

55,7

53,6

Cyprus

54,1

107,5

98,7

80,8

                                            Eurostat, τελευταία ενημέρωση, Ιούνης 2015

Ο μακράν, χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ιταλικού χρέους, σαν % του ΑΕΠ και σε απόλυτα νούμερα, τη πενταετία 2009 – 2014, από των άλλων  χωρών  του νότου είναι η απόδειξη της τεράστιας επιβάρυνσης της κρατικής διάσωσης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος του νότου, Η εξήγηση είναι επειδή το ιταλικό κράτος δεν διασώζει τις ιταλικές τράπεζες, με βάση την πρόταση του, τότε, Ιταλού πρωθυπουργού (πρόταση Μόντι), «οι τράπεζες να δανείζονται απευθείας, από την ΑΕ EFSF/ESM, με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα». Ωστόσο, την πρόταση Μόντι δεν την ψήφισαν τα άλλα κράτη του νότου και η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, υπό τον κύριο Αντ. Σαμαρά που έλειπε από τη Σύνοδο, λόγω προβλημάτων «όρασης»! Με αποτέλεσμα η πρόταση Μόντι να εφαρμοστεί, μόνο, στην Ιταλία! 

* Οικονομολόγος

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου