Συρρικνώνουν ΑΕΙ και ΕΣΥ

 

Από τους 103.000 περίπου υποψήφιους, θέση βρήκαν στα ΑΕΙ οι 63.000 περίπου. Άρα 40.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός. Αποκλείστηκαν! Αυτό έγινε κυρίως με την περίφημη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όσοι «κόπηκαν» και εφόσον βέβαια έχουν χρήματα θα γίνουν «πελάτες» των ιδιωτικών Κολεγίων. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. 

Ο δεύτερος στόχος είναι το «λουκέτο» σε πανεπιστημιακά τμήματα λόγω έλλειψης φοιτητών. Το είχαμε προβλέψει. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μαντική ικανότητα. «Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ λόγω έλλειψης φοιτητών» είναι ο το κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Όχι, γιατί φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο δεν το γράφει η εφημερίδα. Αν το έκανε, θα έδειχνε την κυβέρνηση, τον Μητσοτάκη, την Κεραμέως και τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους σύμφωνα με την οποία η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό που θεωρείται πιο ικανός.

Η συρρίκνωση δεν περιορίζεται στα πανεπιστήμια, επεκτείνεται και σ’ έναν ακόμα κρίσιμο τομέα, την Υγεία. «΄Νέο ΕΣΥ΄με … ΄κόφτες΄ λουκέτα και συμπράξεις με ιδιώτες» γράφει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

Συρρικνώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτά που «σήκωσαν» το βάρος της πανδημίας του Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν έχει αναγνωριστεί απ’ όλους, ακόμα και από τους πιο σκληρούς νεοφιλελεύθερους, ότι η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των επόμενων πανδημίων. Δεν το βλέπουν οι κυβερνώντες στην Ελλάδα άραγε αυτό; 

Το βλέπουν. Αλλά πιστεύουν ότι τα κέρδη είναι πάνω από τη ζωή, πάνω από τον άνθρωπο. Τα περί διαπλοκής με τα Κολέγια είναι αρμοδιότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας!

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου